Dovolenka v júni? Skvelý nápad. Tu sú 4 tipy, kam sa tento mesiac oplatí cestovať

Premýšľate, čo s načatým júnom? Leto je už za rohom, teploty ho verne napodobňujú, no prázdniny ešte neklopú na dvere a masy turistov nevyrazili za dovolenkami. Preto sú mnohé čarovné miesta v júni príjemne nepreľudnené a na cesty sa oplatí vyraziť práve teraz.

04.06.2018 07:00
debata

Korzika

Perla Stredomoria – ostrov, kde sa zapáčilo narodiť aj Napoleonovi, je počas júna príjemne slnečný, no teplomery ešte neatakujú tridsiatky. To je ideálna teplota nie len na plážový relax, ale aj na podniknutie túr do vnútrozemia. Nechajte sa zlákať prechádzkami vo vinohradoch, alebo vyrazte za dobrodružstvom na bicykli.

Korzika vás prekvapí svojou rozmanitosťou, ktorou sa môže chváliť vďaka členitému terénu a rozdielom v nadmorskej výške. Rôznorodé je aj jej pobrežie – na výber ponúka rovné súvislé pláže s magickými lagúnami aj skalnaté útesy.

Potulky Korzikou uspokoja aj náročných... Foto: SHUTTERSTOCK
Korzika, Francúzsko, leto, dovolenka, more, pláž, lode, člny Potulky Korzikou uspokoja aj náročných dovolenkárov.

Sarajevo

Milovníci histórie ostanú v metropole Bosny a Hercegoviny príjemne prekvapení, obdivovať tu môžete architektonické pamiatky rôznych kultúr a náboženstiev. Mesto má až orientálny charakter, keďže bolo dlhé obdobie v područí Osmanskej ríše a nachádza sa tu množstvo mešít, kúpeľov, bazárov a ďalších islamských pamiatok. Sarajevo bolo svojho času dokonca druhým najväčším osmanským mestom Európy.

Okrem moslimskej kultúry tu svoju pečať zanechalo aj Rakúsko-Uhorsko, keď od 19. storočia budovalo v Sarajeve rímskokatolícke a srbské pravoslávne chrámy.

Sarajevo má aj športovú minulosť, v roku 1984 bolo dejiskom zimnej olympiády. Rozpadnutý areál a schátrané zariadenia však nemo svedčia o desivých udalostiach vojny z 90. rokov – v múroch aj pozostatkoch bobových dráh vidieť diery po streľbe. Pochmúrne myšlienky však rozptýli šálka skvelej kávy a vodná fajka v niektorej z mnohých útulných kaviarní Sarajeva.

Sarajevo Foto: Milan Čupka, Pravda
web-sarajevo-A Sarajevo

New York

Na návštevu pulzujúceho mesta, ktoré nikdy nespí, neexistuje „zlé obdobie“. No mnohí milovníci tejto podmanivej a elektrizujúcej „betónovej džungle“ sa zhodujú, že jún je priam ideálny. Naplánujte si cestu v čase, keď sem ešte nedorazil vrchol sezóny a ceny ubytovania nesiahajú na svoje vrcholy.

Vďaka teplým júnom si však skvelo užijete prehliadku a výhľad na ľudské mravenisko si môžete vychutnať s koktailom v ruke z niektorého zo strešných barov alebo si od ruchu veľkokesta oddýchnite v prekvapivo tichom a obrovskom parku v strede Manhattanu.

V júni čakajú New York aj mnohé zaujímavé akcie ako SummerStage s rôznymi štýlmi hudby či divadelné slávnosti Shakespeare v parku priamo v Central Parku alebo pochod morských víl na ostrove Coney.

Times Square Foto: SHUTTERSTOCK
Times Square Times Square

Amalfitánske pobrežie

Farebné domčeky na vysokých skaliskách s úžasným panoramatickým výhľadom – to je neomylné poznávacie znamenie dlhého pobrežia v talianskej Kampánii. Okúzľujúca krajina v júni ponúka navyše pridanú hodnotu v podobe omamnej vône pomarančových kvetov a jazmínu. Jún je tu už dostatočne teplý na všetky morské radovánky, no keďže sezóna vrcholí až o mesiac neskôr, ceny ubytovania a služieb, ani davy návštevníkov nie sú nebotyčné.

Amalfi Foto: Pravda, Jana Kollárová
Amalfi, Taliansko Amalfi

Zdroj: Townandcountry­mag.com; Wikipedia.org; Timeout.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #cestovanie #New York #Sarajevo #Korzika