Svet v číslach: 14 neuveriteľných faktov o krajinách

Naša planéta je zaujímavé miesto a takmer každá krajina má nejaké naj - kde sa vyrobí najviac kyslíka, kde netečie ani jediná rieka, kde žijú najmladší ľudia?

25.01.2018 07:00
cestovanie, mapa, svet, zemeguľa, glóbus,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Najviac kyslíka sa vyprodukuje v Rusku

Na Sibíri rastie približne 25 % všetkých stromov sveta na území väčšom ako kontinentálne USA. Niet preto divu, že tamojšie lesy vytvoria najviac kyslíka. Ďakujeme.

Príspevok, ktorý zdieľa Катцин Алексей. (@hunter_with_a_dog),

‚Najzadžungľo­vanejšia‘ krajina je Surinam

Až 91 % územia juhoamerickej republiky pokrýva divoká džungľa, a tak takmer všetci z tamojšieho pol milióna obyvateľov žijú na pobreží mora. Len asi 5 % ich nazýva svojím domovom husté lesy, väčšinou ide o domorodcov.

Najmenej lesa je na Haiti

Opačným, smutným prípadom je ťažko skúšaný karibský ostrovný štát. Vyťažil takmer všetky svoje stromy a jeho územie je úplne odlesnené. Na satelitných záberoch preto jasne vidieť hranicu medzi Haiti a Dominikánskou republikou, s ktorou zdieľa spoločný ostrov menom Haiti – vľavo pustatina, vpravo stromy.

Saudská Arábia – krajina bez riek

Znie to neuveriteľne, že v takej veľkej krajine netečie ani jediná riečka. Väčšina ich sladkej vody pochádza z desalinizačných zariadení alebo podzemných nádrží.

Najviac jazier má Kanada

Aj keď sa Fínsku hovorí „krajina tisícich jazier“, najviac ich má v skutočnosti práve severoamerická krajina. Na území kanadského teritória sa nachádzajú až 3 milióny jazier, takže 9 % krajiny pokrýva sladká voda. Kanadské jazerá tvoria neuveriteľných 60 % všetkých jazier sveta.

Najviac púštneho územia má Líbya

Až 99 % krajiny pokrýva púšť, a tak niet divu, že je to jedno z najvyprahnu­tejších miest na svete. V niektorých častiach nepadne ani jediná dažďová kvapka celé desaťročia.

Líbya Foto: SHUTTERSTOCK
púšť, utečenci, líbya, piesok Líbya

Najmladší ľudia žijú v Nigeri

Ľudia s najnižším priemerným vekom obývajú práve túto západoafrickú krajinu. Polovica Nigerčanov má menej ako 16 rokov.

Najrýchlejšie miznúci národ sú Ukrajinci

Starnutie a emigrácia trápi mnohé krajiny, ale na Ukrajine je prirodzený pokles obyvateľstva 0,8 % ročne, takže sa predpokladá že od teraz do roku 2050 bude v krajine žiť o 30 % menej ľudí.

Najštudovanejší sú Kanaďania

Až polovica Kanaďanov má vyššie ako stredoškolské vzdelanie. Nasleduje Izrael (45 %) a Japonsko (44 %).

Príspevok, ktorý zdieľa Maple Bear Global Schools (@maplebearglobal),

Najviac jazykov má Papua-Nová Guinea

Aj keď úradným jazykom je tu angličtina, v skutočnosti sa ňou bežne dorozumieva len 1 až 2 % obyvateľstva. Ostatní hovoria medzi sebou 820 ďalšími rečami – tento počet tvorí 12 % zo všetkých jazykov a nárečí sveta.

Najviac časových pásem pokrýva Francúzsko

V Spojených štátoch amerických prejdete cez 11 pásem a Rusko ich má 9. Ako je teda možné, že omnoho menšie Francúzsko sa môže pochváliť až dvanástimi? Nuž, ak okrem samotnej krajiny medzi Nemeckom a Španielskom zarátame aj všetky jej zámorské teritóriá, skutočne dostaneme výsledné číslo 12.

Najprázdnejšia krajina je Mongolsko

Na tomto území stretnete človeka s najmenšou pravdepodobnosťou. Žijú tu menej ako dvaja ľudia na km². Celková rozloha Mongolska je 1 564 116 km², ktoré obývajú asi 3 milióny ľudí.

Najtučnejší národ? Obyvatelia Nauru

Aj keď sa na popredných priečkach rebríčkov najobéznejších národov často objavujú Američania, ani zďaleka to s nimi nie je také zlé ako s Naurskou republikou. Viac ako 95 % obyvateľov miniatúrnej ostrovnej krajiny (jej rozloha je iba 21,2 km2) trpí nadváhou. Tento stav spôsobil náhly a masívny dovoz západného rýchleho občerstvenia v 20. storočí, keď sa na ostrove zdvihla životná úroveň vďaka vývozu fosfátov, ktorých má Nauru obrovské zásoby.

350 oviec na osobu na Falklandoch

Na súostroví, ktoré je zámorským územím Spojeného kráľovstva a nachádza sa v Atlantickom oceáne neďaleko pobrežia Argentíny, žije iba 3 000 obyvateľov, ale až 5 000 000 oviec. Nie je ťažké uhádnuť, že vlna je významným exportným artiklom.

Zdroj: Wikipedia.org; Weforum.org; List25.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #naj