Maďarský Tokaj láka vínom, atrakciami aj hudbou

Na to, aby človek objavil nové zaujímavé miesta, nemusí cestovať do exotických krajín. Niekedy stačí, keď si spraví výlet do okolia či za hranice susednej krajiny. Napríklad do blízkeho kraja v Maďarsku, kde môže ochutnať výborné víno a nazbierať nevšedné zážitky.

28.05.2018 14:00
Tokaj, Maďarsko, vinica, kostol, vrch, príroda Foto:
Oblasť Tokaja je známa hlavne vínom, ale má čo ponúknuť aj náročnejším turistom.
debata

Francúzsky kráľ Ľudovít XV. nazval víno Aszú z Tokaja „vínom kráľov a kráľom vín“. Ak máte radi tento nápoj a dobrú kuchyňu, navštívte región Tokaj-Hegyalja v severovýchodnom Maďarsku.

Okrem objavovania storočných vinárskych závodov a vínnych pivníc tu máte i možnosť podnikať túry v drsnom a divokom prostredí neďalekého pohoria Zemplínske vrchy (Zempléni hegység).

Turistické trasy, miesta vhodné na horolezectvo, ako aj starobylé hrady ponúkajú vynikajúce príležitosti na aktívny oddych.

Tokajské víno Aszú, na mnohých miestach známe len ako Tokaj, sa považuje za jedno z najlepších vín na svete. Táto vinárska oblasť leží v severovýchodnom Maďarsku a zasahuje i na Slovensko.

Mnoho vinárskych závodov a vínnych pivníc v Maďarsku má otvorené dvere pre návštevníkov. Môžete ich preskúmať sami alebo so sprievodcom.

Presúvať sa môžete pešo alebo na bicykli, niektoré miesta dokonca ponúkajú exkurzie, kde sa turisti presúvajú na dvojkolkách segway či na športových autách.

Všetky vinárske závody, vinárne a reštaurácie v regióne vás pozývajú na luxusné ochutnávky vína, večere s vínom a veselé pikniky, ktorými sa táto oblasť vyznačuje.

Do regiónu Tokaj-Hegyalja, miest ako Mád, Tarcal, Tállya a Encs, prichádza i čoraz viac majstrov novodobých kulinárskych smerov.

Vinárske múzeum svetového dedičstva, ktoré sa nachádza v mestečku Tokaj, umožňuje návštevníkom nazrieť do histórie regiónu a oboznámiť sa s procesmi pri výrobe vína.

Pri návšteve regiónu máte možnosť ubytovať sa v útulných dedinských domčekoch. Tie dodnes vyhrievajú kachľové pece a na varenie sa v nich používajú klenuté piecky.

V prípade, že dávate prednosť luxusnejšiemu ubytovaniu, k dispozícii sú aj kvalitné hotely, dokonca päťhviezdičkové.

V tejto oblasti sa však nekrúti všetko len okolo vína. Môžete sa tu zúčastniť na 150 kilometrov dlhej púti „Po stopách veľkých rabínov“. Vedie cez desať usadlostí a umožní vám spoznať pamätné miesta a významné lokality židovského kultúrneho dedičstva v regióne.

V Zemplínskych vrchoch máte možnosť podniknúť túry cez jedny z najrozľahlejších nedotknutých lesov v Maďarsku a zároveň objavovať množstvo hradných zrúcanín, prameňov a miest vhodných na horolezecké výstupy.

Môžete spoznávať tiež hrady a pevnosti v obciach Regéc, Füzér, Sárospatak a Füzérradvány alebo si môžete spraviť výlet do zábavného parku Zemplén a vyskúšať si najdlhšiu bobovú dráhu a sedačkovú lanovku v krajine.

Môžete sa previezť i na kilometer dlhej extrémnej „zipline“ dráhe, na ktorej možno dosiahnuť rýchlosť vyše 80 kilometrov za hodinu.

Určite stojí za to pozrieť si aj jednu z najväčších prírodných krás v krajine, banské jazero v pohorí Megyer.

V meste Tokaj sa zase zlievajú dve rieky, vďaka čomu je ideálne na výlety loďou. Tieto plavby ponúkajú pôsobivý výhľad a vedú k jednej z najvzácnejších stavieb neskororenesančnej uhorskej architektúry, Rákocziho hradu v Sárospataku (Blatnom Potoku).

V Tokaji a okolí sa koná i viacero festivalov a návštevníci tu majú možnosť započúvať sa do popových, symfonických a džezových koncertov alebo si pozrieť divadelné, operné či operetné predstavenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Tokaj