Popredný sprievodca zverejnil 10 miest, ktorým by ste sa mali v roku 2018 vyhnúť

Kuba, Mount Everest či Galapágy – cestu sem by turisti z rôznych dôvodov mali v tomto roku veľmi dobre zvážiť a prípadne vyškrtnúť zo svojich plánov. Tu je desiatka miest, ktoré cestovateľský portál Fodor's odporúča obísť.

30.01.2018 07:00
Kuba, jachty, auto, ružový kadilak, kabriolet Foto: ,
Havana
debata (3)

Kým niektoré miesta ako Mjanmarsko, kde často dochádza k porušovaniu ľudských práv, či súostrovie Galapágy pre jeho ekologickú krehkosť, sa v tomto zozname dali čakať, na čiernu listinu sa prekvapivo dostali aj niektoré oblasti, o ktorých by väčšina cestovateľov nepochybovala.

10. Kuba

Aj keď ostrov slobody sa v posledných rokoch výrazne otvoril svetu, rôzne byrokratické obmedzenia stále nedovoľujú úplne preskúmať a spoznať pravú tvár krajiny. Na dôveryhodnosti nepridáva ani doposiaľ nevyriešený záhadný útok na zahraničných diplomatov v Havane.

9. Veľký čínsky múr

Slávnu stenu sprievodcovia neodporúčajú navštíviť pre jej krehkosť a preplnenosť a mesto Peking zasa kvôli ťažko znečistenému ovzdušiu.

8. Honduras

Stredoamerický štát je nebezpečný kvôli vysokej miere vrážd a masívnemu prenasledovaniu členov LGBT komunity.

7. Missouri

Asi najväčším prekvapením zoznamu je tento americký štát. Fodor's svoje rozhodnutie zaradiť ho sem zdôvodňuje niekoľkými negatívnymi udalosťami minulého roka – prešiel zákon, ktorý sťažuje zamestnancom žalovať svojich zamestnávateľov za diskrimináciu, istý štátny predstaviteľ tvrdil, že homosexuáli nie sú ľudia, turistu, ktorému na ceste došiel benzín, sa našiel zavraždený v policajnej cele a dvaja muži, zrejme moslimovia, boli zastrelení.

6. Mount Everest

Na zoznam sa dostala aj strecha sveta. Podľa Fodor's je končiar nebezpečný, preplnený (aj nepripravenými a zle vystrojenými) horolezcami, ale aj pokrytý odpadkami a telami mŕtvych zamrznutých turistov. Smutné.

5. Mjanmarsko

Medzi miestami, ktorým by sa cestovatelia mali vyhýbať, je aj Mjanmarsko, pretože sa potýka s porušovaním ľudských práv zameraným na Rohingov, príslušníkov miestnej etnickej moslimskej menšiny.

4. Thajský park

Neradno chodiť ani do thajského národného parku Ao Phang Nga, ktorého krása je ohrozená znečistením a odpadkami.

3. Tádž Mahal

Na zoznam sa dostal aj preslávený indický skvost Tádž Mahal, aj keď z čisto praktických dôvodov. Na jar sa totiž plánuje jeho veľké čistenie, a tak nebude taký fotogenický.

2.

Druhé miesto patrí celému spektru mimoriadne obľúbených miest, ktoré sami deklarovali, že im je enormný záujem turistov už skôr na obtiaž. Reč je o Amsterdame či Benátkach.

1. Galapágy

Zoznam dopĺňa ekvádorské súostrovie Korytnačie ostrovy kvôli ich ekologickej krehkosti. Len nedávno tu chytili turistu, ktorý sa v batožine snažil prepašovať z ostrovov štyri leguány.

Zdroj: Chicagotribune­.com; Mercurynews.com; Fodors.com; Afr.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch