Tip na víkend: Čo sa deje v našej hlave? Dozviete sa vo Vedeckom brlohu v Piešťanoch

Informácie v mozgu vedia cestovať rýchlejšie než Formula 1. Niektorí ľudia počujú farby. A bábätko v brušku si zapamätá pesničku, ktorú mu spievajú rodičia ešte pred narodením. Tajomstvá ľudského mozgu odhalia v sobotu 20. januára vo Vedeckom brlohu v Piešťanoch.

19.01.2018 07:00
Vedecké brlohy sa v Piešťanoch, deti, veda Foto:
Vedecké brlohy v Piešťanoch
debata

Mozog obsahuje asi 100 miliárd nervových buniek, pričom každá bunka má tisícky prepojení s inými neurónmi. Za deň sa mozgom preženie asi 70-tisíc myšlienok a prúdia rýchlosťou aj 400 km/h. To sú síce ohromujúce, ale holé fakty.

Ako funguje ľudská pamäť, vnímanie a pozornosť? Ako je možné, že ľudia počujú farby alebo im slová voňajú? Tajomstvá ľudského mozgu deťom odhalia tri vedkyne vo Vedeckom brlohu v Elektrárni Piešťany v sobotu 20. januára.

„Vedecký brloh je určený primárne deťom v školskom veku, ale prichádzajú aj predškoláci a so záujmom sa do aktivít zapájajú aj rodičia či starí rodičia. Po dvadsaťminútovej prednáške nasleduje 80 minút praktických zábavných cvičení, pri ktorých sa deti naučia, za čo všetko sú zodpovedné neuróny v našom mozgu a prečo robíme veci tak, ako ich robíme,“ pozýva Blanka Berkyová, programová riaditeľka Elektrárne Piešťany.

Tri výskumníčky z Ústavu experimentálnej psychológie CSPV SAV Lenka Kostovičová, Katarína Dudeková a Jana Bašnáková zapoja deti do pokusov, v ktorých spoznajú tajomstvá ľudského mozgu. Na troch stanovištiach budú plniť rôzne úlohy, pri ktorých zistia, ako je to s ľudskou pamäťou, vnímaním a pozornosťou.

Výskumníčky sa s deťmi zahrajú na detektívov, zoznámia ich s magickým číslom, predvedú im optické ilúzie, naučia ich, ako rozvíjať svoje superschopnosti a mnoho ďalšieho. Na deti aj na rodičov čakajú rôzne prekvapenia a výzvou pre malých účastníkov bude vyriešiť na každom stanovišti niekoľko záhad. Téma určite zaujme rodičov, ktorí by radi získali cenné rady, ako zlepšiť u detí napríklad schopnosť učenia a sústredenia.

Vedecké brlohy sú zábavné stretnutia so svetom vedy, na ktorých si deti prakticky overia platnosť fyzikálnych zákonov a nahliadnu do sveta rôznych vynálezov. Projekt sa zrodil v Košiciach, odkiaľ ho preniesli do Piešťan a vlani aspoň na ukážku aj do Bratislavy.

„Vedecký brloh robíme jeden rok a má výborný ohlas, v novembri naň prišlo až 200 ľudí. Ale naši hostia – vedci – sa toľkých poslucháčov neboja, vždy majú k dispozícii pomocníkov, aby si všetci mohli všetko vyskúšať,“ hovorí riaditeľka Elektrárne. Vedecký brloh nazvaný V hlave: Tajný život nášho mozgu, sa začína v sobotu 20. januára o 10. hodine.

Lektorky Vedeckého brlohu majú rôznu špecializáciu. Jana Bašnáková, MSc. skúma, ako náš mozog spracúva jazyk a významy slov, a zaoberá sa vývinovou psychológiou. Katarína Dudeková, PhD. skúma rozhodovanie o financiách a o zdraví a zaoberá sa Montessori pedagogikou. Lenka Kostovičová, PhD.sa zameriava na skúmanie racionality a posudzovania rizika a na výučbu aplikovanej psychológie.

Vedecké brlohy sa v Piešťanoch usporadúvajú už rok a za ten čas deti objavovali prírodu, zahrali sa s matematikou, spoznali rôzne tajomstvá fyziky, preskúmali roztoky aj kovy, objavili kryštalizáciu a mnoho iných vedeckých „záhad“. Ďalší Vedecký brloh v Piešťanoch bude 24. februára na tému Kúzelná fyzika II.

