FOTO: Výbuch farieb. V Holandsku sa začína tulipánová sezóna

Nie je lepší dôkaz o nástupe jari ako začiatok sezóny tulipánov v Holandsku. Vidiek pokrývajú obrovské obdĺžniky farieb od fialovej, cez červenú, jasnú žltú či bielu. Lány tulipánov sa rozprestierajú od Haarlemu po Haag.

14.03.2018 06:00
debata
Na archívnej snímke zo 14. apríla 2017 si...
Archívne foto kvetov neďaleko holandského Lisse.
+5Archívne foto kvetov z Holandska.

Ale hlavným centrom tulipánov je park Keukenhof v meste Lisse, asi 30 km juhovýchodne od Amsterdamu. Tu sú milovníci tulipánov odmenení pohľadom na priam umelecké kompozície týchto a ďalších sezónnych kvetov, ako sú hyacinty, narcisy či krókusy.

Záhradníci v parku začínajú už v polovici septembra vysádzať na 32 hektároch viac ako 7 miliónov tulipánov, narcisov a hyacintov, aby sa pripravili na osemtýždňovú záplavu pestrých kvetov, ktorá začína v polovici marca a trvá do polovice mája. Ručná výsadba trvá 40 záhradníkom tri mesiace.

Farebné kombinácie by parku mohol závidieť nejeden módny návrhár. Záhradníci tu môžu naplno rozvinúť svoju fantáziu a umiestniť modré hyacinty vedľa krvavo červených tulipánov a žltých narcisov.

Každý rok navštívi záhrady viac ako milión turistov. V parku Keukenhof možno stráviť aj celý deň, obdivovaním kvetov aj typických veterných mlynov. Ponúka tiež plavbu po kanáloch, reštaurácie a rôzne formy občerstvenia.

V Holandsku je možné bežne stretnúť skupiny amatérskych fotografov na okrajoch obrovských tulipánových polí, ktorí sa snažia zachytiť ich krásu. Tulipán je dnes dôležitou súčasťou holandskej ekonomiky aj kultúry.

Tulipánová sezóna sa oficiálne začína 20. januára, keď štartuje sezónny vývoz rezaných tulipánov z rozsiahlej siete skleníkov. Na oslavu tohto dňa prinášajú holandskí pestovatelia na amsterdamské námestie Dam viac ako 200 000 tulipánov, ktoré si môžu záujemcovia odniesť, a zadarmo.

Holandsko je najväčším producentom tulipánov na svete, ročne dodá na trh viac ako 2 miliardy tulipánových cibuliek. Podľa holandských údajov pochádza až 77 % všetkých cibuliek na celom svete z tejto krajiny, pričom väčšina z nich sú tulipány.

Vonku, na poliach a v parkoch začínajú tulipány kvitnúť zhruba v polovici marca. A obyvatelia mestečiek im vzdávajú hold. Vytvárajú kvetinové sochy z tulipánov a hyacintov pozdĺž ciest. Konajú sa tu prehliadky plavidiel aj alegorických vozov vyzdobených pestrými kvetmi.

Prechádzka v parku Keukenhof v záplave farieb je pre mnohých inšpiráciou a nabáda ich, aby sa o niečo podobné pokúsili aj doma.

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #tulipán