Náš tip: Spoznajte prvý slovenský sirotinec a Jurkovičovu stavbu

V sobotu 19. mája dobrovoľníci otvoria pre verejnosť brány prvého slovenského sirotinca v Modre. Vyše storočná budova je významným dielom architekta Dušana Jurkoviča, národnou kultúrnou pamiatkou, a jej história je príkladom ľudskej empatie a spolupatričnosti. Spoznajte osudy sirotinca aj osudy mnohých chovancov a zabavte sa aj s deťmi pri sprievodnom programe.

18.05.2018 20:25
siroty, Cirkevny zbor ECAV Modra Foto:
Siroty
debata

Sirotinec v Modre vznikol pred vyše sto rokmi ako „hniezdo záchrany“, útočisko pre siroty a deti z celého Slovenska, ktorých rodičia umreli alebo sa ocitli na pokraji biedy. Otcom myšlienky bol modranský evanjelický farár Pavol Zoch. A neskôr sa v ňom pred vojnou ukryli židovské deti.

V sobotu 19. mája počas šiesteho Dňa sirotinca na hostí čakajú zaujímavé prehliadky, aktivity pre deti, divadlo, koncert, výstavy či skvelé občerstvenie. Návštevníci môžu od 12. hodiny ochutnať obed z kuchyne sirotinca, dozvedia sa o jeho osude aj o osudoch mnohých chovancov, a zábavu si užijú aj deti.

Spomienky na vznik a život sirotinca vystrieda komentovaná prehliadka výstavy Butterfly, po nej akustický koncert Genius Locci a bábkové divadlo pre deti o 16. hodine. Veľkou atrakciou bude aj drevený kolotoč či maľovanie na tvár.

Sirotinec Foto: Cirkevný zbor ECAV Modra
sirotinec Modra Sirotinec

O 17. hodine Agáta Petrakovičová Šikulová predstaví knihu o „sirotskom otcovi“ Samuelovi Zochovi a o 17. hodine sa môžete spolu s Ing. arch. Ivanom Jamnickým vybrať po stopách Dušana Jurkoviča v Modre a spoznáte ďalšie diela veľkého architekta v malom meste. Medzitým sa dá absolvovať voľná prehliadka budovy sirotinca s dokumentárnym filmom a deti sa môžu zapojiť do tvorivých dielní od 13.30 hodiny do 16. hodiny.

Otcom myšlienky vzniku prvého slovenského sirotinca bol modranský evanjelický farár Pavol Zoch, ktorý zbieral milodary priamo do svojho farárskeho klobúka. Jeho nadšenie strhlo nielen miestnu inteligenciu, ale i širokú verejnosť. V jeho diele pokračoval synovec Samuel Zoch nielen ako farár, ale aj ako patrón sirotinca – „sirotský otec“.

Ďalší evanjelický farár Július Dérer počas 2. svetovej vojny v modranskom sirotinci ukryl židovské deti, ktoré tak zachránil pred istou smrťou. Osudy židovských detí počas holokaustu aj ľudí, ktorí našli odvahu im pomáhať, pripomenie výstava posterov, zapožičaných z Informačnej služby OSN vo Viedni. Symbolom slobody sa pre výstavu stal motýľ, a deti si môžu tiež vyrobiť toho svojho v tvorivých dielňach.

Modranskú faru navštevovalo veľa významných osobností, medzi nimi aj známy architekt Dušan Jurkovič. A keď pôvodný domček deťom už kapacitne nepostačoval, Jurkovič navrhol celkom novú budovu, ktorú zakomponoval do stavby niekdajšieho mlyna.

Sirotinec Foto: OZ Modranská beseda
sirotinec Modra Sirotinec

Základný kameň sirotinca položili v roku 1912 a už od nasledujúceho roka sa stal miestom, kde našli pochopenie, lásku a starostlivosť stovky detí.

Sirotinec podľa projektov Dušana Jurkoviča stavali Modrania z peňazí, ktoré sa vyzbierali na celom Slovensku, a slúžil až do roku 1951. Nezničili ho ani dve vojny. Dnes žiaľ jeho múry chátrajú, ale našťastie sa našli noví „osvietení“ ľudia – dobrovoľníci, ktorí sa snažia o jeho záchranu.

Vzácna historická stavba modranského sirotinca je bežne pre verejnosť neprístupná, zachraňujú ju dobrovoľníci z OZ Modranská beseda v partnerstve s Cirkevným zborom ECAV na Slovensku Modra. Spoločne organizujú rekonštrukčné práce, dni otvorených dverí, odborné semináre, výstavy a vydávajú publikácie o tejto vzácnej stavbe.

Plánujú aj ďalšie aktivity na podporu obnovy sirotinca, aby sa v budúcnosti budova mohla využívať na kultúru a vzdelávanie. Pri návšteve môžete tiež prispieť do zbierky na opravu unikátnej budovy niekdajšieho sirotinca. Sirotinec podporíte aj zakúpením keramiky „modranská“ či originálnych linorytov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sirotinec #Modra