Pod Fiľakovským hradom odkryli podzemné chodby

Počas druhej svetovej vojny chránili ľudí pred bombardovaním, neskôr boli zamurované a neprístupné. Kto a kedy ich vyhĺbil do skaly? Stalo sa tak až počas vojny či dávno pred ňou? Ak dávnejšie, na čo pôvodne slúžili? Na tieto otázky hľadajú v súčasnosti odpovede pracovníci Hradného múzea vo Fiľakove. Snažia sa odkryť tajomstvo dvoch tajných chodieb pod hradom, ktoré minulú sobotu ukázali miestnym a od mája sprístupnia aj turistom.

09.01.2018 16:00
Fiľakovo, Hradné múzeum Foto: ,
Riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová pri vstupe do jednej z chodieb pod hradným bralom. Teraz sú obe zabezpečené masívnymi kovovými dverami.
debata

Fiľakovský hrad, ktorý zažil turecké vpády, ukrýva dodnes mnoho tajomstiev. K nim patrí aj minulosť tajných chodieb, ktoré síce nie sú súčasťou hradného areálu, no vyhĺbené boli do brala pod hradom. Riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová prezrádza, že pod hradom okolo hradného brala je vyhĺbených celkovo štrnásť chodieb. Niektoré slúžili ako ľadovne, pivnice či ako ochrana ľudí pri bombardovaní počas druhej svetovej vojny. Vstup do nich je priamo z ulice či z pozemkov súkromných osôb. Múzejníkom však nedal spávať najmä osud dvoch, ktoré sú v blízkosti hradnej brány a vstupu do nich nebránili žiadne vlastnícke práva.

Odmurovali dve chodby

„Spomínané dve chodby boli pravdepodobne v 90. rokoch minulého storočia zamurované. Starší ľudia si pamätali, že sa do nich voľakedy chodievali hrávať, že počas vojny boli úkrytom počas bojov a v časoch pred zamurovaním aj miestom, kde sa vyvážal odpad a kde prespávali bezdomovci,“ hovorí Tittonová. Vlani jeden z jej kolegov navrhol, že by mohli chodby odmurovať a nazrieť do nich. Nikto si podľa nej nepamätal, aké boli dlhé, čo je na ich konci a či neukrývajú nejaké tajomstvá.

„V septembri minulého roku sme obe chodby teda odmurovali. Jedna je dlhá 25 a druhá až 65 metrov. Končia sa v brale. Široké sú asi dva až dva a pol metra, vysoké ako vyšší dospelý človek,“ poznamenáva riaditeľka. Chodby sa po otvorení rozhodli vyčistiť. Nič historické v nich síce nenašli, no rozhodli sa ich využívať na muzeálne účely. „V sobotu sme zorganizovali podujatie, v rámci ktorého si ich mohla prísť pozrieť verejnosť. Zatiaľ len s baterkami v rukách. Od mája, kedy bude Noc múzeí a otvoríme letnú turistickú sezónu, budú súčasťou stálych expozícií múzea,“ zdôraznila Tittonová.

Chystajú expozíciu o druhej svetovej vojne

Chodby už podľa nej neostanú prázdne. Keďže slúžili ako úkryt ľudí pred bombardovaním, budú v nich expozície s tematikou druhá svetová vojna vo Fiľakove. Pracovníci hradného múzea pritom naďalej pátrajú po ich pôvode. Podľa Tittonovej oslovujú pamätníkov, prehľadávajú archívy, hľadajú akékoľvek informácie a doklady. Stále totiž nie je vylúčený ani variant, že chodby boli vyhĺbené ešte pred vojnou. Ak áno, natíska sa otázka prečo.

Prednostka Mestského úradu vo Fiľakove Andrea Magyelová si myslí, že sprístupnenie chodieb bude zároveň ďalšou fiľakovskou atrakciou, ktorá môže do mesta a na hrad prilákať turistov. Zriadenie expozície o druhej svetovej vojne v nedávno odkrytých chodbách bude podľa nej pripomenutím, že aj v ich meste sa v tých časoch odohrávali intenzívne boje a ľudia sa skrývali pred padajúcimi bombami. Možno práve spomínané chodby zachránili desiatky životov.

Legendy o spojniciach medzi hradmi

Keď však fiľakovskí múzejníci odmurovávali obe chodby, trochu dúfali, že nemusia končiť niekoľko metrov za vstupom. O Fiľakovskom hrade totiž existujú staré legendy o podzemných chodbách, ktoré ho prepájajú s hradom Šomoška, s hradom Divín či františkánskym kostolom vo Fiľakove. Nádej, že za zamurovanými chodbami sa kdesi vzadu môže ukrývať nejaký ďalší vchod, však narazila na pevnú a nepriepustnú skalu. Chodby určite nie sú súčasťou nejakého tajného systému podzemných chodieb. Riaditeľka múzea však aj tak verí, že také chodby naozaj existovať pod hradom Fiľakovo môžu.

Chodby pod hradom, v ktorých bude expozícia o... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Fiľakovo, hradná chodba Chodby pod hradom, v ktorých bude expozícia o druhej svetovej vojne.

„Určite sa kdesi pod hradom môžu nachádzať. Ale skúmať, kde sú, by asi bolo potrebné priamo z hradu. Teórii o tajných chodbách v podzemí nahrávajú aj skúsenosti z archeologického prieskumu v 70. rokoch, počas pamiatkovej obnovy hradu. Pomocníci archeológov z Fiľakova vtedy spomínali na vstup do tajnej chodby naspodku hradnej studne v tzv. strednom hrade, ktorá vraj mala viesť do žalára. Dostať sa do nej nepodarilo, lebo vstup do chodby bol zasypaný,“ hovorí riaditeľka.

„Už štyri roky plánujem realizáciu archeologického výskumu, ktorý by existenciu chodby pod studňou potvrdil alebo vyvrátil. Verím, že v budúcnosti sa takýto výskum podarí zrealizovať, hoci by to bolo dosť nebezpečné,“ zdôraznila Tittonová. Či sa raz potvrdia aj staré legendy o tajných podzemných chodbách vedúcich z Fiľakovského hradu do hradov v okolí, je zatiaľ hudbou budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiľakovo #Fiľakovský hrad #tajné chodby