Fínsko: 11 pozoruhodností. Prečo boháči jazdia pomaly a koľko hnedého prášku sa tu vypije?

V laponskom Rovaniemi, na severe Fínska, býva Santa Claus a v krajine až tak milujú otužovanie, že na dvoch obyvateľov vychádza jedna sauna. Čím je táto škandinávska krajina ešte výnimočná?

31.01.2018 07:00
Fínsko, Helsinki, katedrála Uspenski, NEST1... Foto:
Fínsko, Helsinki
debata (2)

Kávičkári…

Ani Taliani sa vraj nechytajú na množstvá kávy, ktoré sa vypijú vo Fínsku. Každý obyvateľ tu ročne skonzumuje v priemere až 12 kilogramov tohto hnedého prášku.

… a mliečkari

Fínsko má tiež najvyššiu svetovú spotrebu mlieka na osobu – liter denne. Toto číslo je prekvapivé najmä vzhľadom na fakt, že až 17 % Fínov trpí intoleranciou laktózy.

Pokuty, aké by ste nechceli dostať

Radi dupete na plyn a ste extrémne bohatý? Vyhnite sa Fínsku. Sankcie za prekročenie rýchlosti sa tu totiž v niektorých prípadoch vypočítavajú individuálne – z ročného príjmu vodiča, ktorý porušil predpisy. Dopravný prehrešok jedného mimoriadne dobre situovaného šoféra vyšiel až na 200 000 eur.

Krajina rekordov

Fínsko sa nazýva krajinou tisícich jazier a platí to do slova a do písmena. V krajine sa nachádza presne 187 888 jazier. A fínskym deťom v škole sa dobre pamätá aj počet tamojších ostrovov – 179 888.

Bez telefónov

Heslo fínskej Nokie hlásalo „spájame ľudí“, no v domovskej krajine to mysleli skutočne len mobilmi. Vo Fínsku sa totiž nenachádza ani jediný telefónny automat.

Šialené športy

Pokiaľ by sa zorganizovalo hlasovanie o najuletenejšie disciplíny, Fíni by určite vyhrali. Kde inde sa súťaží v nosení manželky, love komárov, hádzaní mobilnými telefónmi či gumákmi a kde inde sa konajú majstrovstvá v bahennom futbale alebo hre na vzdušnú gitaru?

Spať, plávať, plachtiť, rybárčiť, loviť

Rovnako ako ďalšie severské krajiny, aj Fínsko má politiku voľnosti. Domáci aj turisti si môžu rozložiť svoj stan hocikde, kde ich prikvačí noc, kŕmiť sa divokými brusnicami a loviť v jazierkach zubáče zadarmo a bez lístkov a špeciálne vyhradených časov.

Prvý prehliadač

Vďaka Fínom uzrel svetlo sveta prvý internetový prehliadač pre bežných užívateľov. Snahou troch študentov, na rozdiel od mnohých iných, bolo sprostredkovať túto úžasnú svetovú sieť širokej verejnosti. Prehliadač menom Erwise spustili v roku 1994, no keďže nedokázali zohnať ďalšie prostriedky na jeho rozvoj a na scénu nastúpili veľkí hráči ako Mosaic a Internet Explorer, rýchlo upadol do zabudnutia.

Vynálezy

Aj keď sú Fíni malý národ (je ich len 5 miliónov), majú veľa skvelých nápadov. Práve tu sa zrodil horský záchranný tobogan (sane), merač srdcovej frekvencie, operačný systém Linux, ľadové korčuľovanie, hra Angry Birds, SMS a samozrejme aj sauna.

Tvrdá hudba

Fínsko miluje hlučné, skreslené gitary, opakujúce sa riffy a jednoduché, rytmické tempo – funguje tu najviac heavy metalových kapiel na jedného obyvateľa. Lordi, Children Of Bodom, Apocalyptica, HIM, Nightwish – tieto všetky vznikli práve tu.

Oslava neúspechu

Fíni majú svojský zmysel pre humor, ktorý sa ukázal aj v novozavedenom „sviatku zlyhaní“. Od roku 2010, vždy 13. októbra, oslavujú zlé správy a nezdary ako spôsob učenia sa do budúcnosti.

Zdroj: Finnbay.com; Momondo.ie; Visitfinland.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko