Sexi Tropicana slávi už 70 narodeniny

Svetoznámy Havanský nočný klub Tropicana oslávi v stredu 70. výročie svojho vzniku. Informovala o tom agentúra Reuters. "(Tropicana) je pre Kubu typická. Je to jedno z najdôležitejších turistických lákadiel na Kube," vyzdvihla dôležitosť podniku kubánska viceministerka pre turizmus María Elena Lopezová.

30.12.2009 08:03
Tropicana, Havana
Havanský klub Tropicana existuje už 70 rokov.
debata

Významné výročie klub v predstihu oslávil v noci z pondelka na utorok spomienkovu show, v ktorej nechýbali pre klub typické sporo odeté tanečnice v kostýmoch z peria. Organizátori počas predstavenia vzdali hold niektorým hviezdam, ktoré v Tropicana v minulosti vystupovali. Pripomenuli tu napríklad takých umelcov ako sú Carmen Miranda či Nat King Cole.

Tropicana vznikla v roku 1939 na mieste niekdajšieho výletného sídla Villa Mina a už krátko potom dostala svoju dnešnú podobu, v ktorej sa harmonicky spája moderná architektúra s bujnou tropickou prírodou. Svoju činnosť začala pôvodne ako kasíno a nočný klub a hlavne v čase pred kubánskou revolúciou v roku 1959 sa stala cieľom mnohých celebrít. Niektoré z nich tu aj vystupovali, iné sa sem prišli len pobaviť. Prítomnosť slávnych osobností a s tým súvisiaci záujem médií urobili z Tropicana jeden z najznámejších nočných klubov. V prvých dvoch desaťročiach svojej existencie sa preslávila Tropicana aj ako centrum hazardných hier ovládaných mafiou.

Keď 1.januára 1959 prevzal na Kube moc Fidel Castro, tak nechal zavrieť všetky kasína na ostrove. Nočný klub, ako takmer všetko v komunistickej Kube, sa stal vlastníctvom štátu.

Okázalé predsta­venia môžu záujemcovia v Tropicana zhliadnuť aj dnes, ale súčasný riaditeľ klubu David Varela povedal, že teraz je cieľom klubu prezentovať Kubu, nie len poskytovať zábavu. Vstupné stojí v prepočte okolo 40 euro, čo je trojnásobok priemerného mesačného platu Kubáncov. Väčšinu hostí Tropicana tak tvoria zahraniční turisti. Varela uviedol, že tento rok klub navštívilo asi 250 000 ľudí, teda viac ako desať percent všetkých turistov, ktorí tento rok na Kubu zavítali.

debata chyba