Náš tip: Unikátna električka povozí deti za vysvedčenie

Fašiangy sú v plnom prúde a zabaviť sa môžu aj deti. V sobotu 3. februára sa za polročné vysvedčenie odvezú historickou električkou z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc do sprievodu masiek.

02.02.2018 10:03
debata
V sobotu 3. februára o 13. hodine štartuje zo... Foto: TREŽ
električka, V sobotu 3. februára o 13. hodine štartuje zo železničnej stanice v Trenčianskej Teplej prvá jazda nazvaná Električkou za vysvedčenie.

Úzkokoľajná železnička medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami patrí k najstarším úzkorozchodným tratiam na území Slovenska. Jazdí výlučne na elektrický pohon a po viac ako sto rokoch si ju vo fašiangovom čase môžu užívať aj deti.

V sobotu 3. februára o 13. hodine štartuje zo železničnej stanice v Trenčianskej Teplej prvá jazda nazvaná Električkou za vysvedčenie – deti, ktoré budú mať so sebou vysvedčenie, cestujú totiž zadarmo.

„Trenčianska úzkorozchodná električka je svetovou raritou. Posledné vozne boli vyrobené v rokoch 1951 až 1953, bolo ich treba časom obnovovať, takže dnes sa skladajú z prvkov autobusu, električky, trolejbusu, vlaku, ale aj metra. Podvozok aj rám vozidla sú však pôvodné, len vylepšené,“ vysvetľuje Dušan Nosál, riaditeľ neziskovej organizácie Trenčianska elektrická železnica (TREŽ), ktorá sa o prevádzku jedinečnej úzkokoľajky stará.

„Trať dlhá necelých 6 km je dnes pre dennú prevádzku nerentabilná, ale má obrovskú historickú hodnotu a veľký potenciál pre cestovný ruch. Záujem ľudí o železnicu stúpa a my sa snažíme tento unikát zachovať a odovzdať ďalšej generácii,“ dodáva. Jedenásť nadšencov preto venuje unikátnej doprave svoj voľný čas a energiu už viac ako päť rokov.

„Snažíme sa, aby sme boli na trati aspoň raz do mesiaca, v lete každý víkend. Hoci sme nadšenci, musíme mať všetky odborné skúšky ako profesionálni železničiari. A keď už máme pocit, že nevládzeme, radosť cestujúcich nám dá novú energiu a ideme ďalej,“ hovorí Dušan Nosál.

Finančne prevádzku úzkokoľajky podporuje Trenčiansky samosprávny kraj, obec Trenčianska Teplá aj organizácia cestovného ruchu v Trenčianskych Tepliciach. TREŽ má momentálne na trati dve „električky“, tretia sa podrobuje veľkej oprave a počas takéhoto podujatia podľa počasia za jeden deň odvezie 600 až 1450 ľudí.

Jazda s vysvedčením trvá 18 minút a počas dňa sa zopakuje ešte o 15. a o 17. hodine. Z Trenčianskych Teplíc sa do Trenčianskej Teplej vracia o 13.40, 15.40 a o 17.40 hodine. Počas pobytu v depe môžu cestujúci obdivovať historické železničné vozidlá, ale aj staré automobily, motorky, modely vláčikov, áut, autobusov a detskú železničku.

Na železničnej stanici v Trenčianskych Tepliciach bude zas pripravený horúci čaj a punč v cene cestovného lístka. A kto by sa nezmestil do električky, odvezie sa historickým autobusom Karosa súbežne s električkami.

Cestujúci si od 12. hodiny môžu užiť fašiangovú zábavu v Trenčianskych Tepliciach na Kúpeľnom námestí so sprievodom masiek, s dychovou a cimbalovou hudbou a so zabíjačkovými špecialitami.

Kam za zábavou

2. februára, piatok

  • Banská Bystrica: Polročné prázdniny v Tihányiovskom kaštieli: tvorivá dielňa – levanduľové a šalviové vrecúška, 9. h – 10. h a 11. h – 12. h, populárna prednáška k výstave Vôňa a chuť korenia, 10. h – 11. h, Thurzov dom: tvorivá dielňa – magické bábiky, 9.30 h – 10.30 h, hravé sprevádzanie v Zelenej sieni, 9.30 h – 11. h, Cesta smelého hrdinu – dobrodružná cesta výstavou, 13. h – 14.30 h
  • Brezno: Večerný pochod s Bomburom, ukážka historického šermu, večerná prehliadka zvonice, povesť o richtárovi Bomburovi, videoprojekcia s hudbou Brezno v premenách času, jedlo na Gazdovskom dvore Stodola, dychový orchester, Mestská veža, 17. h
  • Levice: Prachové disky pri hviezdach, prednáška, Tekovská hvezdáreň, 20. h

3. februára, sobota

  • Detvianska Huta: Preteky psích záprahov, štart 10. h, 4. 2. o 9. h
  • Donovaly: Fašiangový karneval
  • Jasenská dolina: Turčianske zimné radovánky, lyžiarske stredisko, 9. h
  • Modra: Lampášové prehliadky večerným mestom s výkladom, od cintorína, 18. h
  • Podkonice: Gazdovská zabíjačka s fašiangovým sprievodom, jazda na voze s koňmi, výroba drevených korýtok, od 10. h
  • Šaľa: Šalianske obyčaje, folklórne vystúpenia, DK, 18. h
  • Trebišov: Fašiangy v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína, 11. h
  • Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice: Električkou s vysvedčením zdarma, odchody 13. h, 15. h a 17. h, späť 13.40 h, 15.40 h a 17.40 h
  • Trenčianske Teplice: Fašiangová sobota, sprievod masiek, dychová a cimbalová muzika, jazdy historickou električkou, Kúpeľné nám., od 12. h

4. februára, nedeľa

  • Bratislava: Končí sa výstava Izmy a izby v Bibiane

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #električka