V Libanone budujú letovisko snov - na hranici s nepriateľom

Na úbočí kopca, v srdci bujnej vegetácie a nad riekou - priamo ideálne miesto pre letovisko snov. Turistický komplex ale rastie v libanonskej dedine u brán nepriateľa, čo by kameňom dohodil od Izraela, napísala agentúra AFP.

16.04.2010 14:29 , aktualizované: 17.04.2010 06:00
Tank M1 A1 Abrams Foto:
Tank americkej armády M1 A1 Abrams na operácii v Iraku.
debata

„Hovorili nám, že je to šialenosť stavať tak blízko pri hranici s Izraelom,“ hovorí Chalíl Abdalláh, iniciátor tohto projektu v hodnote troch miliónov dolárov. Stavia sa vo Vazzání, dedine na juhu Libanonu, tri metre od modrej čiary oddeľujúce Libanon a Izrael.

„Tiež nám hovorili, že je to dobrý nápad,“ dodáva 58-ročný podnikateľ, ktorý sa vrátil do Libanonu po 40 rokoch strávených v Afrike.

Fort Vazzání, centrum rekreácie, oddychu a zábavy budovanej v regióne kontrolovanom šiitským hnutím Hizballáh, už vyvoláva podráždenie na druhej strane hranice.

Izraelskí vojaci prekročili hranicu a demontovali hydraulický výložník buldozéru na stavenisku, uviedla libanonská armáda. Libanon podal sťažnosť v OSN.

Chalíl Abdalláh a jeho sestra Zahra, ktorá sa tiež na projekte podieľa, ale nepriznávajú porážku.

„Je to naša krajina a máme právo ju využívať až do posledného metra,“ tvrdí 45-ročná Zahra. „Chceme žiť v mieri a chceme realizovať tento dávny sen.“ Je si istá, že turistické stredisko priláka napriek svojmu umiestneniu početnú klientelu.

„Uvidíte, budeme mať pri otvorení plno a máme už aj rezervácie na päť svadieb v lete tohto roka,“ dodáva Zahra. Cez sektorom na druhej strane hranice, na kopci nad staveniskom, prechádza izraelský obrnený transportér.

Staveniská stráži tank libanonskej armády a hliadkujú tu aj dve vozidlá misie Dočasných síl OSN v Libanone (FINUL).

„Keď som prvýkrát uvidel tak zblízka židovských vojakov, chytil som paniku,“ vyhlasuje sýrsky stavebný robotník Muhammad Šajbar. „Usadili sa tam hore, päť hodín nás sledovali a potom odišli.“

Izrael okupoval veľkú časť južného Libanonu 22 rokov, v období od roku 1978 do roku 2000. Bránil tak rodinám, ako je tá Abdalláhova, v prístupe k ich pôde. Región bol tiež počas vojny zdevastovaný medzi Izraelom a Hizballáhom v roku 2006.

„Ten projekt sa Židom nepáči a obyvatelia sa boja násilnej reakcie,“ zdôrazňuje 45-ročná Ghazala, matka siedmich deti zo susednej dediny Vata Chia.

Mierové sily OSN dôsledne dohliadajú na projekt, aby zabránili napätiu. „Modrá línia je stále veľmi citlivá. Je potrebné zachovávať veľkú obozretnosť pri všetkých aktivitách v tejto zóne,“ hovorí hovorca FINUL. „Sme v kontakte so všetkými stranami, aby nedošlo k nedorozumeniu, ktoré by mohlo viesť k vyhroteniu situácie. Vyzvali sme strany, aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli byť vnímané ako provokácia.“

Stavba mesta Fort Vazzání začala v júli 2009 a centrum by malo byť čiastočne slávnostne otvorené v júni s deviatimi izbami, reštauráciami a bazénom.

Po dokončení naplánovanom na rok 2012 k tomu pribudnú aj bungalovy, vilky, telocvičňa, zdravotná klinika, tenisové kurty, jazdecké stajne a supermarket.

Poslanec za Hizballáh Alí Fajjád vyzdvihuje „odvahu“ Abdalláhových, ktorí si trúfli pustiť do „turistického projektu vysokej kvality v po roky ignorovanom regióne“. Podľa Fajjáda je to tiež určitá forma odporu, ktorá odráža vôľu miestnych obyvateľov rozvíjať región.

Pre Chalíl Abdallaha je to splnený sen, jeho samého i jeho otca. „Všetko, čo chcem, je dožiť tu,“ hovorí.

debata chyba