Bojíte sa lietania? Tu je 5 trikov, ako účinne prekonať strach

Denne sa do vzduchu vznesú tisíce lietadiel a v nich cestujú milióny pasažierov... a vy sa stále bojíte nastúpiť na palubu? Viete, že lietanie je najbezpečnejší druh prepravy, no aj tak nedokážete ovládnuť svoju obrovskú paniku, keď si čo len pomyslíte, že by ste mali vzlietnuť kilometre nad zemou?

26.06.2018 07:00
lietadlo, lietadlá, aircraft, letectvo, pilot,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Študujte

Najviac sa bojíme neznámeho. Psychológovia sa zhodujú, že čím lepšie človek pozná „nepriateľa“, tým menší strach z neho má. Aj keď nemáte túžbu stať sa profesionálnym pilotom, zistite si čo najviac informácií o lietaní. Zistite, ako lietadlo pracuje, prečítajte si fakty a mýty o turbulenciách, oboznámte sa s rôznymi zvukmi, ktoré sa palube môžete počuť, prezrite si štatistiky bezpečnosti lietania… Viac racionálneho prístupu vám pomôže potlačiť viac-menej iracionálne obavy a úzkosť. Môžete tiež skúsiť tréning lietania pomocou virtuálnej reality predtým, než skutočne nastúpite do stroja.

Pohrajte sa s prasiatkom

Niektoré letiská ponúkajú ustráchaným cestujúcim možnosť odreagovať sa pri „zvieracích terapeutoch“, psoch, poníkoch či miniprasiatkach. Tí dokážu dokonale zaujať a priviesť pasažierov na pozitívne myšlienky.

Vyhnite sa alkoholu a káve

Napriek všeobecnému presvedčeniu, že alkoholom sa odreagujete, opak je pravdou. Káva či vodka vašu úzkosť z lietania zhoršia. Oba totiž spôsobujú dehytratáciu, ktorá prináša mnoho problémov ako bolesť hlavy. V konečnom dôsledku sa tak budete cítiť omnoho horšie.

Odreagujte sa

Zvyčajne najväčší strach majú cestujúci počas stúpania lietadla. Pripravte sa na tento čas – vezmite si knihu, na ktorú sa už dlho tešíte, pustite si epizódu napínavého seriálu, ktorého pokračovania sa už neviete dočkať alebo si pustite do slúchadiel obľúbenú hudbu, pri ktorej dokážete zabudnúť na všetko okolo.

Pospite si

Sedenie v lietadle derúcom sa povetrím a hustými mrakmi môže spôsobiť zvláštny pocit neistoty aj u ostrieľaných cestovateľov, nie to ešte u leteckého „panica“. Mnohí pasažieri nedajú dopustiť na krátky spánok. Aj keď úzke stiesnené priestory sedadiel neponúkajú práve komfort kráľovskej postele, spánok zbaví nepríjemných myšlienok, ponúkne dôležitý oddych a v neposlednom rade aj „skráti“ chvíľu.

Zdroj: Businessinsider­.com; Nbcnews.com; Smartertravel­.com; Lifehacker.com

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #lietanie