Náš tip: Cez prázdniny do múzea!

Jarné prázdniny pokračujú a výborným programom je zaujímavý výlet. Viaceré múzeá pripravili deťom dobrú zábavu pri tvorivých hrách alebo špeciálne prehliadky.

02.03.2018 07:00
deti, kremnica Foto:
V Múzeu mincí a medailí v Kremnici pripravili pre deti cez prázdniny sériu tvorivých aktivít, ktoré oživia prehliadku múzea.
debata

Mať tak divadlo v skrini, kočík, v akom vozila svoje bábiky stará mama, alebo vlastnoručne vyrobenú mincu! To všetko môžu zažiť deti zo západnej časti Slovenska počas jarných prázdnin. Viaceré múzeá majú pre ne špeciálnu ponuku.

Kde sa dá lepšie zabaviť, než medzi hračkami? Slovenské národné múzeum v Modrom Kameni v Múzeu bábkarských kultúr a hračiek otvorilo Prázdninovú bábkoherňu, kde si deti môžu vyrobiť vlastné bábky, hračky alebo masky aj oddýchnuť si pri premietaní rozprávok.

Hračky od výmyslu sveta – ľudové aj modernejšie, ale stále retro – uvidíte na Trenčianskom hrade. Na výstave Hračky minulosti sa objavia hrkálky, pískacie hračky, kocky a priestorové skladačky, spoločenské hry, knihy, leporelá, bábiky, autíčka, plyšové hračky, kuchynský riad, lekárničky, pokladničky a samostatný kútik s detskými kočíkmi či prenosné bábkové divadlu skriňového typu. Výstavu zapožičalo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici a na Trenčianskom hrade je otvorená každý deň až do 13. mája.

Od pondelka do soboty sa možno vybrať na návštevu Kremnice a jej Múzea mincí a medailí. Deti sa môžu zapojiť do série prázdninových tvorivých aktivít. „V expozícii Líce a rub peňazí sa zoznámia s historickými listinami, vyskúšajú si dávny spôsob písania brkom a môžu si vyrobiť vlastný návrh mince. Na Mestskom hrade si zas môžu vytvoriť odznak s motívom podľa svojej fantázie alebo sa zahrať s farbami pri veselých maľovankách. Na výstave Pôvab kameninových záhrad vytvoria kvetinové dekory na hrnčeky a tanieriky a pre najmenších je prestretý „hravý pokrovec“ so zábavnými interaktívnymi hrami,“ pozýva Erika Haas Kianičková. A kto by chcel mať o koliesko viac, na rovnomennej multimediálnej výstave v galérii múzea spozná vynálezy 20. storočia.

Medzi zaujímavé jednodňové ponuky patrí Sobotná bašta na Zvolenskom zámku. Tvorivé dielne pre rodiny s deťmi sa odohrávajú v sobotu 3. marca v bašte zámku a ich témou je gotická architektúra. Sú rozdelené na dve časti podľa veku – o 10. hodine pre deti 6 + a o 14. h od 15 rokov a pre mladých dospelých.

Vo štvrtok 8. marca sa od 8.30 h rozbieha Jarný táborový deň na Bratislavskom hrade. SNM – Historické múzeum predstaví deťom Hrad od podzemia až po vežu hradného paláca aj Bratislavu v čase Asterixa a Obelixa a keltské mince. Celodenné podujatie trvá do 17. hodiny a stojí 20 €.

Kam za zábavou

2. marca, piatok

  • Bratislava: V krajine remesiel, nová výstava prác detí v Galérii ÚĽUV, do 19. 3.
  • Bratislava: V hlavnej úlohe stolička, nová výstava v Bibiane, do 31. 7.
  • Kremnica: Jarné prázdniny v Múzeu mincí a medailí, séria tvorivých aktivít, ktoré počas troch prázdninových týždňov oživia prehliadku múzea, do 10. 3.
  • Kremnica: Mať tak o koliesko viac, multimediálna výstava, veselý animovaný seriál mapuje vynálezy 20. storočia, Galéria NBS – Múzeum mincí a medailí, po – pia 8. h – 16. h, do 30. 4.
  • Košice: Potulky mestom so sprievodcom – Františkánsky (seminárny) kostol + krypta, na mieste o 14. h, 14.30 h, 15. h
  • Košice: Emócie, výstava z Bibiany, Kulturpark, do 4. 3.
  • Košice: Tajomstvo medovníkového srdca, výstava z histórie medovnikárskeho remesla, Dom remesiel, Hrnčiarska ul. do 9. 4.
  • Modrý Kameň: Prázdninová bábkoherňa, výroba bábok, hračiek, masiek, premietanie rozprávok, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, do 9. 3.
  • Trenčín: Hračky minulosti, nová výstava na hrade, do 13. 5.

3. marca, sobota

  • Betliar: Nádasdyho pluk a Andrássyovci, tematická prehliadka kaštieľa o 7-ročnej vojne, 14. h
  • Bratislava: Bratislavské mineralogické dni, výstava minerálov, fosílií a šperkov, DK Ružinov, 9. h – 17. h
  • Bratislava: Hravá Karlovka, skautská zábava a hry pre rodiny s deťmi, Kamel klub, 14. h – 19. h
  • Košice: Potulky mestom so sprievodcom – Františkánsky (seminárny) kostol + krypta, na mieste od 10. do 15. h každú polhodinu, 4. 3. od 12. h do 15. h
  • Prešov: Princ Peter, astronomická rozprávka pre malých školákova v hvezdárni a planetáriu, 11. h
  • Trenčín: Trenčín za čias Márie Terézie, prechádzky mestom so sprievodcom, KIC – Mierové nám., 16. h
  • Zvolen: Sobotná bašta na zámku, tvorivé dielne pre rodiny s deťmi v bašte zámku, o 10. h pre vek 6 +, o 14. h pre vek 15 +

4. marca, nedeľa

  • Liptovský Mikuláš: Jarný salón, prehliadka neprofesionálneho výtvarného umenia v Liptovskej galérii J. M. Bohúňa – Centrum Kolomana Sokola, do 24. 4.
  • Oravský hrad: Filmárska klapka, prehliadka miest hradu, kde sa nakrúcali filmy Adam Šangala, Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš, Dračie srdce 2, Láska na vlásku, Jánošík a mnohé ďalšie

5. marca, pondelok

  • Kremnica: Jarné prázdniny v Múzeu mincí a medailí, séria tvorivých aktivít, ktoré počas troch prázdninových týždňov oživia prehliadku múzea, do 10. 3.
  • Modrý Kameň: Prázdninová bábkoherňa, výroba bábok, hračiek, masiek, premietanie rozprávok, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, do 9. 3.

8. marca, štvrtok

  • Bratislava: Jarný táborový deň v SNM – Historickom múzeu, deti prejdú hrad od podzemia až po vežu hradného paláca, spoznajú Bratislavu v čase Asterixa a Obelixa, nakreslia si keltské mince, Bratislavský hrad, 8.30 h – 17. h, cena 20 €

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #Slovenské národné múzeum