Čachtické podzemie, kde vraždila Báthoryčka, bolo zasypané odpadom

Slávne čachtické podzemie bolo dlhé roky zasypané odpadom. Dnes nadšenci vodia turistov podzemnými chodbami, kde možno vraždila dievčatá Báthoryčka a kúpala sa v ich krvi. Alebo to bolo inak?

08.05.2018 07:00
Čachtické podzemie, Báthoryčka Foto:
Železnú pannu preslávila Nižnánského kniha Čachtická pani.
debata (1)

Štyristo metrov od sochy Báthoryčky, ktorá je v centre obce Čachtice, peknou prechádzkou okolo kostola, Drugethovskej kúrie a miesta, kde stál nádašdyovský kaštieľ, sa nachádza vstup do čachtického podzemia.

Auto treba zanechať v centre obce alebo na záchytnom parkovisku pri miestnom cintoríne (aké symbolické).

Tajomné čachtické podzemie sa vinie popod celými Čachticami známymi svojimi vinicami a dobrou pôdou. Obyvatelia vybudovali tento rozsiahly systém chodieb s viacerými poschodiami ako ochranu pred tureckými výpadmi.

Inštalácie v Čachtickom podzemí navodzujú... Foto: Dávid Popovič
Čahtické podzemie, Báthoryčla Inštalácie v Čachtickom podzemí navodzujú atmosféru.

Podzemie pozostávalo z vchodov, ľahko prístupných zberných chodieb či predsiení. Z nich viedli chodby do ďalších častí s križovatkami, kde sa nachádzali tzv. líščie diery. Cez ne sa bolo treba preplaziť alebo minimálne skrčiť, aby sa človek dostal do úkrytovej časti chodieb.

Podzemie bolo prispôsobené aj na dlhodobejší pobyt, pretože pri stabilnej teplote 8–9 stupňov Celzia, ktorá je v čachtickom podzemí aj teraz, sa výborne skladovalo ovocie, víno, potraviny či obilie. Niektorí Čachtičania takto využívajú svoje pivnice ako súčasť podzemia podnes a jablká tam vraj vydržia aj tri roky!

Ako zázrak sa zachovalo podzemie pod bývalou prešovňou vína zo 16. storočia patriace šľachtickej rodine Nádašdyovcov a smutne známej Báthoryčke. Podzemie bolo súčasťou ich kaštieľa zvaného „Cisársky“, kde mali záhradu, sady a vinohrad. Do dnešných čias sa tam zachoval nádašdyovský erb v tvare kačky, ozdobné portály či podpisy zvedavých návštevníkov spred niekoľkých storočí.

Pôvodný nádašdyovský erb v tvare kačky. Foto: Dávid Popovič
Čachtické podzemie, Báthoryčka Pôvodný nádašdyovský erb v tvare kačky.

„Toto miesto bolo dlhé roky skládkou komunálneho odpadu. Nechápeme tú neúctu k našej histórii. Teraz v máji 2018 to bude desať rokov, čo odtiaľto vynášame odpad,“ vysvetľuje Miro Bitarovský, jeden z nadšencov Občianskeho združenia Čachtické podzemie.

„Podľa dokumentu a nákresu chodieb, ktorý máme z roku 1936, tu už v tomto období chodili nielen Slováci, ale aj veľa Čechov či nemecky hovoriaci návštevníci a bola snaha ho zachrániť. Druhá svetová vojna však pochovala toto úsilie a výstavba rodinných domov v okolí bola začiatkom likvidácie. Pozemok však kúpilo Poľnohospodárske družstvo Čachtice, investovali sem, ale nemali kapacitu sa o podzemie starať. Robí to naše Občianske združenie Čachtické podzemie.“

Miro Bitarovský s obrazom Alžbety Báthory -... Foto: Dávid Popovič
Čahtické podzemie, Báthoryčka Miro Bitarovský s obrazom Alžbety Báthory - nejde o jej skutočnú podobu.

Návštevníci môžu prejsť 330 metrami podzemných chodieb. „Nie je to tak veľa, že by ľudia blúdili,“ podotýka Miro Bitarovský. „Ešte sme sa nenapojili na chodby, ktoré by spôsobili dezorientáciu, takže vieme návštevníkov pustiť nadol aj samostatne, bez sprievodu, prosíme ich však, aby nechytali nijaké pôvodné nápisy, pretože každý dotyk ničí patinu, vlhkosť, ktorá ich konzervuje.“

Malí českí návštevníci Báthoryčku poznajú ako tú „paní, co vraždila mladé děvečky“. Mala na to „železnú pannu“, ktorá objala svoju obeť a z hrude jej vyšli nože. V podzemí ju možno aj vidieť, takisto tu možno vidieť Báthoryčkin kúpeľ aj ju samotnú. Samozrejme, z historického hľadiska takáto „železná panna“ nikdy neexistovala, ale Nižnánskeho kniha Čachtická pani je stále populárna v Česku aj na Slovensku.

„Mohol som mať jedenásť rokov, keď som tú knihu objavil u tety a odvtedy ma to držalo. S bratom sme sa rozhodli ísť na Čachtický hrad hľadať železnú pannu a nikto nám ju nevyhovoril. Tak sa tu doposiaľ tak hrám,“ smeje sa Miro Bitarovský.

Asi takto nejako mal vyzerať Báthoryčkin krvavý... Foto: Dávid Popovič
Čachtické podzemie, Báthoryčka Asi takto nejako mal vyzerať Báthoryčkin krvavý kúpeľ.

„Pritom Alžbeta Báthory sa spokojne mohla kúpať v čachtickom červenom víne, ktoré má iste omladzujúce účinky, a nie v krvi mladých dievčat. Ale aj zahraniční návštevníci sem prichádzajú za grófkou Drakula. Jednoducho, tento príbeh sa predáva lepšie ako fakt, že Báthoryčka vedela päť jazykov a bola dobrá matka.“

Historici Alžbete Báthoryovej pripisujú až 600 vrážd a je považovaná za najväčšiu vrahyňu v Uhorsku. Bola odsúdená do doživotné väzenie na Čachtickom hrade, kde v roku 1614 zomrela.

Všetky expozície pod zemou sú urobené ako dekorácia. Kamene vraj zo stropu nevypadávajú a podzemie vyzerá byť napriek sprašovej pôde, v ktorej sa dobre kopalo, stabilné. „A možno tu raz budeme pravidelne robievať degustáciu čachtického vína,“ smeje sa pán Bitarovský.

Mimochodom, jedno akostné suché červené z miestneho poľnohospodárskeho družstva sa volá Báthoryčkina krv. Môžete ho do tamojšieho vinárstva ísť aj ochutnať. Nazdravie!

Informácie pre návštevníkov:

Orientácia: Ak prídete autom, zaparkujte na námestí v Čachticiach. Pešo postupujte po šípkach s nápisom Čachtické podzemie smerom ku kostolu. Pri kostole odbočte vľavo do kopca a ďalej rovno. Pešo sa z námestia smerom k podzemiu odporúča ísť preto, lebo vchod do čachtického podzemia sa nachádza v úzkej slepej ulici „Na doline“. Z námestia je to 400 metrov. Na bicykloch sa dá prísť až k vstupu do podzemia, samozrejme.

Vstupné: dospelí 1,50 eura, deti nad 6 rokov 1 euro.

Otváracie hodiny: Podzemie býva prístupné počas sezóny cez víkendy: V sobotu a v nedeľu od 10.00 do 18.00 hod.

Ďalšie informácie: www.podzemie.net, FB Čachtické podzemie

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta Báthoryová #Čachtice