Aleš cestuje od rovníka za polárny kruh – Deň 15: Vlak do Vladivostoku, kde ma nazvali špiónom

Na tento úsek cesty som sa tešil najviac. Najmä preto, lebo som vedel, že trať ide okolo veľkej časti Bajkalského jazera a budem mať tak možnosť vidieť ho opäť. Musel som si však naplánovať cestu tak, aby vlak okolo neho prechádzal cez deň, a nie v noci.

26.01.2018 11:49
Transsibírska magistrála, vlak, Bajkal, cestujúci Foto:
Ráno vo vlaku pri Bajkale.
debata (37)

S tým moskovským časom a plánovaním som to už raz zbabral, a preto som si pri kupovaní lístka z mesta Irkutsk do Vladivostoku všetko poriadne skontroloval aspoň 5-krát. Nechcel som zbabrať druhú príležitosť vidieť jazero. Síce len cez okno, z vlaku, ale aj tak som sa nevedel dočkať.

Na tejto trati sa dá zistiť kvalita konkrétneho vlaku podľa jeho označenia alebo čísla. Žijúcou legendou sú súpravy 001 a 002. Premávajú na trase Moskva-Vladivostok a späť. Chcel som takým ísť aj ja, no prednejší mi bol pohľad na Bajkal.

Keď som napokon zistil, že sa mi podarí jedno aj druhé, bral som to ako zadosťučinenie predošlej chyby v plánovaní.

Veľmi som sa potešil, že sa odveziem vo vlaku 002 a ešte aj uvidím, ako vychádza slnko nad hladinou.

Z Irkutska sme vyrazili ešte potme a vo vlaku som ešte dospal noc, lebo som vstával zavčasu. Keď som sa zobudil a pozrel na mapu, modrý krúžok, ktorý znamenal našu polohu, ukazoval, že sme tesne pri brehu jazera. V tom momente zo mňa opadla všetka únava. Netrvalo to dlho a sledoval som so zatajeným dychom, ako sa ranné slnko odráža od vody.

Dá sa povedať, že tento úsek cesty bol pre mňa jednoznačne ten najkrajší na celej ceste naprieč Ruskom. Veľa kopcov, jazero, ešte viac brezových lesov, tunely, zamrznuté rieky, opustené dedinky… No proste paráda.

Nejedenkrát som videl aj také miesta, kde mi napadlo, že by sa tam mohlo natáčať pokračovanie legendárnej rozprávky Mrázik.

Cesta vlakom okolo jazera Bajkal. Foto: Aleš Tvrdý
vlak, Bajkalské jazero, Rusko, Transsibírska magistrála Cesta vlakom okolo jazera Bajkal.

Vlak na tomto úseku nabral ešte viac zľadovatenej fasády a sprievodcovia na každej zastávke museli sekať, čo narástlo na podvozku a okolo kolies. Využil som príležitosť a skúsil som to nasnímať. Vtedy som začul, ako ma ktosi nazval špiónom.

Aj keď som sa na tom v duchu zasmial, začal som uvažovať, že pre istotu prekopírujem všetky fotky z pamäťovej karty na bezpečnejšie miesto.

Kvôli tejto snímke ma mali za špióna. Foto: Aleš Tvrdý
vlak, mráz, zima, sneh, Transsibírska magistrála, Rusko Kvôli tejto snímke ma mali za špióna.

Vlak s číslom 002 bol viditeľne novší (aj keď vozne 3. triedy ani nie). Tie najlepšie kupé sa dokonca odomykali magnetickou kartou ako v hoteloch, v uličke boli koberčeky. Mali tam aj wifi, sprchu alebo televízor. Napadlo mi, že možno raz skúsim aj toto. No to by som rád absolvoval s niekým známym, nie sám ako teraz.

Aj reštauračný vozeň mal moderný dizajn. Všetko bolo pekné, nové, čisté a kvalitnejšie. Samozrejme, aj cena za jedlo.

Pohľad na nezaplatenie - ranný Bajkal z vlaku. Foto: Aleš Tvrdý
Bajkalské jazero, vlak, Rusko, Transsib Pohľad na nezaplatenie - ranný Bajkal z vlaku.

Po troch dňoch sa vo Vladivostoku moja cesta vlakom naprieč Ruskom skončila. Bol to naozaj krásny zážitok. Transsibírska magistrála bola pre mňa dokonalým miestom, kde som si oddýchol od bežných každodenných povinností.

Bolo to aj miesto, kde som dokonale relaxoval a mal tak príležitosť usporiadať si v hlave myšlienky, ktoré ma dlhšie trápili, no ja som ich akosi zanedbával alebo odsúval na vedľajšiu koľaj.

Zamrznuté dvere do vagóna Foto: Aleš Tvrdý
vlak, Transsibírska magistrála, mráz, zima, Zamrznuté dvere do vagóna

Preto som veľmi šťastný, že som sa na túto cestu dal, lebo som presvedčený, že okrem množstva zážitkov, ktoré tu na mňa čakali, to bola aj tá známa „slepačia polievka na dušu“.

Nie je to však pre každého, lebo je veľká pravdepodobnosť, že sa tu niekto celkom dozaista môže „unudiť na smrť“. Ak sa však rozhodnete do tohto vlaku nastúpiť, želám vám, aby ste našili to, čo vás urobí šťastnými!

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Rusko #Aleš Tvrdý #Od rovníka za polárny kruh