Tip na víkend: Polárnici budú na Králikoch. Príďte povzbudiť psy a ich mašérov

Huňaté psy uháňajú v záprahu po bielej snehovej pláni. Obrázok ako vystrihnutý z čias zlatej horúčky Jacka Londona uvidíte tento víkend na Králikoch pri Banskej Bystrici. Zídu sa tam pretekári z krajín visegrádskej štvorky aj ďalší a tiež sa budú hnať za zlatom, len v podobe medaily.

26.01.2018 07:00
Psie záprahy, Králiky, zima, sneh, psy Foto: ,
Psi na Majstrovstvách Slovenska v psích záprahoch Visegrad Cup.
debata (1)

Asi 60 mašérov a 200 až 250 psov privíta piaty ročník pretekov psích záprahov Visegrad Cup na Králikoch. Štartujú v sobotu 27. januára o 10. hodine po otváracom ceremoniáli a pokračujú v rovnakom čase aj v nedeľu. Vždy po súťaži od poludnia si hostia oddýchnu pri kultúrnom programe.

Pretekári z Poľska, Česka, Maďarska, zo Slovenska, ale aj z Ruska, zo Srbska a z Luxemburska predvedú svoje umenie na 8– a 10-kilometrovej trati v niekoľkých kategóriách. V prvej súťažia severské psy, ktoré majú tento šport v krvi – aljašský malamut, sibírsky husky, grónsky pes a samojed, v druhej ostatné plemená aj kríženci.

Kategórie sa delia aj podľa počtu psov v záprahu – dvaja až štyria tvoria malý záprah, od piatich psov a viac je veľký záprah.

Špeciálnou kategóriou je súťaž jednotlivcov, keď si jedného psa zapriahne bežkár – skijöring. „Tradíciu pretekov psích záprahov na Slovensku založili na Donovaloch, ale pred piatimi rokmi tam skončili a štafetu sme prevzali na Králikoch. Sú tu kvalitne upravované trate, súťaž má vysokú úroveň, je to raj pre bežkárov,“ pozýva organizátor podujatia Branislav Slaný.

Luxemburský reprezentant v kategórii C - FCI -... Foto: SITA, Jakub Julény
psy, preteky, psie záprahy, Králiky, Visegrad Cup 2017 Luxemburský reprezentant v kategórii C - FCI - 2 Emmanuel Thill počas pretekov psích záprahov Visegrad Cup 2017 v lyžižarskom stredisku Králiky.

Sám bol aktívnym pretekárom a majstrom Európy z roku 2007. Kým človek pripraví svoj psí tím na preteky mašérov, trvá to vraj tri – štyri roky.

„Pes nie je motorka, ktorú opriete do kúta. Treba mu prispôsobiť životný štýl,“ hovorí. Zároveň je to však amatérsky šport vhodný pre rôzne vekové kategórie, starší pretekári môžu súťažiť s väčším počtom psov a ženy sú dokonca vo výhode, lebo sú pre psy ľahším nákladom.

Ženská kategória u mašérov sa uplatňuje len v súťaži jednotlivcov – bežkárov s jedným psom, pri záprahoch súťažia spolu s mužmi.

Na náročnej kopcovitej trati dosiahnu najrýchlejšie psy priemernú rýchlosť 25 km/h, na rovine ešte viac. Organizátori však návštevníkom odporúčajú svojich psích miláčikov nechať doma, mnohí totiž nerozumejú zábave a športu a môžu medzi nimi vzniknúť ostré spory.

Na pretekoch sa môžu zúčastniť len mašéri registrovaní v tomto športe vo svojej krajine, na Slovensku je ich okolo 50. Preteky psích záprahov Visegrad Cup sú zároveň nomináciou na majstrovstvá Európy, ktoré sa budú konať v Zuberci 8. až 11. februára 2018.

Kam za zábavou

26. januára, piatok

  • Lučenec: Salvador Dalí – Božská komédia a ďalšie diela, nová výstava, Novohradské múzeum a galéria, do 25. 3.
  • Humenné: Zaviaty v praveku, výstava, Vihorlatské múzeum, do 31. 1.
  • Radoľa: Z kovu a ohňa, vystavia práce žiakov a učiteľov odboru Umelecko-remeselné spracúvanie kovov zo Strednej odbornej školy strojníckej z Kysuckého Nového Mesta, kaštieľ, do 31. 1.

27. januára, sobota

*Banská Bystrica: Kúsok zdravia z nášho parku, beh a cvičenie vo fit arene , Dobrodružstvo s rozprávkami, zábavné hľadanie stratených príbehov pre celú rodinu, mestský park, 10. h – 12. h, prezentácia 9.30 h

  • Bratislava: Marián Varga in memoriam, dvojkoncert, Collegium Musicum, Pavol Hammel a ďalší zaspievajú najznámejšie z Mariánových skladieb v nových aranžmánoch. Slovenský rozhlas, aj 28. 1.
  • Hriňová: Zimná furmanská súťaž ťažných koní, 10. h, predtým sprievod furmanov mestom, 8.30 h
  • Králiky: Visegrád Cup – preteky psích záprahov, 9.30 h, v nedeľu 10. h
  • Kokava – Línia: Cinobanská lyža, súťaže pre všetky kategórie, aj sánky a boby
  • Krompachy: Pankuškové fašiangy, lyžovačka s kultúrnym programom, folklór, tvorivé dielne, prehliadka masiek, ponuka domácich špecialít, Plejsy, aj 28. 1.
  • Soblahov: Zimné slávnosti trenčianskych folklórnych skupín a fašiangy, futbalový štadión, 15. h
  • Valaská: Krnohy, slovenský pohár, prezentácia 8. h – 10. h, štart 11. h

28. januára, nedeľa

  • Banská Bystrica: Koreninové narodky, tvorivé dielne v Tihányiovskom kaštieli
  • Špania dolina: Fašiangy, fašiangy, fašiangové časy, bursovanie po domoch, sprievod masiek, FS Poničan s ľudovou hudbou, vinš, pampúšiky a niečo na zahriatie pre hostí, 13. h

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #psie záprahy