Naše tipy na víkend: Nepoznáte novú rómsku hudbu? Napravte to!

Chcete spoznať rómsku hudbu v jej súčasných podobách? Uznávaní umelci v Martine predvedú, ako rôzne sa dajú variovať staré hudobné tradície. V Múzeu slovenskej dediny sa predvedú v nedeľu 13. mája a každý z nich je jedinečný.

11.05.2018 07:00
Rómovia, tanec Foto: ,
Vystúpenie súboru Romano jilo Krupina, Zvolen.
debata (1)

Tradičná rómska kultúra vie uchvátiť mnohých divákov a poslucháčov, ale v Múzeu slovenskej dediny v Martine chcú teraz ukázať jej súčasnú podobu.

Na 16. ročníku podujatia Te prindžaras amen – Spoznajme vystúpia uznávaní umelci, ktorých spája láska a úcta k rómskym tradíciám aj k novým a netradičným hudobným vplyvom.

„Cieľom podujatia je propagovať naše vzájomné spolužitie a cez kultúru budovať a zlepšovať vzájomné vzťahy,“ hovorí Adriana Daneková, kurátorka Múzea kultúry Rómov na Slovensku, ktoré podujatie každoročne pripravuje.

„Polovica návštevníkov bývajú Rómovia a polovica Nerómovia, takže dochádza k vzájomnej interakcii a spoznávaniu sa aj medzi divákmi,“ dodáva.

Okrem hudobných hostí sa predvedú aj žiaci kežmarskej Súkromnej spojenej školy Biela voda, ktorá vzdeláva v učňovských odboroch a nezabúda ani na poznanie dejín, kultúry a jazyka vlastného etnika. V Múzeu slovenskej dediny žiaci predvedú prácu s drevom, kovom a ukážky textilnej výroby.

„Pre divákov bude určite atraktívna módna prehliadka odevov, kostýmov a súčasnej módnej kolekcie, ktorú pomáhali navrhnúť a šili žiaci školy,“ pozýva Adriana Daneková.

Hudba je aj témou výstavy insitných rómskych umelcov, diela sú zo zbierok Múzea kultúry Rómov na Slovensku. Po celý deň bude sprístupnená aj expozícia zameraná na históriu a kultúru Rómov s lektorom.

Azda najznámejšími hudobnými hosťami budú Sendreiovci a Kokavakere lavutára, ktorých meno má zvuk aj za hranicami. Rómska hudba v ich podaní znela aj v Carnegie Hall v New Yorku a podieľali sa na hudobnej produkcii k filmu Sherlock Holmes 2: Hra tieňov režiséra Guya Ritchieho.

Barbora Botošová je skvelou interptetkou, ale... Foto: SITA, TomᚠSomr
huslistka, Rómsky holocaust Barbora Botošová je skvelou interptetkou, ale venuje sa aj úpravám, aranžovaniu a skladaniu hudby. Pôsobí v rôznych komorných zoskupeniach. Založila kvarteto Women Rebels, kde pôsobia študentky a absolventky VŠMU a je umeleckou vedúcou v organizácii Divé maky.

V repertoári majú tradičnú rómsku hudbu, no so skupinou Para a Moja reč a na vystúpeniach s orchestrom ukázali, že sú im blízke aj atypické úpravy rómskej hudby.

Veľký zážitok sľubuje vystúpenie dvoch vynikajúcich umelkýň: Barbora Botošová je jedna z najtalentova­nejších huslistiek na Slovensku a Karin Sarkisjan je výnimočná klaviristka aj speváčka, hosťuje v Preßburger Klezmer Band.

Je arménskeho pôvodu a židovská i rómska hudba jej učarovali. V jej podaní získavajú rómske piesne nový rozmer. Ďalšími hosťami bude populárna domáca kapela Gypsy Roman a súbor Terňi voďi – Mladá duša, ktorý založili žiaci Súkromnej spojenej školy z Kežmarku.

Kam za zábavou

11. mája, piatok

  • Bojnice: Festival duchov a strašidiel na hrade, do 13. 5.
  • Levice: Dni mesta, netradičný jarmok, program do 19. 5.

12. mája, sobota

  • Míľa pre mamu na viacerých miestach po celom Slovensku.
  • Beckov: Doba a život Stibora zo Stiboríc na hrade, stredoveký tábor, rytiersky stan, dobové hry a kuchyňa, výstava zbraní, aj 13. 5.
  • Bojnice: Jarmok a dni majstrov, aj 13. 5.
  • Bratislava: Deň otvorených dvorov, program na Kapitulskej ul., hradbách a na Židovskej ulici.
  • Košice: Dni Terasy, program každý deň do 19. 5.
  • Modrý Kameň: Galakoncert ku Dňu matiek, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad, 17. h.
  • Pstruša: Dni bryndze, chov oviec, výroba syra a bryndze, ťahanie korbáčikov, folklór, Masarykov dvor, aj 13. 5.
  • Svätý Anton: Otvorenie sezóny na ranči Nádej, westernové preteky koní, divadlo, tanec, country, šerm, 9.30 h.
  • Trenčín: Dobový tábor na hrade, sokoliari, detské hry, historické scénky, do 31. 8.
  • Trnava: Trnavský rínek, predajcovia, workshopy, hudba divadielka, Kapitulská ul., 9. h – 17. h.

13. mája, nedeľa

  • Bratislava: Deň matiek v Rači a vo Vajnoroch.
  • Levice: Putovania za vínom, ktoré vzniklo pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o Levickom hrade, hrad, 15. h.
  • Martin: Te prindžaras amen/Spoznajme sa, folklór, zvyky a tradičná i súčasná umelecká a remeselná výroba Rómov, Múzeum slovenskej dediny.
  • Stará Ľubovňa: Deň matiek, skanzen pod hradom, piknik, detské hry, tvorivé dielne, 9. h – 19. h.
  • Vychylovka – Nová Bystrica: Ozvena tradícií, hudba, spev a tanec – skvosty folklóru, skanzen, 13.30 h.

15. mája, utorok

  • Bytča: Ľudové liečiteľstvo, etnologická prednáška pre žiakov, tvorivé dielne: príprava a ochutnávka čajov a výroba koláží z rastlín. Sobášny palác, 9. h a 11. h, do 17. 5.
  • Hrad Strečno: Pre Žofie vstup zadarmo.
  • Kremnica: Giorgio de Chirico – Marc Chagall. PRÍBEHY: Biblické témy, staroveké mýty a iné, vernisáž, 80 originálnych diel, Galéria NBS – Múzea minncí a medailí , 16. h, otvorené denne 9. h – 16.30 h

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Martin #rómske piesne #Múzeum slovenskej dediny