VIDEO: Mimozemská sfinga, Draculov skutočný hrad a druhý stonehenge. Objavte Rumunsko

Už dlho na nás žmurkali veľmi lacné letenky do Rumunska – konkrétne do Transylvánie. Ľudia mávajú voči Rumunsku predsudky, ale je to veľmi krásna krajina plná milých ľudí. Tak som ich teda v jeden večer kúpil a s priateľkou Ninou sme si spravili krátky výlet na 4 noci.

06.01.2018 07:00
Transylvánia, Rumunsko Foto:
Corvinov hrad, nazývaný aj hrad Hunodeara.
debata (1)

Nás stáli letenky z Bratislavy priamo do Klužu 20 eur na osobu, ale dajú sa vychytať aj oveľa lacnejšie.

Požičali sme si aj auto, nakoľko sme za tých pár dní chceli vidieť čo najviac miest. To nás stálo do 100 eur plus poistka, pretože už pán v požičovni nás upozornil, že Rumuni jazdia ako blázni.

Keď sme vyšli na cesty, zistili sme, že neklamal. Bolo bežné, že kamión predbiehal v dedine auto pred ním a fičal minimálne 80 km/h. Často na cestách húkali sanitky a my sme tiež videli pár áut prekotených v jarku.

Ubytovanie sme si bookli cez Airbnb a na osobu nás stálo iba 30 eur na 3 noci. Poslednú noc sme spali v aute, pretože sme bývali v meste Brašov, ktoré bolo asi 4 hodiny od Klužu a domov sme leteli skoro ráno.

Ako sme tak cestovali krajinou, videli sme ten kontrast chudoby a bohatstva. Nebudeme klamať, že tam nežijú žiadni Rómovia. V menších dedinkách ich je celkom dosť. Na cestách jazdili na drevených vozoch, ktoré ťahal kôň alebo menší poník.

Na druhej strane sme však videli aj honosné domy so zlatými strieškami a rôznymi ozdobami. Rumuni, ktorých sme stretli, boli naozaj veľmi milí, ochotní a vedeli výborne po anglicky.

Čo sa týka prírody, je veľmi pekná a žije v nej až 60 % populácie hnedých medveďov v Európe. Jedno mláďatko sme videli aj my a vraj je celkom bežné stretnúť v rumunskom lese medveďa. Náš bol plachý a hneď utiekol naspäť hlboko medzi stromy.

Zámok Peleš Foto: Richard Raymann
Transylvánia, Rumunsko Zámok Peleš

Čoho je tam však ešte veľmi veľa, to sú kravy. Tie nám párkrát aj zablokovali cestu a museli sme počkať, kým prejdú alebo sa nám rozhodnú uhnúť.

Navštívili sme tiež veľa hradov a zámkov, ktorých je v Rumunsku naozaj obrovské množstvo. Boli sme pozrieť hrad Bran, známy tiež ako Draculov hrad. Pravdou však je, že na tomto hrade gróf Dracula v skutočnosti nikdy nebýval – žil tam iba v slávnom románe Brama Stokera. Ten skutočný žil na hrade Poenari.

Skočili sme pozrieť aj citadelu Rasnov, z ktorej bol veľmi pekný výhľad na mesto a okolitú prírodu.

Zámok Peleš bol prekrásny. Vyzeral naozaj rozprávkovo a niet divu, že sa považuje za jeden z najkrajších v Európe. Na videu môžete vidieť, že je obkolesený bohatým a hustým lesom.

Rumunský stonehenge Foto: Richard Raymann
Transylvánia, Rumunsko Rumunský stonehenge

Úžasne vyzeral aj Corvinov hrad, nazývaný aj hrad Hunodeara, ktorý je jedným z najväčších hradov v Európe. Postavili ho už v 15. storočí, neskôr prešiel rekonštrukciami a je zaradený medzi 7 divov Rumunska.

Neďaleko mesta Hunedoara sme sa boli pozrieť na rumunský stonehenge, ktorý sa nachádza v strede lesa a toto miesto pôsobí dosť mysticky. Sú to niekoľkotisíc rokov staré kamene, ktoré sú postavené do kruhu, podobne ako spomínaný anglický Stonehenge.

Okrem hradov a zámkov sme sa boli vyviezť aj lanovkou na horu Bucegi. Vo výške viac ako 2000 m n. m. pásli pastieri obrovské množstvo oviec a nachádza sa tam tiež zaujímavý úkaz – Sfinga, o ktorej kolujú rôzne teórie, či je dielom prírody alebo mimozemšťanov.

Nakoniec spomeniem mesto Brašov, v ktorom sme bývali. Je to veľmi pekné historické mestečko, obklopené Karpatami a má približne 300-tisíc obyvateľov. Nachádza sa tam množstvo gotických a barokových stavieb, ktoré mu dodávajú stredovekú atmosféru.

Transylvánia, Rumunsko
Transylvánia, Rumunsko
+13Transylvánia, Rumunsko

Nad mestom sa týči hora Tampa, na ktorú sme bohužiaľ nestihli vyjsť, ale je z nej vraj úžasný výhľad na celé mesto a okolie. Hore je možnosť vyviesť sa lanovkou, ale môžete si to vyšľapať aj pešo. Naša domáca to ale neodporúčala, pretože turisti v lese často stretávajú medvede.

Za tých pár dní sme toho stihli vidieť dosť a odporúčame to každému, kto si chce spraviť krátky výlet. Letenky vás naozaj vyjdu pár eur a pekné slušné ubytovanie sa dá nájsť tiež veľmi lacno.

Bolo nám ľúto, že sme sa nestihli previezť cez známu cestu Trasfagarasan, no prechádzali sme cez málinko podobnú kľukatú cestičku, ktorá vyzerá z dronu veľmi zaujímavo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #dron