Náš tip: Rušne sa predvedú na módnej prehliadke. Vyberte sa na nostalgickú jazdu

Chcete sa dívať sa na svet z okna fučiacej lokomotívy ako za starých čias? Na Rušňoparáde v košickom depe je na celý víkend 14. a 15. apríla pripravený zábavný program s nostalgickými jazdami a výletmi.

13.04.2018 07:00
Detská železnica Košice, Košice region turizmus Foto:
Detská železnica Košice
debata

Katka je stará dáma, má 133 rokov a je to najstarší parný rušeň v Čermeľskom údolí. Košická detská historická železnica má už vyše 60 rokov a patrí k atrakciám mesta. O Katku aj o železničku sa stará Občianske združenie Detská železnica Košice.

Tento víkend spolu so Železničnou spoločnosťou Slovensko privítajú v košickom depe nával nedočkavých cestujúcich.

„Rušňoparáda je najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny na východe Slovenska,“ hovorí Viktor Wurm z organizácie cestovného ruchu Košice region turizmus.

Je to rodinné podujatie, na ktorom sa predstavia unikátne historické rušne i moderné vlakové súpravy a rušne. Návštevníci si ich budú môcť doslova ohmatať.

Detská železnica Košice Foto: Košice region turizmus
Detská železnica Košice, Košice region turizmus Detská železnica Košice

Pre deti sú od 9. ráno až do pol šiestej večer a v nedeľu do 16.30 hodiny pripravené zábavné atrakcie a kreatívne dielne, občerstvenie, hudba, premietanie a ďalší program, ale najmä čarovná atmosféra železnice.

Návštevníkov priamo do depa privezú mimoriadne nostalgické vlaky z rôznych kútov východného Slovenska, aj z miest, kde už osobná doprava roky nepremáva (Sečovce, Medzev).

„Rušňoparáda slávi už svoj 18. ročník, ale toľko parných lokomotív ako tento rok sme tu ešte nemali,“ pozýva Igor Holéczy z Detskej železnice Košice.

„Prvýkrát sa objaví nostalgická vlaková súprava na miestach, ktoré sú inak verejnosti neprístupné – v sobotu aj v nedeľu povezú návštevníkov do nákladnej stanice, každý deň štyri jazdy,“ dodáva.

Hostia pritom uvidia, ako vlaky fungujú, ako sa pred jazdou vyzbrojujú vodou a uhlím. Nostalgické vlaky budú smerovať aj do Prešova, Kostolian nad Hornádom, Kysaku, Veľkej a Malej Lodiny.

Detská železnica Košice Foto: Košice region turizmus
Detská železnica Košice, Košice region turizmus Detská železnica Košice

„Najväčším lákadlom Rušňoparády je ,módna prehliadka‘ rušňov. Na točni sa predvedú rušne parné, dieselové, motorové aj najmodernejšie elektrické,“ hovorí Viktor Wurm. Vystavené budú aj modely vlakov a automobilové veterány.

V areáli košického depa deti povozí parný rušeň detskej železničky Katka, navštívia Gazdov dvor, zábavnú strelnicu, minizoo alebo tvorivé dielne. Súčasťou sobotného programu sú letecké nálety či koncert S hudbou vesmírnou, v nedeľu sa pripravte na vojenský prepad vlaku.

Z depa však môžete vyraziť aj na výlet historickým vláčikom do Jasova na jarný trh a workshop alebo do Trebišova do Múzea južného Zemplína. Do kaštieľa v Krásnej nad Hornádom povedie okružná jazda retrobusom.

Na Rušňoparádu sa dá dostať nostalgickými vlakmi z Popradu, Prešova, Vranova nad Topľou, Humenného, Michaloviec, Margecian aj z Moldavy nad Bodvou. Obyvatelia Košíc môžu využiť bezplatný autobus z hlavnej železničnej stanice.

Kam za zábavou

13. apríla, piatok

  • Modra: Metamorfózy skla, nová výstava, svetoznámi slovenskí umeleckí sklári a zahraniční hostia,. SNM – Múzeum Ľ. Štúra, vernisáž o 17. h, výstava do 20. 5.

14. apríla, sobota

  • Košice: Rušňoparáda, historické rušne aj moderné súpravy, program, depo ZSSK, 9. h, aj 15. 4.
  • Košice: Masky na ľade, sídlisko KVP, areál Sršňov, 15.15 h – 17.15 h
  • Oščadnica: Kysucký premeň z Oščadnice, koncert, kaštieľ, 17. h
  • Prešov: Dobrý bazár, Christiania, Hlavná ul., 13. h – 17. h
  • Topoľčany: Bábiky na Slovensku a v zahraničí, výstava, Tríbečské múzeum, do 10. 5.
  • Trenčín: Čriepky minulosti, inscenované prehliadky hradu počas víkendov, 10. h – 15. h, do 29. 4.
  • Zvolen: Zámok bez zámkov, interaktívna prehliadka pre rodiny s deťmi, hádanky, hry, zábavné čítanie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #železnica #rušne