Bardejov má dôvod na radosť. Počet turistov v regióne vlani stúpol

Návštevnosť turistických prevádzok a zariadení v bardejovskom regióne v minulom roku vzrástla. Počet turistov, ktorí využili ubytovacie zariadenia v Bardejovských Kúpeľoch a Bardejove sa zvýšil o takmer šesť percent a dosiahol 52 492 osôb.

15.04.2018 18:10
Bardejov Foto:
Bardejov
debata

Počet prenocovaní týchto turistov sa zvýšil o 4,3 percenta a dosiahol 316 590 nocľahov. Priemerne tak strávil jeden turista v regióne šesť nocí. Najviac ubytovaných bolo zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Ukrajiny, Ruska a Bieloruska, v menšom množstve aj z Izraela, Nemecka a Maďarska. Informoval o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov Radomír Jančošek.

Ako uviedol, vzhľadom na blízkosť hranice s Poľskom predstavujú Poliaci stále najväčší podiel zahraničných turistov navštevujúcich Bardejov a jeho okolie. Pretrváva u nich však jednodenná turistika bez prenocovaní, pretože využívajú ubytovanie v Poľsku.

Ťahákom návštevnosti v regióne je tak naďalej domáci turizmus. „Napríklad v Bardejovských kúpeľoch, a. s., sa vlani ubytovalo 27 170 klientov, čo predstavuje nárast oproti roku 2016 o 6,5 per­centa. Priemerná dĺžka pobytu tu bola 9,5 dňa. Z ubytovaných klientov však bolo až 95 percent slovenských občanov a iba 5 percent zahraničných klientov. Počas letnej sezóny však majú kúpele veľa jednodňových návštevníkov, podľa ich štatistík je to zhruba 200-tisíc za rok,“ konštatoval Jančošek.

Ako dodal riaditeľ OOCR, medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie atrakcie regiónu patrí samotné centrum Bardejova a v ňom Bazilika minor Svätého Egídia, ktorú vlani navštívilo 45-tisíc turistov.

Ďalšou najnavštevovanejšou atrakciou je Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch s vlaňajším počtom návštevníkov vyše 21 500. Bývalú Mestskú radnicu – prvú stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea, v roku 2017 navštívilo viac ako 11-tisíc osôb.

Pamätník holokaustu si pozrelo 3 125 osôb, ktorí navštívili aj Bardejovské suburbium – Starú synagógu v Bardejove. Tá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970 (mikve a bet hamidraš v roku 2000).

V roku 2000 bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Šariš – Bardejov aj v minulom roku pokračovala v rôznych aktivitách na propagáciu regiónu na Slovensku, v Poľsku a v ČR. Zároveň podporila niekoľko projektov na zvýšenie atraktivity územia.

Pre českých, poľských i domácich touroperátorov a pracovníkov v cestovnom ruchu zorganizovala vlani v poradí druhú infocestu, pre Slovensko a Českú republiku robila celoročnú PR kampaň hlavne na internete a v Poľsku pokračovala v malej billboardovej kampani, keď v blízkosti najnavštevova­nejších poľských kúpeľov Krynica umiestnila dva veľkoplošné plagáty propagujúce najatraktívnejšie lákadlá regiónu – Bardejovské Kúpele a mesto UNESCO Bardejov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov