Idete na pohovor? Týchto 10 zručností vás naučilo cestovanie, a ani o tom neviete

Mnohí cestovatelia sa obávajú, že keď sa po dlhom čase na cestách vrátia domov a zakotvia, budú mať na pracovných pohovoroch problém dokázať svoje prednosti. Cestovanie však, naopak, dokáže človeka skvelo pripraviť na kariéru – toto by si mali prečítať personalisti.

21.05.2018 07:00
cestovanie, cestovateľka, bicykel, mobil,... Foto:
Cestovanie dokáže človeka skvelo pripraviť na kariéru.
debata

Presnosť

Všetci cestovatelia vedia, aké dôležité je nezmeškať autobus, ktorý je prípojom na let. Kto nechce, aby mu prepadol drahý lístok a aby mu neplánovane nedošlo čisté prádlo, zvykne si na dobré plánovanie, presnú logistiku a dodržiavanie termínov a časov.

Odolnosť

Mnohí zamestnávatelia požadujú od svojich zamestnancov odolnosť voči stresu, chcú, aby zvládali záťažové situácie, keď sa nahromadí množstvo práce a treba „dlhšie do večera potiahnuť“. Cestovatelia sú tí najodolnejší – zvládajú trojhodinové spánky na letiskách, vedia skoro ráno vstávať, dokážu sa koncentrovať aj v hučiacich dopravných prostriedkoch plných ľudí, poradia si v každej nečakanej situácii.

Flexibilita

Neustále prispôsobovanie sa meniacim sa okolnostiam, vytváranie nových plánov na troskách tých predošlých, ktoré sa nečakane zrútili ako domček z karát. To chce poriadnu dávku prispôsobivosti.

Negociačné schopnosti

Vyjednávanie o cene na trhoviskách a bazároch? Riešenie prípadných sporov a neočakávaných problémov s majiteľmi prenajatého bytu či s hotelierom? Dohadovanie spoločného programu so spolucestujúcimi, ktorí majú odlišné preferencie? Toto všetko sa cestovatelia musia naučiť.

Riešenie problémov

Orientácia v neznámom priestore, hľadanie možností ubytovania, jedenia a prehliadky atrakcií aj v cudzojazyčnom prostredí, riešenie stratenej batožiny, ukradnutého pasu a peňazí, nadväzovanie vzťahov s neznámymi… To všetko zvládajú nomádi s prehľadom.

Organizovanosť

Bez tejto základnej zručnosti by sa žiaden cestovateľ nedokázal pobaliť, určiť si cieľ cesty a plán, ako vidieť všetko, čo je v destinácii zaujímavé, zvoliť najoptimálnejšie dopravné spojenie…

Výskumné schopnosti

Cestovateľ si nekúpi prvú letenku, ktorú mu ponúkne vyhľadávať, ale hľadá najvýhodnejšie možnosti. Ani si nevyberie najdrahšie ubytovanie vzdialené kilometre od hlavného cieľa. Nepostaví sa do radu pred múzeom počas najrušnejších hodín, keď majú vstupenky najvyššie ceny, nepríde do klubu, keď neponúka žiaden zaujímavý program, neutratí na večeru celý rozpočet vyhradený na týždeň…

Rozhodovanie

Vydať sa na cestu alebo nie? Ísť vlakom či letecky? Ostať alebo sa pohnúť ďalej? Minúť peniaze na galériu alebo navštíviť národný park? Rozhodovanie je na cestách na dennom programe.

Vychádzanie s ľuďmi

Nie je možné fungovať na ubytovniach v spoločnosti ďalších desiatok ľudí bez schopnosti pozitívnej komunikácie, dobre s nimi vychádzať, vyhýbať sa zbytočným sporom, no aj asertívne si zastať svoje práva.

Tímová práca

V hosteloch, kde sa spoločne varí, v dopravných prostriedkoch, kde cestovatelia trávia dlhé hodiny, na farmách, kde sa pracuje za jedlo a ubytovanie – tam všade vládne tímový duch.

Zdroj: Expatica.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #cestovný ruch #cestovateľ