Malohorešania pripravili vinársky festival Vôňa agátu

Medzi top podujatia programu Terra Incognita Košického samosprávneho kraja sa zaradil Deň otvorených malohorešských vínnych pivníc – Vôňa agátu, ktorý sa tohto roku uskutoční 19. mája. Novinkou je, že záujemcovia sa môžu na podujatie prvý raz odviezť špeciálnym autobusom.

13.05.2018 15:05
víno, degustácia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tamojšie vinárske pivnice sú ukryté v agátovom háji. Vždy v máji tamojší agátový háj, zakvitnutý do plnej krásy, privíta húfy návštevníkov. Tí prichádzajú do Malého Horeša užiť si malebnú prírodnú scenériu a chuť pravých prírodných vín miestnych nadšených výrobcov.

V Malom Horeši je až 380 pivníc vyhĺbených do tufu a andezitu, ktoré podľa legendy v dávnej minulosti slúžili domácemu obyvateľstvu ako úkryt pred nájazdmi Tatárov. Svoje pivničky počas Vône agátu otvorí dvadsiatka lokálnych vinárov, každý z nich naleje degustačnú dávku dvoch svojich vín a ak zachutia, záujemca si ich môže aj kúpiť.

Tu vinári pestujú starú odrodu viniča Polyhos a rovnomenné víno patrí medzi regionálne špeciality, ale ponúknu aj Medovec, či Kadarku. Návštevníci budú môcť ochutnať a aj si pozrieť prípravu miestnej špeciality – malohorešského plneného béleša. No čaká na nich aj celý rad iných dobrôt. Chýbať nebude pestrý kultúrny program.

Účastníci autobusového výletu si pozrú výstavu v kaštieli v Bieli, Soľný dom vo Veľkých Trakanoch, zrúcaninu hradu Veľký Kamenec i kaštieľ v Borši.

Podrobnejšie informácie nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.terraincognita.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj