Fuerteventura - ostrov večnej jari

Päť hodín letu a ste tam. Aj keď sa nachádzate na pôde Európskej únie, tento ostrov je už takmer na polceste do Ameriky. Fuerteventura je po Tenerife druhým najväčším a zároveň najsuchším z Kanárskych ostrovov.

16.11.2009 15:33
Fuerteventura, pohľad na pláž Jandía Foto:
Pohľad z promenády na pláž Jandía.
debata

Leží v Atlantickom oceáne, len 100 kilometrov od severozápadnej Afriky. Vďaka konštantným teplotám počas celého roka a miernemu podnebiu je Fuerteventura celoročnou turistickou destináciou.

Už na letisku vás ovanie jemná bríza prúdiaca od Atlantiku. Do uší sa vám dostáva lenivá španielčina domácich. Tvár vám pošteklia lúče kanárskeho slnka a to príjemné teplo, čo ide odvšadiaľ, a pocit, že ste iba „na skok“ od afrického pobrežia, vás nútia usmievať sa. Očarí vás ostrovný pokoj, čas akoby sa zastavil. A vtedy si uvedomíte, že ísť na Fuerteventuru v zime, keď je doma všetko biele, má niečo do seba.

Cestu k pobrežiu lemujú sopečné pohoria a terasovité polia. Medzi nimi vykúkajú datľové palmy, obrovské kaktusy či aloe vera. Horské dedinky s bielymi domami roztrúsené kilometre od seba vytvárajú s čiernou krajinou pútavý kontrast.

Kľukatá cesta pozdĺž morských útesov však miestami dvíha adrenalín. Pohľad z okna autobusu ponúka z pobrežnej strany len hlboké priepasti a do skál narážajúce mohutné vlny oceánu. Menšie pláže medzi skalami okupujú dobrodružní turisti, ktorí si tu rozložili svoje slnečníky, karavany, či stany. Nudisti si tiež našli svoje miesta a obsadzujú niektoré z pláží.

Keď dorazíte k pobrežiu a začujete šum mora, máte chuť hodiť na zem všetku batožinu a rozbehnúť sa do vody. Kúpanie na Fuerteventure je však lekciou z otužovania – teplota vody v letných mesiacoch dosahuje najviac 22 a v zime len 17 stupňov Celzia. Ak vám však mrazivé osvieženie neprekáža, môžete sa pripojiť k otužilým nemeckým dôchodcom, ktorým sa zrejme Atlantický oceán v porovnaní s ich Baltským morom zdá tropický.

Turistov na tomto ostrove možno rozdeliť do troch skupín: prvú tvoria spomínané „ľadové medvede“, druhú tí, ktorým stačí vyzuť si flipflopy a prechádzať sa po pláži, kochať sa zápasiacimi vlnami a vôkol lietajúcimi čajkami, a napokon tí, ktorí sem prišli za windsurfingom. Fuerteventura je pre tento druh športu priam stvorená. S jej pobrežím je totiž takmer nerozlučne spätý silný vietor.

Pláže v letoviskách lemujú promenády, obkolesené ružovými pupencami, kaviarničkami a reštauráciami, kde sa miestni camareros pretekajú o zákazníkov. Vábivá vôňa miestnej kuchyne vás rýchlo priláka ochutnať niektorú z ponúkaných špecialít. Výber je tu veľmi pestrý… od rýb, slimákov, mušlí, domácej paelle, mäsa s rôznymi omáčkami, až po medzinárodné jedlá.

My sme si nechali poradiť typickú kanársku špecialitu – puchero canario – pripravenú z rôznych druhov mäsa a zeleniny a k tomu papas arrugadas, zemiaky varené v šupke vo veľmi slanej vode s kryštálikmi soli na povrchu. Predtým nám však nezabudli ponúknuť predjedlo pozostávajúce z pečiva podávaného s pikantnou omáčku mojo rojo a miernejšou mojo verde.

