Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvorí výstava o kamenine

Nová turistická sezóna na hrade Fiľakovo sa začne v stredu o 16:30 slávnostným otvorením výstavy "Spomienka muránskej kameniny". Ako informovala riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová, fiľakovský hrad očakáva v tomto roku návštevníkov s bohatou expozíciou a zaujímavými tematickými výstavami každý deň v týždni až do 15. novembra.

14.03.2018 10:25
Fiľakovský hrad Foto:
Fiľakovský hrad
debata

Po vlaňajšom veľkolepom otvorení obnovených priestorov v Bebekovej bašte hradu, sa v prvých mesiacoch tohto roka môžu návštevníci tešiť na dočasnú expozíciu Baníckeho múzea v Rožňave dokumentujúcu výrobky z kameniny. Historička Baníckeho múzea Sylvia Holečková sa v expozícii orientovala na muránsku kameninu, ktorá je s Fiľakovom úzko spojená.

Jej zakladateľom bol rod Koháryovcov, a neskôr sa jej majiteľmi stali Coburgovci. Odrazilo sa to aj na výrobkoch, najmä v prvopočiatkoch manufaktúry. „Medzi exponátmi nájdeme napríklad predmety s erbom Koháryovcov, alebo taniere s prelamovaným okrajom,“ doplnila Tittonová.

Založeniu Hradného múzea vo Fiľakove v apríli 2007 predchádzala rekonštrukcia interiéru Bebekovej bašty i jeho adaptácia na múzejné účely. Múzeu bol pri založení delimitovaný majetok Mestského múzea a pridelený do správy Fiľakovský hrad.

Hradné múzeum organizuje krátkodobé výstavy v galérii Mestského vlastivedného múzea a na najvyšších dvoch poschodiach Bebekovej bašty. Areál Fiľakovského hradu hostí počas roka rôzne podujatia pre verejnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fiľakovo #Fiľakovský hrad