V rámci cezhraničného projektu vyznačili cyklotrasu z Humenného v smere na Poľsko

Špecifickým cieľom mikroprojektu Cestou ikon zo Sanoku do Humenného je zintenzívnenie trvalo udržateľného využitia kultúrneho a prírodného dedičstva návštevníkmi a obyvateľmi. Jeho ukončenie je naplánované na koniec tohto mesiaca.

31.03.2018 11:00
bicykel, cyklista, prilba, cyklistika, šport,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ako informovala Mária Míčková z tlačového referátu mesta, v rámci mikroprojektu sa realizovali viaceré aktivity, medzi nimi napr. plenér tvorby ľudového umenia s tematikou ikon, na ktorom sa zúčastnili slovenskí a poľskí autori.

Ďalšou bolo obojstranné cykloturistické značenie tzv. Cesty ikon. „Trasa sa začína v centre mesta Humenné, neďaleko renesančného zámku, vedie obcami smerom na Medzilaborce a končí na hranici s Poľskom. Označená je červeným písmenom C a má dĺžku 53,3 kilometra,“ vysvetlila.

Podľa jej ďalších slov sa zmodernizovalo turistické informačné centrum v Humennom, ktoré sa nachádza v budove železničnej stanice. Na začiatku tohto týždňa sa tiež uskutočnila záverečná konferencia s pracovným workshopom, na ktorom boli podľa Míčkovej prezentované dobré príklady z praxe a tiež projekty zamerané na podporu trvalo udržateľného rozvoja prírodného a kultúrneho dedičstva pohraničného regiónu.

„Takisto boli vydané informačno-propagačné materiály turistický sprievodca, publikácia o pozoruhodných miestach v prihraničnom regióne, mapa s vyznačenou cykloturistickou trasou Humenné Medzilaborce Palota štátna hranica ako Magistrála ikon,“ doplnila.

„Mikroprojekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, a to 85 percent cez Program cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko Slovensko 2014–2020 a z prostriedkov štátneho rozpočtu 10 percent,“ uviedla Míčková s tým, že oprávnené výdavky pre mesto Humenné tvoria necelých 33 500 eur. Celková hodnota mikroprojektu je približne 92 000 eur.

Mesto ukončilo na konci vlaňajška cezhraničný projekt s Jaslom, zároveň s týmto partnerom podalo ďalší s názvom Dedičstvo poľsko-slovenského pohraničia. Tu žijem. Tu spoznávam. Tu tvorím.

„V spolupráci s poľskými samosprávami mesto podalo ešte projekty Ochrana a propagácia kultúrneho dedičstva na kultúrnej ceste Przemyśl a Humenné a Umelecká dielňa – obnova tvorivého priestoru pre vizuálne umenie v Sanoku a Humennom, ktoré sú zatiaľ v štádiu hodnotenia,“ spomenula Míčková.

Jedným z dôvodov, prečo Humenné venuje pozornosť cezhraničným aktivitám, je podľa jej ďalších slov to, že z prostriedkov európskych fondov sa v rámci týchto aktivít vytvoria trvalé hodnoty.

„Po ďalšie, spolupráca medzi Poľskom a Slovenskom má silnú tradíciu, ktorú obe krajiny využívajú na rozvoj cestovného ruchu,“ poznamenala s tým, že v rámci spoločných projektov mesto zatraktívňuje poľsko-slovenské pohraničie.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa #Humenné