Čašník menom Rodrigo nám potom pri popíjaní sangrie porozprával svoj príbeh, ako prišiel na ostrov za prácou z Andalúzie, juhu Španielska, a zostal tu až dodnes. „Fuerteventura je večná jar. Nie je tu také teplo ako na juhu Iberského polostrova, odkiaľ pochádzam, ani zima ako na severe. Človek tu má všetko. Ja tu mám dom, ženu, deti, a samozrejme svoj čln, s ktorým idem každý víkend na more. Chlap, ktorý tu nemá loď a nechytá ryby, akoby ani nežil.“

Nielen camareros, ale aj ostatní obyvatelia Fuertenevtury sú veľmi srdeční a usmievaví. Niet sa čo čudovať, keďže na tomto „ostrove večnej jari“ im teplota cez deň počas celého roka neklene pod 20 a neprekročí 30 stupňov Celzia. Prší tu veľmi zriedka. A keď aj spŕchne, tak jemný dážď s dúhou a jarným vánkom vám náladu vôbec nepokazia, ba naopak. Príjemné kvapky dažďa osviežia a pohľad na polkruhovú dúhu siahajúcu spoza vrchov až za horizont poteší oči aj dušu.

Turisti začali objavovať Fuerteventuru v 60. rokoch minulého storočia, po vybudovaní medzinárodného letiska a postavení prvých hotelov. Význam cestovného ruchu pre tento ostrov potvrdzujú názvy ulíc pomenovaných podľa leteckých spoločností a cestovných kancelárií, ktoré sem každoročne prinášajú turistov. Calle LTU, calle Jahn Reisen, calle Hapag Lloyd…

Hoci je cestovný ruch prirodzene hlavným zdrojom príjmu miestnych obyvateľov, ktorých je na celom ostrove približne sto tisíc, Fuerteventura nie je typickou destináciou s letoviskami ako známy malorský „Ballermann“.

Ak by ste tu hľadali rušný nočný život a typickú konzumnú plážovú dovolenku, nie ste na správnom mieste. Tí, ktorí sa sem vyberú, vedia, že Fuerteventura ponúka oveľa viac. Na tomto ostrove totiž okrem letovísk s prímorskou atmosférou ? la Saint Tropez a hotelov s excelentnými službami možno nájsť miesta, kde nikoho nestretnete, kde budete len vy sami a príroda. Pri celodennej prechádzke po pláži okrem niekoľkých turistov budú až do večera vaším jediným spoločníkom míle piesku a nekonečný oceán.

V prípade, že vaše kroky budú smerovať do vnútrozemia, čakajú na vás majestátne sopečné vrchy prudko sa dvíhajúce z roviny, zelené údolia a vyprahnuté planiny pretkané malebnými dedinkami. Medzi lávovými pohoriami vnútrozemia sa vám bude zdať, že kráčate po mesačnej krajine.

Pocit stroskotanca zažijete na Isla de lobos, ostrov len dva kilometre od Corraleja, pomenovaný podľa tuleňov, ktoré sa tu v minulosti vyskytovali. Tento ostrovček, ktorý v súčasnosti nie je trvalo obývaný, vám na menej ako piatich kilometroch štvorcových ponúkne unikátnu scenériu pokoja ďaleko od civilizácie.

Cestou pozdĺž širokej pláže Playa Barca určite stretnete niektorých členov „Rýchlej roty“. Malé pruhované veveričky (tamias alebo chipmunks) s dlhými pazúrikmi a veľkými kukadlami skackajú sem a tam, čakajúc na okoloidúcich turistov, v nádeji, že sa im ujde nejaký ten oriešok. Nebojácne priskočia, zoberú orech, rýchlo ho schrúmajú, a znova odskočia a čakajú na ďalšiu príležitosť. Ak tu nie ste prvýkrát, určite budete takouto „maškrtkou“ vybavení, inak utekáte do najbližšieho obchodu a rýchlo zabezpečujete chutný pokrm, aby sa k vám na chvíľku Chip a Dale priblížili.

Pri odchode z Fuerteventury cestou na letisko si ešte poslednýkrát vychutnávate slnkom vyhriatu krajinu a s nadšením sledujete do útesov narážajúce vlny. Tabuľa „Bienvenida“ vítajúca k pobrežiu prichádzajúcich turistov sa čoraz viac vzdiaľuje. Obhliadate sa navôkol a snažíte sa čo najlepšie si zapamätať tmavé údolia sopečného ostrova…

debata chyba