Aleš cestuje od rovníka za polárny kruh – Deň 13: Transsibírska magistrála

Je 13.50 moskovského času a vlak sa nenápadne pohol. Vyrážam na cestu, ktorá síce bude dlhá, no verím, že krásna. Absolvovať trasu z Moskvy na druhú stranu Ruska, do Vladivostoku, trvá týždeň v kuse. Bez vystúpenia. Môj plán je však taký, že po štvrtom dni naprieč najväčšou krajinou sveta si doprajem prestávku v meste Irkutsk.

17.01.2018 16:30
Transsibírska magistrála, vlak, železnica, Rusko Foto:
Transsibírska magistrála
debata (10)

O tom, ako sa dá absolvovať táto legendárna cesta, sa stále šíria rôzne správy. Asi aj preto sa čoraz viac ľudí podujme na takéto dobrodružstvo. Aj ja som ho už dlhšie plánoval a teraz sedím vo vlaku a pozerám sa cez okno na svet, ktorý mi až do dnes bol celkom neznámy. Jasné, Moskva je krásne mesto, no súdiť celú krajinu len na základe tejto skúsenosti by nebolo správne.

Lístok na vlak sa dá zohnať ľahko cez internet. Stačilo si len vybrať, ako pohodlne chcem cestu absolvovať.

Moja voľba padla na tretiu triedu ležadiel v otvorenom vozni. Po dlhom premýšľaní som sa rozhodol, že to bude najlepšie riešenie v mojej situácii. Na ceste som totiž sám, spoločnosť mi nerobí ani priateľka, ani nijaký kamarát. Ak by som si kúpil lístok do lepšej triedy, posteľ by som mal v uzatvorenom kupé a hocikto, kto by si potom ľahol na tie zvyšné lôžka, by bol pre mňa cudzí a ja s ním v malom priestore.

Chcel som tiež zažiť, ako cestujú domáci, a neriskovať, že strávim takú dlhú cestu s niekým, kto je v Rusku turista, tak ako ja.

Vedel som však aj to, že tento druh vozňov má svoje úskalia. Napríklad ak bude v noci niekto chrápať, príliš sa nevyspím. Ak si niekto otvorí nakladané ryby, budem to cítiť aj ja. Ak sa niekto bude hádať, som v tom tiež. No presne o toto mi išlo. Zažiť Rusov takých, akí sú.

V neposlednom rade som na tomto lístku aj ušetril, keďže je lacnejší, ako vyššie triedy. Čo sa týka výbavy vo vozni, je obmedzená, no dostačujúca. Na elektrickú zásuvku bol akýsi nepísaný poradovník, ale na každého sa vždy dostalo. A napriek tomu, že za oknom panovala tuhá zima, vo vnútri bolo stále viac, ako 20 C.

Horúca voda bola neobmedzene pre všetkých v cene a aj ja som to pravidelne využíval. Čaj, káva alebo instantná polievka ma vždy potešila.

Každý, kto si so sebou priniesol jedlo, sa do sýtosti napchával. Ak niekto dostal chuť na domáce ruské špeciality, stačilo odbehnúť do reštauračného vozňa alebo počkať na niektorú zo zastávok, kde vlak stál dlhšie. Tam sa vždy predávalo jedlo širokého výberu.

Rusko za oknom. Foto: Aleš Tvrdý
Rusko, dom, Transsibírska magistrála, Rusko za oknom.

Aj keď plán niekedy býva jedna vec a realita druhá, ten môj vyšiel priam dokonale. Videl som, ako cestujú ruské rodiny, spoznal sa s viacerými domácimi. Sledoval som život za oknom, ale aj ten, čo sa odohrával vo vozni – napríklad malé dievčatko, ktoré sledovalo rozprávky o hlúpom vlkovi a prešibanom zajacovi, ktoré si pamätám zo svojich detských čias aj ja.

Ivan, ktorý si ku mne prisadol a prezradil mi, že je z mesta Novosibirsk, ma zas ponúkol domácou klobásou, rezňami a ďalšími dobrotami z domácej kuchyne, ktoré si so sebou vzal na dlhú cestu.

Ani Andrej so svojou rodinou, ktorá cestovala do Jekaterinburgu, nezostal chladný, keď počul, že s nimi v jednom vozni cestuje niekto z Československa. Pre moju neznalosť ruštiny však boli naše debaty dosť obmedzené.

A ako som si zaumienil, po štyroch dňoch cesty prišiel čas na zmenu programu v podobe mesta Irkutsk a Bajkalského jazera. O tom, čo som zažil tam a ako pokračovala moja zvyšná cesta do Vladivostoku, vám napíšem v ďalšom pokračovaní.

  • Lístok na Transsib sa najviac oplatí kúpiť priamo cez stránku ruských železníc www.pass.rzd.ru
  • V zime necestuje toľko ľudí ako v lete, a preto sa lístok dá kúpiť aj priamo na stanici
  • Prvá a druhá trieda sú veľmi pekné a pohodlné. V tretej triede sa to dá takisto prežiť, no vozne už majú nejaký ten rok za sebou
  • Pri vstupe do vlaku treba predložiť platný pas, na ktorý bol lístok kúpený
  • Pri kúpe online lístka ho netreba tlačiť, ale dá sa ním preukázať len v smartfóne
  • Vo vozni je teplo a každý dostane pri nástupe čistú bielizeň na posteľ a deku
  • Cena lístka Moskva – Irkutsk je v prepočte 85 eur

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Aleš Tvrdý #Od rovníka za polárny kruh