Turizmus v Košickom regióne sa rozvíja. Na 10 najlepších podujatí prišlo 71 000 ľudí

Turizmus v Košickom regióne sa postupne rozvíja aj vďaka TOP podujatiam v rámci programu Terra Incognita. Kým v roku 2016 na desať TOP podujatí zavítalo 47 000 ľudí, v roku 2017 to bolo 71 000. Nárast počtu návštevníkov zaznamenali aj pamiatky UNESCO.

03.01.2018 14:00
Košice Foto:
Ilustračná snímka.
debata

„Pre nás, ale aj pre organizátorov jednotlivých podujatí je to pozitívna a zároveň zaväzujúca informácia. Snažíme sa o to, aby TOP podujatia boli zárukou kvality a viacdňového zážitku aj s komplexnejšou turistickou ponukou danej lokality,“ uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. Prvým TOP podujatím programu Terra Incognita v roku 2018 budú Pankuškové fašiangy na krompašských Plejsoch, ktoré sa uskutočnia 27. a 28. januára.

Nárast návštevnosti zaznamenali aj jednotlivé lokality a pamiatky Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO v Košickom kraji. Jaskyne evidovali najlepšiu návštevnosť za posledných desať rokov. Na Spišskom hrade bol rok 2017 z pohľadu návštevnosti rekordný – hrad si pozrelo 212 000 návštev­níkov.

Ako povedala Vargová Jurková, práve pamiatky so znakom Svetové dedičstvo UNESCO zaujali pevné miesto v manažmente a marketingu destinácie. Košice Región Turizmus prišiel so zjednocujúcou značkou destinácie UNESCO NA DOSAH. Tá odkazuje na dostupnosť až 18 UNESCO pamiatok z Košíc a v konkurenčnom prostredí je mimoriadne dôležitým prvkom dobrej identifikácie a efektívnej propagácie.

S témou UNESCO NA DOSAH súvisel aj koncepčný rozvoj tzv. menších návštevníckych území cez nové nástroje finančnej podpory.

„K jednotlivým lokalitám sa snažíme pristupovať komplexne, s dôrazom na vzájomnú prepojenosť turistických bodov či služieb. Napríklad kostol v Ruskej Bystrej potreboval kvalitnejšie sprievodcovské služby, ktoré sa nám v spolupráci s obcou podarilo zabezpečiť a okamžite stúpla návštevnosť. Prehliadka chrámu však trvá niekoľko minút, preto je potrebné zamerať sa na aktivity v širšom území tak, aby návštevník mal dôvod zotrvať tam dlhšie. Okrem podpory Gitarového múzea v Sobranciach, podujatí na Zemplíne alebo komentovaných prehliadok Špacirki po okoľici sme preto prišli aj s vlastnou podpornou aktivitou – Pieskovým kráľovstvom.“

Pieskové kráľovstvo na Šírave bolo unikátne tým, že šlo o celosezónny letný produkt, ktorý priťahoval záujem o túto lokalitu podobne ako v zime ľadový dóm na Hrebienku,“ povedala Vargová Jurková.

S témou UNESCO NA DOSAH súvisí aj ďalší pilotný projekt, ktorý v praxi ukázal svoju životaschopnosť – Vlakom za UNESCOM. Sedem výletov nostalgickým Vlakom za UNESCOM nebolo len o dopravení návštevníkov k pamiatkam.

„Išlo o komplexnejšiu ponuku, pretože okrem pamiatky UNESCO sme vždy ponúkli aj niekoľko bodov v okolí, ktoré mohli účastníci navštíviť. Takéto je naše poňatie značky UNESCO NA DOSAH – nevyťahovať na výslnie iba konkrétnu pamiatku Svetového dedičstva UNESCO, ale využiť jej silu a pritiahnuť pozornosť aj na jej okolie. Vlaky boli vždy vypredané asi týždeň dopredu, čo svedčí o vysokom záujme návštevníkov, a práve preto sme pre nich pripravili novinky aj na rok 2018,“ konštatovala Vargová Jurková.

UNESCO NA DOSAH bude značkou Košického regiónu aj pre rok 2018. „Plánujeme pokračovať v koncepčnom budovaní návštevníckych území. Napríklad v spolupráci s obcami Ruská Bystrá a Beňatina chystáme vyhliadkový chodník na travertín a oslavu 10. výročia zápisu Chrámu Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Očakávame naštartovanie procesu rekonštrukcie lanovky na Geravy a realizáciu Promenády na brehu Zemplínskej šíravy. Zameriame sa tiež na posilnenie dopravnej dostupnosti v Slovenskom raji. Pracujeme na ďalšom rozšírení ponuky výletov, ale aj na propagácii kraja v zahraničí,“ uviedla Vargová Jurková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #UNESCO