Neuveriteľné miesta – jediný strom v okruhu 400 km, najtmavší ostrov, obojsmerná rieka

Náš svet je obdivuhodné miesto, dokáže neustále prekvapovať. Osamelý strom, ktorý nemá žiadne „spolustromy“ stovky kilometrov dookola, miesto, z ktorého vidieť Atlantik aj Pacifik naraz, ostrov, kde si obyvatelia neželajú lampy, mesto na stračích nôžkach aj ulica taká strmá, že návštevníci tam autom nejazdia.

07.02.2018 07:00
cestovanie, cestovateľka, turistka, Bagan,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Atlantický a Tichý oceán môžete vidieť súčasne

Je to skutočne možné – z najvyššieho vrchu Panamy, takmer tri a pol kilometra vysokej sopky Volcán Barú.

Túra na vrchol nie je z tých nenáročných. Vyraziť treba skoro ráno z horského mestečka Boquete, ktoré leží len 60 kilometrov od hraníc s Kostarikou. Túra trvá sedem hodín po strmej poľnej ceste cez dažďový prales.

Pokiaľ vrchol nie je zahalený v hmle, turistov odmení vulkán za ich námahu nezabudnuteľným výhľadom. Na východe uvidia stúpať slnko z Karibiku, na západe zbadajú vlny Tichého oceána – Atlantik a Pacifik na jedinej panoramatickej fotografii.

Príspevok, ktorý zdieľa En Chiriquí (@enchiriqui),

Najtmavší ostrov

Ostrovček Sark, medzi Anglickom a Francúzskom, je každú noc ponorený do úplnej tmy. Nemajú tam žiadne pouličné lampy, autá, ani vonkajšie osvetlenie. Ale domácim to vôbec neprekáža, naopak, proti akýmkoľvek svetelným zmenám sa bránia a želajú si, aby všetko ostalo po starom.

Príspevok, ktorý zdieľa Jersey Seafaris (@jerseyseafaris),

Najvyššia hora, ktorú človek ešte nepokoril

Hora Gangkhar Puensum meria 7 a pol kilometra a vypína sa na hraniciach Bhutánu a Tibetu. V rebríčku kamenných velikánov zastáva až 40. miesto. Roky sa však o výstup na ňu nik nepokúsil jednoducho preto, že mapy tohto odľahlého miesta boli mimoriadne nepresné. Prvá skupina, ktorá sa rozhodla vrchol pokoriť, ho dokonca vôbec nedokázala nájsť!

Dokopy sú zaznamenané štyri seriózne pokusy o výstup, ale všetky zmarili omrzliny horolezcov, silný vietor alebo príliš zradné krkolomné podmienky na ceste.

Britský tím sa v roku 1985 obrátil späť z dôvodu choroby. Rakúšanov o rok neskôr odradilo monzúnové počasie.

Bhutánska vláda sa v roku 1987 rozhodla akékoľvek ďalšie pokusy o výstup zakázať, a tak sa ľudské stopy v snehu Gangkhar Puensum neobjavia ešte dlho.

Príspevok, ktorý zdieľa Azul Marino Viajes (@azulmarinoviajes),

Nevysvetliteľný (nevysvetlený) kráter

Severne od kanadskej zátoky James Bay je pobrežie severného Quebecu zvláštne polkruhovo vytvarované. Anomália dostala meno Nastapoka Arc, ale jej pôvod je zahalený rúškom tajomstva.

Spôsobil ju pád meteoritu? Prepadla sa časť pôdy v dávnych časoch pod tiažou ľadovca? Je to tektonická hranica? Alebo niečo úplne iné? Vedci dodnes odpoveď nepoznajú.

Levitujúce mesto

Dom Baby Jagy z rozprávky Mrázik, ktorý stál na stračích nôžkach a otáčal sa podľa želaní pani domácej, nebol úplne vzdialený od reality. V Afrike skutočne existuje niekoľko miest, ktoré celé stoja na chodúľoch nad vodou.

V Ganvie, ktoré je najväčšie z nich, všetci ľudia bývajú nad hladinou a na nákupy či susedské návštevy chodia na člnoch. Zápchy tam zrejme nehrozia.

Príspevok, ktorý zdieľa Quim (@quimfabregas),

Príspevok, ktorý zdieľa Sunset African Tours Ghana (@sunsettoursgh),

Pivo platí kráľovská rodina

Bývanie v Lichtenštajnsku má mnoho východ. Okrem toho, že 33 000 obyvateľov miništátu sa môže navzájom pri troche námahy aj osobne poznať, posedieť si môžu aj priamo s kráľovskou rodinou. A to dokonca aj na ich účet. Raz do roka totiž Lichtenštajnčanov pozve vládnuca rodina k sebe „domov“ na pivo.

Príspevok, ktorý zdieľa Castle Guide (@castleguide),

Najstrmšia ulica sveta je na Novom Zélande

Novozélandská ulica Baldwin Street je taká prudká, že si vyslúžila miesto v Guinnessovej knihe svetových rekordov ako najstrmšia ulica na svete. Prejsť ju pešo dá riadne zabrať, ale šoférovanie je tu také náročné, že turistom a zahraničným návštevníkom sa neodporúča čo i len skúšať vybehnúť po nej autom.

Príspevok, ktorý zdieľa New Zealand (@bestnewzealand),

Príspevok, ktorý zdieľa Octo U (@octou),

Rieka Tonle Sap dokáže tiecť obojsmerne

Sila prírody je skutočne obrovská – tok kambodžskej rieky vie zmeniť smer na opačný. Každoročne od mája do októbra prinášajú od juhozápadu monzúnové vetry do juhovýchodnej Ázie obdobie dažďov.

Rieka Mekong zmohutnie a rozvodní sa natoľko, že menšiu rieku Tonle Sap doslova prinúti prúdiť dozadu, na sever, preč od mora. Je to tak jediná rieka na svete, ktorá tečie oboma smermi.

Príspevok, ktorý zdieľa Steve Wallace (@wallace_steve),

Najromantickejšie miesto sveta je v Chorvátsku

Ostrov Galešnjak si titul najzaľúbenejšieho miesta zaslúži právom. Má totiž tvar srdca. Ostrov však okrem zaujímavého obrysu nič špeciálne neponúka, návštevníkov na ňom víta len krovie.

Ale aj keď jeho unikátnu formu ocenia iba vtáky a piloti, je obľúbeným miestom zaľúbených párov. A na romantické svadby na srdcovom ostrove, ktorý je v súkromných rukách, si romatici zrejme budú musieť počkať.

Najsmutnejší strom rástol na Sahare

Široko-ďaleko žiaden ďalší, len on sám. V saharskej púšti rástol najosamelejší strom; od najbližšieho listnatého príbuzného vzdialený celých 400 kilometrov. Keď sa k nemu blížila karavána, myslela si, že je to len prelud.

Strom tam však skutočne stál, bol posledným „členom“ hájika, ktorý na mieste kedysi rástol. Za obeť však padol vyčíňaniu opitého kamionistu.

Zdroj: Cntraveler.com; Wikipedia.org; Telegraph.co.uk; Atlasobscura.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba