Spišské zvyky ožijú na Slávnosti jari i vďaka súťaži

Obce ležiace na území severného Spiša a Pienin si počas prvej májovej nedele (6.5.) zmerajú svoje sily vo viacerých súťažných disciplínach. Obec Hniezdne bude totiž žiť tradíciami, remeslami, folklórom i gulášom, a to počas šiesteho ročníka folklórneho festivalu Slávnosť jari.

05.05.2018 13:00
Pieniny, dom, strom, les, tráva, príroda, hory,... Foto:
Pieniny
debata

Milovníci spišských tradícií a ľudia s koreňmi v tomto rázovitom regióne sa každoročne stretávajú na jarnom festivale, aby si spoločne pripomenuli to, na čo sú právom najviac hrdí, uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Erika Šalátová.

Podujatie organizované neziskovou organizáciou Obnova kultúrnych tradícií v Hniezdnom v tamojšom Nestville Parku má i tento rok poukázať na kultúrne dedičstvo našich predkov a predstaviť to najlepšie, čo región severného Spiša a Pienin ponúka.

Súčasťou festivalu je tiež divácky atraktívna prezentácia jednotlivých obcí z nášho regiónu formou jedinečnej súťaže. V troch súťažných disciplínach družstvá predvedú svoje kvality vo varení guláša, v remeselných zručnostiach, v speve i tanci. O víťazovi, ktorý získa titul Nositeľ tradícií, rozhodujú samotní diváci a návštevníci, priblížila súťažnú časť festivalu Šalátová.

Mottom podujatia, ktoré je súčasťou otvorenia letnej turistickej sezóny v regióne, je návrat k ľudovým remeslám a tradíciám našich predkov.

Interaktívnou formou sa podľa Šalátovej minulosť mieša s prítomnosťou tak, aby zaujala aj najmladšiu generáciu. Z toho dôvodu bude súčasťou festivalu aj Tradičný jarný trh organizovaný Združením Spiš.

V rámci neho sa prezentujú regionálni výrobcovia tradičných potravinárskych špecialít, prvovýrobcovia, chovatelia, pestovatelia i remeselníci.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na furmanské preteky, sprievod koní, stavanie mája či prehliadku expozície liehovarníctva, doplnila riaditeľka s tým, že priestor na slávnosti dostanú aj mnohé lokálne i regionálne folklórne súbory, vystúpi aj profesionálny súbor PUĽS či prešovská skupinu Hrdza.

V ten istý deň sa v areáli kúpeľov v Červenom Kláštore uskutoční Jarný deň otvorených dverí. K dispozícii budú lekári, špecialisti, ale aj viaceré vyšetrenia či procedúry, upozornila Šalátová.

Letná turistická sezóna sa v regióne severného Spiša a Pienin oficiálne začala 21. apríla. V týchto dňoch je možné navštíviť aj Hrad Ľubovňa, Stredoveký vojenský tábor a ďalšie miesta pod Tromi korunami.

debata chyba
Viac na túto tému: #spiš