Irán očami cyklocestovateľa: Ako sa to začalo, prečo brázdime svet na kolesách?

Pravda.sk vám prináša exkluzívny dobrodružný seriál z ciest dvoch mladých odvážnych ľudí, Olivera a Janky, ktorí sa rozhodli spoznávať krajiny netradične – zo sedadla bicykla. Takto navštívili množstvo exotických krajín ako napríklad Nový Zéland, Japonsko, Malajziu, Thajsko, Laos či Azerbajdžan. V prvej časti vám prezradia, ako sa dali dokopy a prečo sa vydali na cyklocesty. V ďalších pokračovaniach vás vezmú so sebou na vzrušujúci okruh tajomným Iránom.

08.04.2018 07:00
cycle2inspire - Oliver a Janka Foto:
Oliver a Janka - dvojica "cycle2inspire"
debata

Už je to viac ako dva a pol roka, čo sme nechali klasický spôsob života a vydali sa na netradičnú cestu. Rozhodli sme sa precestovať svet, teda aspoň jeho kúsok – na bicykloch.

Táto myšlienka vznikla už pred niekoľkými rokmi po našom prvom cyklovýlete do Nórska. Cykloturistika sa nám tak zapáčila, že sme začali snívať o tom, ako si raz spravíme poriadnu „dovolenku“ a prejazdíme svet na dvoch kolesách.

Sen sa stal skutočnosťou a dnes už máme prejdených viac ako 36-tisíc kilometrov cez 20 rôznych štátov na troch kontinentoch. Nadšenie pre tento druh cestovania z nás ešte stále neopadlo a aj napriek mnohým nepredvídateľným prekážkam naša chuť po ďalších krajinách rastie.

Naše cyklocestovateľské príspevky budú o všetkom, čo k cestovaniu patrí: krajiny a ich ľudia, kultúra, príroda, jedlá a zvyky.

Dúfame, že vás takto aspoň trošku navnadíme na bicykel a ukážeme vám, že to nie je len prostriedok na prepravu do práce či obchodu, ale aj vynikajúci spôsob, ako spoznať svet, prípadne svoje širšie okolie.

Kto sme?

Sme dvojica: Oliver a Janka a spoznali sme sa pred ôsmimi rokmi. Odvtedy spolu akosi jazdíme životom.

Nový Zéland - topiace sa ľadovce
Tadžigistan - krajina hôr a údolí
+10Čína - život nad 4000 m

Vietor nás oboch zavial v rozličnom čase do Londýna a tu aj vznikli naše spoločné sny o cestovaní.

Boli sme vždy vcelku aktívni ľudia. Doma sme nikdy veľa neobsedeli a myslím, že obaja máme, ako vraví moja mamka, „túlavé topánky“.

Radi objavujeme nové miesta, kultúry, jedlá a predovšetkým ľudí. Snažíme sa mať otvorené nielen oči, ale hlavne srdce. Nechať sa inšpirovať ľuďmi, ktorých stretneme a posúvať to ďalej.

Ako sme začínali?

Naše cyklistické dobrodružstvo sa začalo v Anglicku v októbri 2015, keď sme vysadli na naše po domácky modifikované hybridné bicykle smerom cez La Manche do susedného Francúzska.

Trojmesačná cesta cez Európu mala byť akousi skúškou, či testom odolnosti nás samých a tiež našej nie práve najšpičkovejšej výbavy.

Dnes po vyše dvoch rokoch cestovania si uvedomujeme ako hlboko sme boli preniknutí tým, čo sa pokladá za normálne. Západný životný štýl a spoločenské hodnoty, ktorými sme boli obklopení, nám určitým spôsobom dávali pocit istoty.

Čína - mimo civilizácie Foto: cycle2inspire
cycle2inspire Čína - mimo civilizácie

Prvý mesiac na cestách s plne naloženým bicyklom a bez každodenných samozrejmostí, ako sú posteľ, vaňa, gauč, šporák, alebo už aj dvere, ktoré môžete za sebou zavrieť, nám dal telesne aj mentálne zabrať. Zistili sme, aké je náročné prepnúť svoje zmysly a dostať sa z plne zabehnutého kolotoča, v ktorom sme dovtedy žili.

Každý deň bol však pre nás niečím novým, neočakávaným a často nepredvídateľným. Či už to bola cesta, jedlo, ľudia, počasie alebo spoznanie a posunutie svojich vlastných limitov.

Mohli by sme tento mix prirovnať k určitej forme meditácie s obrovským osobným obohatením. Po dlhom čase každodenného zhonu, práce, povinností ale aj spektra záujmov, ktoré sme za sebou zanechali, sme konečne začali tráviť čas sami so sebou. Prestali sme sa ponáhľať a začali si naplno užívať túto znovuobjavenú slobodu.

Po Vianociach strávených doma sme v januári 2016 vyrazili (letecky aj s bicyklami) smer Nový Zéland. Po ďalších troch mesiacoch nasledovala Austrália, potom indonézsky ostrov Bali, Japonsko, Južná Kórea, Taiwan, Singapur.

Odtiaľ sme sa pohli cez Malajziu do Thajska, Kambodže, Laosu a naprieč Čínou do Tadžikistanu.

Nasledoval let do arabských Emirátov a následne Omán. Po prekročení Perzkého zálivu sme sa dostali do Iránu a pokračovali smer Azerbajdžan. Práve sa nachádzame v Gruzínsku.

Každým dňom sa blížime k Slovensku a dúfame, že sa na našich bicykloch úspešne dostaneme až domov.

Z nášho „hobby“ sa stal životný štýl

Naučili sme sa žiť s trochou najnutnejších vecí a s údivom sme zistili, že nám úplne vystačia, ba občas sa nám zdá, že aj tých je priveľa. Objavili sme, že na svete je mnoho ľudí so zlatým srdcom a ich dobrota a bezprostrednosť nás veľakrát kompletne dojala.

Bicykel taktiež funguje ako veľký „ľadoborec“. Neznámi sa pristavia, prihovoria alebo usmejú, čo nám mnoho ráz dodáva silu a energiu šliapať ďalej.

Naše zážitky sú plnšie a hlbšie práve vďaka týmto ľuďom a tiež tomu, že dostať sa niekam skutočne vyžaduje aj veľa energie a sily.

Ak máte záujem vedieť o našej ceste a krajinách, ktoré sme navštívili viac pozrite si našu Facebook stránku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán očami cyklocestovateľa