Šľachtici diplomati lákajú na hrady a zámky

Šľachta sa v diplomacii angažovala už od stredoveku a v európskej kultúrnej histórii zanechala nezmazateľné stopy. Bližšie sa s nimi možno zoznámiť na vyše 40 českých a moravských hradoch a zámkoch, kde sa tento rok budú konať pútavé výstavy o pôsobení aristokratov v diplomacii.

02.04.2018 07:00
Jindřichuv Hradec, hrad, Ladislav Renner  Czech... Foto:
Zámok v Jindřichovom Hradci odkryje históriu rodu Černínovcov.
debata

Návštevníci zistia viac o tom, kto boli Černínovci, aké diplomatické aktivity rozvíjali Eggenbergovci a Schwarzenbergovci či aký obratný diplomat bol Jiří z Poděbrad.

Rok šľachtickej diplomacie sa symbolicky začal 22. marca v pražskom Černínskom paláci, niekdajšej rezidencii rodu Černínov, kde dnes sídli české ministerstvo zahraničných vecí. Európska časť projektu bude v apríli pokračovať v Bruseli, dejisku významných historických udalostí a centre súčasnej diplomacie.

Vyvrcholením celého roku bude júlové otvorenie novej expozície na zámku v Jindřichovom Hradci. Výstava nazvaná Dokonalý diplomat. Černínovci – vyslanci, cestovatelia a zberatelia sa venuje diplomatickým aktivitám Černínovcov od raného novoveku až do prvej polovice 20. storočia.

Láka na ňu aj originál jedinečného tureckého stanu, ktorý si z Osmanskej ríše priviezol v roku 1616 ako dar Heřman Černín z Chudeníc.

Centrom diplomatických aktivít sa 9. júna stane zámok Kynžvart, niekdajšie reprezentatívne letné sídlo kancelára Metternicha. Výstava nazvaná Cisár, cirkev, rodina návštevníkom sľubuje objasniť tajomstvá úspechu rodu Metternichovcov. Kto sa o tento rod zaujíma, môže sa od 1. júna do konca septembra vybrať do kláštora Plasy.

Jaroměřice nad Rokytnou Foto: Ladislav Renner, Czech Tourism
Jaromerice nad Rokytnou Ladislav Renner Czech Tourism 2 preview Jaroměřice nad Rokytnou

Tunajšia výstava vtipne nazvaná METTER(M)NICH má motto „…človek by chcel obnoviť len zašlú slávu, ktorú môže len tušiť“. Sústreďuje sa na stret svetov európskej diplomacie a kláštornej zbožnosti v bývalej opátskej rezidencii.

Na zámku v Českom Krumlove budú pre zmenu prezentovať príbeh zlatého Eggenberského koča, ktorý vytvorili v Ríme v roku 1638. Zámok Červená Lhota pripomenie posledného rakúsko-uhorského veľvyslanca vo Vatikáne, princa Johanna Schömburg-Hartensteina. Prehliadková trasa zákupského zámku sa rozšírila o tri izby, ktoré pripomenú osobnosť Napoleonovho syna Orlíka, vojvodu zákupského.

Ukážu kvety aj šľachtický parfum

Na svoje si prídu aj milovníci kvetov – na zámku v Třeboni uvidia od 7. do 15. apríla výstavu amarylisov v rožmberských renesančných interiéroch. O loveckých zábavách posledných Rožmberkovcov sa možno viac dozvedieť od 1. júla do konca augusta na zámku Kratochvíle. Aj na zámku v Jaroměřiciach nad Rokytnou budú špeciálne prehliadky na tému Kounicovia a diplomacia obohatené o kvetinové aranžmány.

V kláštore Kladruby sa 11. až 13. mája budú konať zasa špeciálne prehliadky o pôsobení Windischgrätzovcov v európskej diplomacii spojené s prehliadkou kvetinových aranžmánov a „ochutnávkou“ nového parfumu Eleonora, ktorý vznikol na poctu Eleonory Windischgrätzovej, rodenej Schwarzenbergovej. Apropo, o diplomatických aktivitách Schwarzenbergovcov sa dozviete viac od 1. júna do konca septembra na zámku v Hlubokej.

V kostýmoch až do kuchyne

Lákajú vás skôr pikantnosti? Vyberte sa na zámok v Duchcove, kde strávil posledné roky života známy sukničkár Giacomo Casanova – intrigán, špión a diplomat. V lete tu pripravia kostýmové prehliadky.

V Červenej Lhote pripomenú posledného... Foto: Národní památkový ústav
Červená Lhota preview V Červenej Lhote pripomenú posledného rakúsko–uhorského veľvyslanca vo Vatikáne, J. Schönburg–Hartensteina.

Podobný nápad zrealizujú v lete aj na zámku Krásný Dvůr – tu budú kostýmované nočné prehliadky spojené s ochutnávkou orientálnej kuchyne. Počas nich sa návštevníci zoznámia s prvými majiteľmi tunajšieho panstva – opäť z rodu Černínovcov.

Alebo radšej niečo akčnejšie? Na hrade Bezděz budú od augusta šermiarske vystúpenia, ktoré pripomenú Přemysla Otakara II., Albrechta z Valdšteja či Karla IV., na Bouzove zorganizujú hradnú slávnosť s rytierskymi turnajmi, jarmokom a akciami pre deti. Každý si môže vybrať zámok a akciu podľa vlastného gusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #zámok #hrady #Morava