Grónsko vzdáva boj s Fínskom o to, kde je domov Santa Clausa

Tisíce dánskych detí posielajú každý rok list vianočnému dedovi zoznam vytúžených darčekov do Grónska, pretože práve tam podľa nich julemanden žije. Táto tradícia by však mohla podľa vedúcej grónskej turistickej agentúry čoskoro zaniknúť.

30.12.2017 07:00
debata

Príspevok, ktorý zdieľa Karita ✨ (@kkarmike),

V mnohých krajinách sa totiž postava, ktorá nosí deťom darčeky, spája skôr s Fínskom a Grónsko prestáva byť schopné komerčnému tlaku okolo dediny Santa Clausa vo fínskom Rovaniemi konkurovať, hovorí Lykke Geislerová Yakaboyluová.

Snaha propagovať Grónsko ako domov Santa Clausa nebola finančne úspešná a Grónsko sa vraj nabudúce chce prezentovať radšej ako krajina s prírodnými krásami, kde je možné zažiť nevšedné prázdninové dobrodružstvo ako jazdu s psím záprahom či pozorovanie polárnej žiary.

„Predtým sme vsádzali na vianočného deduška, ale neuspeli sme, tak nech si ho Fínsko nechá,“ povedala Yakaboyluová z turistickej agentúry Visit Greenland dánskej rozhlasovej stanici DR. „Nedokážeme s tým fínskym cirkusom držať krok,“ dodala.

Podľa fínskej tradície pochádza vianočný mužíček z odľahlej hory Korvatunturi vo fínskej časti Laponska. Známejšia je ale fínska dedina Rovaniemi pri severnom polárnom kruhu, ktorá sa masívne prezentuje ako domov Santa Clausa. Turisti tu nájdu zábavný park, reštaurácie, obchody a množstvo atrakcií, ako napríklad jazdu na saniach ťahaných sobím záprahom.

„Pre (Fínsko) je to fantastické, ale mne to pripadá ako cirkus. Bola som tam, poznám ich koncept a je ťažké s ním súperiť,“ vyhlásila Yakaboyluová. „Grónsko sa bude radšej predstavovať ako krajina dobrodružstva, kde môže človek vidieť polárnu žiaru a riadiť psie záprahy – v protiklade k fínskej Disneyshow,“ dodala.

Príspevok, ktorý zdieľa Utku Olgun (@utku.olgun),

Vianočný dedko býval kedysi súčasťou grónskej obchodnej značky. V 90. rokoch si v grónskej metropole Nuuku zriadil kanceláriu s malým obchodíkom a deti tam mohli posielať svoje listy, na ktoré každé dostalo odpoveď. Neskôr kanceláriu nahradila obria poštová schránka, v ktorej končili listy zo sveta adresované rôznym podobám Santa Clausa, a to aj tie s adresou „severný pól“.

„Nebol to žiadny ekonomický úspech, tak táto tradícia postupne zaniká. Keď sa nás niekto spýta, stále tvrdíme, že vianočný deduško pochádza z Grónska, ale už ho aktívne nepoužívame na propagáciu,“ vysvetlila Yakaboyluová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #grónsko #Santa Claus