Tip na víkend: Oslávte juliánsky Nový rok

Na východe Slovenska mnohí oslavujú Nový rok dvakrát, raz v noci na 1. januára a druhý raz podľa juliánskeho kalendára z 13. na 14. januára. Novoročné tradície s koledami, ľudovou hudbou aj s novoročnou zabíjačkou zažijete v Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku.

12.01.2018 13:00
Svidník, Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Foto: ,
Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov
debata

Starší, juliánsky kalendár je oproti gregoriánskemu posunutý o 13 dní a pravoslávni veriaci preto oslavujú Roždestvo Christovo, čiže Kristovo narodenie, až 6. januára a Nový rok 14. januára. Pravoslávnych veriacich, ktorí dodržiavajú juliánsky kalendár, je na Slovensku približne 50-tisíc.

Vianočné obdobie a juliánsky Nový rok podľa tradícií Rusínov a Ukrajincov na Slovensku si môžete vychutnať v sobotu 13. januára v múzeu v prírode vo Svidníku.

SNM - Múzeum ukrajinskej kultúry Foto: SNM
SNM - Múzeum ukrajinskej kultúry SNM - Múzeum ukrajinskej kultúry

Novoročné oslavy v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu ukrajinskej kultúry sa odohrajú v jeho národopisnej časti, v skanzene a začínajú sa od 11. hodiny. Sú spojené s tradičnou novoročnou zabíjačkou, návštevníci teda ochutnajú zabíjačkové špeciality podľa starých receptov a zabavia sa pri ľudovej hudbe.

Pohostenie ponúka aj tradičná krčma, ktorá je súčasťou skanzenu. A keďže ide o príchod Nového roka, nebudú chýbať ani tradičné novoročné vinše a koledy v podaní Eveliny Hvať a Márie Chomovej z Rešova, Heleny a Kamily Oláhovej z Hažlína. Jediné, o čo budú návštevníci ochudobnení, je sneh, súčasťou podujatia v múzeu v prírode totiž bývala aj sánkovačka a stavanie snehuliakov. Tento rok príroda rozhodla inak, ale hostia o zábavu neprídu.

Až do večera bude znieť ľudová hudba Pozberanci, ktorých tvoria ľudia rôznych profesií s veľkou láskou k folklóru. Pravoslávne Vianoce si nemožno predstaviť bez pirohov, so zemiakmi, s tvarohom, kapustou, ale aj plnených hruškami či slivkami. K zabíjačke však patrí ochutnávka tradičných zabíjačkových jedál, ako dusená kapusta s mäsom, mastný chlieb s cibuľou, hurky a klobásky – všetky tieto špeciality sú v cene vstupného.

Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska... Foto: SHUTTERSTOCK
ukrajinci, rusi, kroje, Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska vo Svidníku.

„Návštevníci si môžu pripomenúť tradíciu juliánskeho vianočného a novoročného obdobia v autentickom prostredí domov, v ktorých žili celé generácie Rusínov a Ukrajincov na Slovensku aj s drevenou cerkvou z Novej Polianky z 18. storočia,“ pozýva Jaroslav Džoganík, riaditeľ múzea.

Okrem obytných a hospodárskych stavieb v skanzene nájdete aj technické pamiatky ako vodný mlyn, veterný mlyn či vodnú pílu. Národopisná expozícia SNM – Múzea ukrajinskej kultúry je skanzen ľudovej architektúry na 11 hektároch a jednotlivé objekty sú prístupne aj počas podujatia.

Novoročný vinš

A ja vam vinčuju

Na toj Novyj rik,

Žeby ša nam dav panbih

Druhoho dočekaty,

Z menšymy hrichamy,

Z velykom radisťom,

Z božom mylosťom,

Pry dobrim zdravľu,

Hojniše, spokijniše,

Zdravše, urodžajniše

Rokiv perežyty.

Od paniv lasku,

Od ľudej prjazni,

Od myloho pana boha

Požehnaňa.

Kam za zábavou

12. januára, piatok

  • Banská Štiavnica: Putovanie baníka za hviezdou, špeciálna prehliadka pre deti podľa hracieho plánu, do 31. 1. 2018
  • Čadca: Vianoce v Kysuckom múzeu, predajná výstava betlehemov, tradičných vianočných ozdôb a vianočných dekorácií s výstavou detských prác, do 31. 1. 2018
  • Čadca: Ľudový odev na Kysuciach, vernisáž výstavy, Kysucké múzeum, 15. h
  • Hrebienok: Tatry Ice Masters, umelci z 10 krajín tvoria 50 ľadových sôch, kultúrny program, do 14. 1.
Tatry Ice Masters Foto: Región Tatry
tatry ice masters, ľad, ľadové sochy Tatry Ice Masters
  • Humenné: Zaviaty v praveku, výstava, Vihorlatské múzeum, do 31. 1.
  • Liptovský Hrádok: Končí sa výstava Meštianske Vianoce v Národopisnom múzeu, 8. h – 16. h
  • Lučenec: Aero Days, unikátna výstava lietadiel a najnebezpečnejších letísk sveta, Galéria, do 2. 2.
  • Martin: Tramping a trampské piesne regiónu Turiec, výstava, SNM – Múzeum kultúry Čechov na Slovensku, do 28. 2. 2018
  • Pezinok: Tisícročná včela, výstava, živé včely, ochutnávka medu, medovníková chalúpka, Malokarpatské múzeum, do 29. 3. 2018
  • Prešov: Koňare – tradícia chovu koní v Prešove a okolí, nová výstava, Krajské múzeum, do 31. 3.
  • Radoľa: Z kovu a ohňa, výstava prác žiakov a učiteľov odboru umeleckoremeselné spracúvanie kovov zo Strednej odbornej školy strojníckej z Kysuckého Nového Mesta, kaštieľ, do 31. 1.
  • Rimavská Sobota: Končí sa výstava Regionálne vianočné artefakty, radnica
  • Sereď: Miranda – Cigánsky holokaust, výstava v Múzeu holokaustu, do 21. 1. 2018
  • Spišský hrad: Pohľad. Oltár Majstra Pavla, výstava fotografií Petra Župníka, ktoré ponúkajú bežne nedostupné a detailné pohľady na najznámejšie sochárske dielo Majstra Pavla z Levoče, do 28. 2. 2018

13. januára, sobota

  • Hričovské Podhradie: Furmanské preteky
  • Lučenec: Aero Days – vyrob si svoje lietadlo, detská tvorivá dielňa na výstave lietadiel a najnebezpečnejších letísk sveta, Galéria, 15. h, výstava do 2. 2.
  • Svidník: Novoročné tradície, podujatie SNM-Múzea ukrajinskej kultúry, novoročné pozdravy a koledy, tradičná zabíjačka, ochutnávka zabíjačkových špecialít, od 11. h

14. januára, nedeľa

  • Svidník: Obrad Božieho narodenia v podaní speváckeho súboru Szarotka Duklanie a ľudovej hudby Duklanie. SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Nový rok