Tip na víkend: Strašidlá v Bojniciach budú oslavovať

Bojnické strašidlá si každý rok dávajú rande na zámku. Práve tento víkend oslavujú už 25. výročie zoznámenia a chystajú sa nazrieť divákom rovno do duše.

27.04.2018 07:00
Bojnice, strašidlá Foto:
Jubilejný ročník sa nesie pod názvom Vládca času a odhalí démonov ukrytých v nás.
debata

Od piatka 27. apríla až do utorka 1. mája a potom ešte viackrát budú na Bojnickom zámku vystrájať strašidlá. V niekdajšom sídle Pálffyovcov sa zídu už jubilejný 25-krát, a teda majú dôvod oslavovať.

„Jubilejný ročník je trocha filozofický, nesie sa pod názvom Vládca času a odhalí démonov ukrytých v nás. Divákom predstaví historický príbeh o boji s časom, s vlastnými pokušeniami a strachom a ukáže, že tie najväčšie strašidlá sa skrývajú v nás samých, v našich životných rozhodnutiach,“ pozýva Petra Gordíková, kultúrno-propagačná manažérka múzea.

Divákov namiesto historického výkladu čaká príbeh postavený na autentických prvkoch, vystupujú v ňom skutočné historické postavy ako Matúš Čák Trenčiansky, bojnická „bosorka“ Anna Rozina či posledný majiteľ zámku s modrou krvou Ján Pálffy.

Festival duchov Bojnice. Foto: SNM, Múzeum Bojnice
festival duchov, Bojnice Festival duchov Bojnice.

Spolu s nimi hostia prejdú naprieč storočiami a nazrú do hĺbky ľudskej duše hľadajúcej pokoj a spásu. Niektoré príbehy už návštevníci možno poznajú z minulých ročníkov festivalu, ale tentoraz sa ocitnú v celkom nových súvislostiach.

„Prostredníctvom strhujúcej dejovej linky a subjektívnych strašidelných fabulácií sa pokúsime nájsť odpoveď na otázku, či je vôbec možné zvíťaziť sám nad sebou,“ približuje Petra Gordíková.

Okrem programu si diváci môžu pozrieť výstavu fotografií a plagátov z minulých ročníkov festivalu v bývalej zámockej reštaurácii a počas víkendov bude rušno aj na jarmoku na námestí. A čo o programe hovoria autori Michal Récky a Ján Papco?

"Každý si nesieme v srdci svoj cieľ a v hlave svoju cestu. Je len na nás, ktorú si zvolíme. Dlhú, končiacu sa kdesi na sklonku nášho života, lemovanú svedomitou prácou, prehrami a znovuzrodeniami. Alebo tú, čo vedie po chrbtoch, pleciach, hlavách a bolesti iných.

Medzinárodný festival duchov a strašidiel v... Foto: Múzeum Bojnice
Noc múzeí a galérií, strašidlá, bosorka, ježibaba, vodník, Medzinárodný festival duchov a strašidiel v Bojniciach.

Aká sila nás ženie za úspechom? Ktorá túžba je taká ohavná, že pred nami zhmotňuje vidinu potreby dokonalosti a predstihnutia ostatných? Diabol je v každom z nás. Je to vánok, ktorý nás hladí po tvári, a vôňa kvetov, ktorá nás núti odtrhnúť ich…"

Festival duchov a strašidiel patrí medzi najnavštevovanejšie podujatia nielen na Bojnickom zámku, ale v celom Slovenskom národnom múzeu.

Návštevníci ho môžu vidieť vždy od 9. do 18. hodiny so vstupmi každých 15 minút, a to od 27. apríla do 1. mája, 4. a 5. mája, 7. a 8. mája a potom ešte 11. až 13. mája.

Program trvá 1,5 hodiny a je vhodný pre divákov od 6 rokov. Cena vstupného je 10 €, pre študentov 7 € a pre deti do 15 rokov 5 €.

Kam za zábavou

27. apríla, piatok

  • Bojnice: 25. medzinárodný festival duchov a strašidiel, do 1. 5.
  • Bratislava: Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava k 100. výročiu vzniku ČSR, SNM, Historické múzeum na Bratislavskom hrade, do 9. 9.
  • Zvolen: Noc strachu a smiechu, nočné prehliadky zámku, 19. h, 21. h a 23. h, aj 28. 4.

28. apríla, sobota

  • Beckov: Doba a život Stibora zo Stiboríc, program na hrade, dobový tábor, šermiarske vystúpenia, dobové hry pre deti, dobová kuchyňa, otvorené 9. h – 18.- h, program 10. h – 17. h
  • Hanušovce nad Topľou: Otvorenie archeoparku, kaštieľ
  • Košice: Košice 1491 – rytierske slávnosti, rekonštrukcia bitky počas obliehania mesta, stredoveký vojenský tábor, hudba, divadlo, Mestský park, 14. h – 16. h
  • Krupina: Gazdovský jarmok
  • Matúškovo: Deň ľudového domu, komentovaná prehliadka, ľudové detské hry, Vlastivedné múzeum Galanta-Matúškovo, 13. h – 17. h
  • Nitra: Kynologický deň, minizoo v areáli SPU, 9. h
  • Oravský hrad: Thurzove slávnosti, program, remeselný jarmok, rytiersky súboj, aj 29. 4.
  • Trenčín: Čriepky minulosti, inscenované prehliadky hradu počas víkendov, 10. h – 15. h, aj 29. 4.
  • Vychylovka: Otvorenie sezóny v skanzene, stavanie mája, program od 12. h
  • Žilina: Trnovské hody sv. Juraja, aj 29. 4.

29. apríla, nedeľa

  • Košice: Historické divadlo, Mestský park, 12. h/Odomykanie vôd Hornádu, hry, súťaže, Park Anička, 14. h
  • Martin: Stavanie májov, program, ľúbostná poradňa, tvorivá dielňa, Múzeum slovenskej dediny, od 11. h
  • Strečno: Otvorenie hradu, stredoveký program, 9. h – 17. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bojnice #strašidlá