Na vrchu Dubeň nad Žilinou otvorili 27,4 metra vysokú vyhliadkovú vežu

Mesto Žilina otvorilo na vrchu Dubeň 27,4 metra vysokú vyhliadkovú vežu, ktorú začalo stavať prostredníctvom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra na jeseň minulého roka, informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

29.03.2018 11:15
debata

Pripomenula, že prvotné plány postaviť vyhliadku pochádzajú z roku 1995. „Som rád, že sa nám podarilo dotiahnuť tento projekt do konca a rozhľadňa na Dubni je oficiálne otvorená. Turisti z celého okolia tak môžu využiť nadchádzajúce sviatky a prísť sa pokochať skutočne unikátnymi výhľadmi na naše krajské mesto,“ uviedol prednosta Mestského úradu v Žiline Igor Liška.

Práce na výstavbe vyhliadkovej veže trvali približne polroka. "Projekt bol financovaný z rozpočtu OOCR Malá Fatra a z dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby SR v celkovej výške 283 000 eur.

Veža je vysoká 27,4 metra a má desať podlaží. Prvé nadzemné podlažie je vo výške 572 metrov nad morom, najvyšší bod veže je v nadmorskej výške 598 metrov. Je zhotovená z oceľovej konštrukcie a obložená drevom.

Vyhliadková veža je prístupná celoročne a je možné sa k nej dostať po turistických chodníkoch zo Zástrania a z Budatína," doplnila Zigová.

„Žiadame turistov, aby autá nechali zaparkované v týchto mestských častiach a na vyhliadku sa vydali po vlastných. Sme predsa len v prírode, kde vozidlá nemajú čo robiť. Prosíme, aby dbali na zeleň a neparkovali na priľahlých lúkach,“ vyzval prednosta mestského úradu.

Rozhľadňa má slúžiť ako priestor pre oddych a turistiku, v prípade nepriaznivého počasia ochráni návštevníkov prístrešok.

„Verím, že vyhliadková veža poskytne Žilinčanom a návštevníkom regiónu nový priestor pre oddych a relax, pretože Dubeň má potenciál byť parkovým lesom celomestského významu,“ uzavrel primátor Žiliny Igor Choma.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #výhľad