Vedecké brlohy v Piešťanoch Foto: ELEKTRÁRŇA PIESŤANY
deti, veda, Vedecké brlohy v Piešťanoch

Kam za zábavou

19. januára, piatok

  • Banská Štiavnica: Putovanie baníka za hviezdou, špeciálna prehliadka pre deti podľa hracieho plánu, do 31. 1.
  • Bratislava: Hu Húúú alebo Najstaršie slovenské strašidlá, interaktívna výstava, Bibiana, do 11. 3.
  • Čadca: Vianoce v Kysuckom múzeu, predajná výstava betlehemov, tradičných vianočných ozdôb a vianočných dekorácií s výstavou detských prác, do 31. 1.
  • Bratislava: Výstava lego modelov, DK Ružinov, do 16. 3.
  • Čadca: Čepiec – pýcha vydatej ženy, výstava viac ako 200 čepcov z 33 dedín zo štyroch regiónov stredného Slovenska, Kysucké múzeum, do 31. 1.
  • Hrebienok: Tatranský ľadový dóm zo 190 ton ľadu
  • Humenné: Zaviaty v praveku, výstava, Vihorlatské múzeum, do 31. 1.
  • Levice: Povesti Levického hradu, prednáška, Rotunda hradu, 19. h
  • Martin: Magický svet kociek, výstava s kútikom na hranie prezentuje históriu stavebnice LEGO od 30. rokov 20. storočia, SNM – Múzeum Andreja Kmeťa, po – pia 9. h – 17. h, so – ne 10. h – 18. h, do 29. 4.
  • Prešov: Koňare – tradícia chovu koní v Prešove a okolí, nová výstava, Krajské múzeum, do 31. 3.
  • Radoľa: Z kovu a ohňa, vystavia práce žiakov a učiteľov odboru Umelecko-remeselné spracúvanie kovov zo Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste, kaštieľ, do 31. 1.
  • Spišský hrad: Pohľad. Oltár Majstra Pavla, výstava fotografií Petra Župníka, ktoré ponúkajú bežne nedostupné a detailné pohľady na najznámejšie sochárske dielo Majstra Pavla z Levoče, do 28. 2.

20. januára, sobota

  • Bratislava: Archeologické objavovanie: Bohovia, duchovia, démoni, podujatie pre rodiny s deťmi, SNM – Archeologické múzeum, Žižkova ul., 10. h – 16. h
  • Bratislava: Venujte 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy, Lujza Garajová – Schrameková predstaví Múzeum historických interiérov, sídliace v Apponyiho paláci, podujatie ku 150. výročiu Múzea mesta Bratislavy, v ktorom 10 umelcov postupne predstaví 10 bratislavských múzeí, stretnutia vždy vo Faustovej sieni Starej radnice, 14. 30 h
  • Piešťany: Vedecký brloh pre deti – tajný život nášho mozgu, Elektrárňa, 10. h – 12. h
  • Podzámčok: Fašiangový sprievod obcou, od 9.30 h
  • Valčianska dolina: Lyžiarske preteky amatérov s programom
  • Závod: Detský fašiangový karneval, 15. h

21. januára, nedeľa

  • Bratislava: Detský karneval Ľadové kráľovstvo, DK Ružinov, 16. h
  • Košice: Košická rozprávková pošta, tradičný charitatívny novoročný koncert, pri ktorom sa rozdeľuje výťažok z vianočného primátorského punču ľuďom s pohnutým osudom, Historická radnica
  • Sereď: Končí sa výstava Miranda – Cigánsky holokaust, Múzeum holokaustu
  • Štúrovo: Veľký ples malých princov a princezien

22. januára, pondelok

  • Bratislava: Dotyk s dielom Majstra Pavla, sprievodné podujatie k výstave Majster Pavol z Levoče. Ruky a zlato v službe ducha, prezentácia činnosti Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, uvedenie unikátnej knihy pre nevidiacich, ktorá predstavuje najvýznamnejšie dielo Majstra Pavla – hlavný oltár v Chráme sv. Jakuba v Levoči. SNM – Historické múzeum, Bratislavský hrad, 15.30 h

25. januára, štvrtok

  • Trebišov: Krátke fašiangovanie – dlhé zimovanie, podujatie pre školy približuje ľudové tradície fašiangového obdobia, Zemplínska knižnica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog