Maďarsko-slovenská interaktívna mapa ponúkne lokality na pozorovanie vtákov

Správa Národného parku (NP) a Biosférickej rezervácie Slovenský kras v uplynulom roku v spolupráci s Klubom slovenských turistov (KST) v Rožňave vyznačila nový turistický chodník do Národnej prírodnej rezervácie (NPR) Brzotínske skaly na vyhliadku Cégerská skala.

25.01.2018 13:00
debata

Návštevníci môžu odtiaľ podľa riaditeľa Správy NP Slovenský kras Jána Kilíka vidieť panorámu do kaňonu rieky Slanej s pohľadom na okolité obce. „V prípade vhodného počasia je vidieť v diaľke aj panorámu Vysokých Tatier,“ povedal.

Ako uviedol, podarilo sa im tiež zrekonštruovať cezhraničný náučný chodník Zelená hranica, ktorým sa turisti majú možnosť dostať od jaskyne Domica až k jaskyni Baradla v Maďarsku.

„Náučný chodník sa začína pri vstupnom areáli jaskyne Baradla v Maďarsku a končí pri vstupnom areáli jaskyne Domica, pri pamätnej tabuli Národného parku Slovenský kras. Od jaskyne Baradla pokračuje dolinou Baradla, na konci ktorej sa stočí k štátnej hranici. Odtiaľ pokračuje popri Kečovskom potoku, stúpa pod kótu Poroňa, odkiaľ lesnou cestou postupným klesaním dôjde k vstupnému areálu jaskyne Domica,“ priblížil Kilík s tým, že chodník je obojsmerný, má dvanásť zastávok a jeho celková dĺžka je 7,5 kilometra.

Správa NP Slovenský kras bola úspešná v projektovej výzve v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika Maďarsko, z ktorej sa bude realizovať projekt pod názvom Úžasný vtáčí svet bez hraníc, spolu s kolegami v Aggteleckom NP v Maďarsku.

„Hlavným prínosom projektu pre turistov a širokú verejnosť bude možnosť navštíviť Ornitologický stacionár v Drienovci vďaka vybudovaniu zážitkového náučného chodníka priamo v ornitologickom tábore, nepretržitá odborná a lektorská služba pre návštevníkov počas migračnej sezóny a vybudovanie dvoch pozorovacích veží na pozorovanie vtáctva v Hrhove,“ uviedol Kilík.

Ďalej sa v rámci projektu plánuje vytvorenie spoločnej maďarsko-slovenskej interaktívnej web-mapy s lokalizáciou významných lokalít na pozorovanie vtákov na území oboch národných parkov, ako aj ďalších zaujímavostí ochrany prírody pre návštevníkov cezhraničného krasového územia a poskytovanie informácií o ekovýchovných podujatiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #vtáky