Náš tip: Užite si ešte raz Vianočný večer – medzi drevenicami

Sviatočné dni si môžete predĺžiť až do 7. januára návštevou Múzea oravskej dediny. V Zuberci hostí čaká čarovná večerná prechádzka medzi zasneženými drevenicami, s lampášmi, vianočnými koledami a mágiou vianočných dní, ako ich prežívali naši predkovia.

29.12.2017 07:00
Múzeum oravskej dediny, Vianoce Foto:
O živote Oravcov sa dozviete v dvojhodinovom programe Vianočný večer.
debata

Rozprávková krajina ako za starých čias, hostia prechádzajú večernou dedinou medzi drevenými chalúpkami za zvukov heligónky a svietia si lampášmi. Vianočný večer v Múzeu oravskej dediny môžete zažiť 30. a 31. decembra a potom ešte od 3. januára až do Troch kráľov.

„Pri prehliadke múzea s lampášmi sa návštevníci dozvedia o bývaní Oravcov v minulosti, o spôsobe ich života a uvidia ukážky vianočných zvykov. Po prechádzke si ešte posedíme pri ľudovej hudbe, so spevom, s tancom aj malým občerstvením,“ pozýva riaditeľ múzea Richard Jantošín.

Hostia prejdú dolnooravský aj hornooravský rínok a lazy, lebo zemianska, valaská aj goralská kolonizácia zanechala v krajine svoje urbanistické aj kultúrne stopy. Pri krátkych zastaveniach popretkávaných miestami humornými príbehmi zo života v dávnych dobách sa poodhalia aj posvätné priestory domu a magické rituály našich predkov.

Večerné prehliadky múzeum organizuje už 18... Foto: Múzeum oravskej dediny
dedina, zima, sneh, Vianoce, Orava, drevenice Večerné prehliadky múzeum organizuje už 18 rokov, prechádzka trvá asi hodinu a vo sviatočnom čase ju spestrujú vianočné vinše, koledy aj betlehemská hra.

Večerné prehliadky múzeum organizuje už 18 rokov, prechádzka trvá asi hodinu a vo sviatočnom čase ju spestrujú vianočné vinše, koledy aj betlehemská hra. "V Zuberci sa ústnym podaním zachovali prastaré koledy, koledovať sa chodí dodnes.

V múzeu predvedieme aspoň krátke ukážky a v novom roku sa program mierne obmieňa, lebo vinšovanie na Nový rok a na Troch kráľov bolo iné ako vianočné," hovorí riaditeľ, ktorý staré vinše a koledy začal zbierať pred 40 rokmi. Ich vek sa určiť nedá, ale zachovali si podobu aspoň spred sto rokov.

Ako kedysi vyzeral Štedrý deň na Orave? Každá rodina dodržiavala tradície, spoločné pre celú dedinu, ale okrem toho si generácie odovzdávali aj vlastné rodinné zvyky.

Štedrý deň sa niesol v plnom pracovnom nasadení, ľudia držali prísny pôst a Vianoce sa začínali až východom prvej hviezdy a štedrou večerou. Zvyky súviseli s predpovedaním budúcnosti do nového roka.

Od stola nikto nesmel vstať, lebo by sa mu zle povodilo. Nohy stola obopli reťazou, aby rodina bola súdržná. Na Orave sa chodilo okolo stola so sviečkou za každého člena rodiny a koho sviečka zhasla, mal do roka zomrieť. Nad stolom visel slamený stromček, lebo slama mala podnietiť dobrú úrodu.

Oblátky piekol rechtor pre celú dedinu a odmena za ne bola súčasťou jeho mzdy. Ľudia verili v mágiu podobnosti, do izby napríklad priniesli putňu so snehom, lebo biely sneh znamenal veľa bieleho mlieka od kravičiek.

Viac sa o živote Oravcov dozviete v dvojhodinovom programe Vianočný večer. Na sobotu 30. decembra a nedeľu 31. decembra sú už vstupenky vypredané, ďalšie predstavenia budú v stredu a vo štvrtok 3. a 4. januára zatiaľ o 16.30 hodine, vstupenky si treba objednať vopred.

V Múzeu oravskej dediny privítajú návštevníkov podľa záujmu až do Troch kráľov a aj neskôr počas zimy sa program opakuje každý týždeň v stredu.

Kam za zábavou

29. decembra, piatok

  • Oravský Podzámok: Končia sa Vianoce na Oravskom hrade, divadelno-hudobné pásmo na motívy diela Martina Kukučína Rysavá jalovica, 12. h – 15. h,

30. decembra, sobota

  • Banská Štiavnica: Putovanie baníka za hviezdou, špeciálna prehliadka pre deti podľa hracieho plánu, do 31. 1. 2018
  • Bratislava: Krasňanský betlehem so živými zvieratkami, Pekná cesta, Hospodársky dvor, 10. h – 18. h, aj 31. 12.
  • Bratislava: Hu Húúú alebo Najstaršie slovenské strašidlá, interaktívna výstava, Bibiana, do marca 2018
  • Bratislava: Vyšívaná história evanjelickej cirkvi, výstava gobelínových výšiviek k 500. výročiu reformácie, nová budova SND, vždy hodinu pred predstavením a počas každého predstavenia, do 31. 12
  • Brezno: Drevený veľkorozmerný betlehem rezbárov z Horehronia, Banskej Bystrice aj z Čiech pri rímskokatolíckom kostole, do 6. 1. 2018
  • Čadca: Štúrovské dobrodružstvo, originálna interaktívna putovná výstava o Ľudovítovi Štúrovi ako ho nepoznáte, Kysucké múzeum, do 31. 12.
  • Čadca: Vianoce v Kysuckom múzeu, výstava betlehemov, tradičných vianočných ozdôb a vianočných dekorácií s výstavou detských prác, do 31. 1. 2018
  • Častá: Popoluška – špeciálne inscenované vianočné prehliadky na hrade Červený Kameň, vstupy každých tridsať minút od 10. h do 16. h. do 30. 12.
  • Levoča: Vianočná veselica rodín, Mestské divadlo
  • Plavecké Podhradie: Deň otvorených dvetí v Plaveckej jaskyni s kapustnicou a verným vínkom, 9. h – 15. h

31. decembra, nedeľa

  • Banská Bystrica: Veterán klub – výstava parkovisko Sásová, od 12.30 h
  • Brezno: ABBA Revival, polnočný ohňostroj, 22. h – 01. h
  • Čierny Balog: Silvestrovská jazda vláčikom Horehronskej železnice, 10. h, 11.30 h a 13. h
  • Košice: Detský silvester, rozprávkové príbehy, pesničky, interaktívna dielňa, Historická radnica, Hlavná 59, 10. h/Silvester 2017, Imamculata, 20. h
  • Trenčín: Silvester na Mierovom nám., 21. h

1. januára 2018, pondelok

  • Nitra: Novoročný koncert Katedrálneho spevokolu Emerám, Piaristický kostol sv. Ladislava, vstup voľný, 16.30 h

2. januára, utorok

  • Nové Mesto nad Váhom: Betlehemy ako ich nepoznáte, výstava miniatúr, Podjavorinské múzeum, 10. h – 18. h, do 28. 2. 2018
  • Rimavská Sobota: Regionálne vianočné artefakty, výstava, radnica, po – pia, do 12. 1. 20

6. januára 2018, sobota

  • Nitra: Tradičný trojkráľový koncert, muzikanti a FS z Terchovej, Katedrála sv. Emeráma na Nitrianskom hrade, vstup voľný, 17. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Múzeum oravskej dediny