Najkrajšie miesta Európy podľa expertov: Niektoré spoznáte za deň, na iné nestačia roky

Odborníci svetoznámeho bedekra Lonely Planet tento rok odporúčajú nevynechať v Európe vybrané atraktívne miesta. Na niektoré turistom postačí pár hodín, na iné sa môžu vracať aj celé roky.

05.06.2018 07:00
debata

1. Región Emilia–Romagna, Taliansko

Odporúčame všetkým gurmánom, pretože práve tu si pochutia na kulinárnom kvartete. Tvorí ho ragú z Bologne, šunka prosciutto di Parma z Parmy, balzamikový ocot z Modeny – v tomto meste sa nachádza aj reštaurácia Osteria Francescana, ktorá vlani získala tri michelinovské hviezdičky a vyhlásili ju za druhú najlepšiu reštauráciu sveta, a napokon parmský syr parmigiano reggiano. Okrem vynikajúceho jedla je novou atrakciou Bologne FICO – najväčší tematický kulinársky park na svete, do mesta Ferrara láka Národné múzeum judaizmu a šoa, do Rimini zasa obnovené kino Fulgor, z ktorého sa po päť rokov trvajúcej rekonštrukcii stane múzeum venované filmárovi Federicovi Fellinimu.

Región Emilia–Romagna, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
Región Emilia–Romagna, Taliansko, hrad Región Emilia–Romagna, Taliansko

2. Kantábria, Španielsko

Zelený región je španielskym pokladom: krajina divých piesočných pláží, hôr, čarokrásnych dediniek ako Santillana del Mar a Comillas, kostolov vytesaných do pieskovcových brehov rieky Ebro a prehistorické jaskynné umenie v Altamire, El Castille a Covalanas. Bránou do regiónu je prístav Santander s mestskými plážami, živými obchodnými ulicami, barmi a reštauráciami, kde otvorili moderné kultúrne centrum Botín od slávneho architekta Renza Piana. Navyše tento rok zaviedli nové priame trajekty z Írska. Toto leto oslavuje najstarší španielsky národný park Picos de Europa svoju storočnicu, takže sa bude konať veľa akcií – čo je príležitosť preskúmať jeho rozorvané štíty, alpínske lúky a vápencové rokliny.

Kantábria, Španielsko Foto: SHUTTERSTOCK
Kantábria, Španielsko, lode, leto, prístav, more, Kantábria, Španielsko

3. Provincia Frízsko, Holandsko

Hlavné mesto provincie Leeuwarden je malé mesto s množstvom kaviarní a eklektických obchodov, kanály lemujú historické domy – nečudo, že ho vyhlásili za Európske hlavné mesto kultúry roka 2018. Za mestom sú úrodné polia, ktoré pretína umelecká cesta nazvaná Sense of Place zdôrazňujúca krásu prírody a umenia.

Provincia Frízsko, Holandsko Foto: SHUTTERSTOCK
Provincia Frízsko, Holandsko, veterný mlyn, rieka, kanál Provincia Frízsko, Holandsko

4. Kosovo

Maličké Kosovo uzavreté medzi horami v srdci Balkánu bolo dlho mimo radaru väčšiny cestovateľov. Krajina však tento rok oslavuje desať rokov kontroverznej nezávislosti a všetko sa mení. Turistov láka vysokohorská trasa Via Dinarica, filmových fanúšikov priťahuje festival Dokufest v meste Prizren a milovníkov vína zasa región Rahovec.

Kosovo Foto: SHUTTERSTOCK
Kosovo Kosovo

5. Provensalsko, Francúzsko

Francúzske umenie žiť najlepšie spoznáte práve v Provensalsku. Romantické levanduľové polia a olivovníky oddávna lákali umelcov, podobne ako očarujúce mestečká a blankytné skalnaté zátoky calanques. Navštívte mestá Aix–en–Provence a Marseille s jeho cool pouličnými barmi, michelinovskými reštauráciami a so súčasnou umeleckou scénou.

Provensalsko, Francúzsko Foto: SHUTTERSTOCK
Provensalsko, Francúzsko Provensalsko, Francúzsko

6. Dundee, Škótsko

Nové múzeum V&A od architekta Kenga Kumu posunulo škótske Dundee do budúcnosti. Betónová štruktúra je vraj inšpirovaná škótskymi útesmi a bude hostiť centrum pre dizajn, ktoré bude prezentovať 300 rokov inovácií.

Dundee, Škótsko Foto: SHUTTERSTOCK
Dundee, Škótsko, hrad Dundee, Škótsko

7. Malé Kyklady, Grécko

Práve tu na ostrovoch roztrúsených v Egejskom mori cestovatelia zistia, ako sa žilo na gréckych ostrovoch pred desaťročiami, zvlášť na ostrovoch Iraklia, Schinousa a Donousa. Ich čaro spočíva v plážach s jednou tavernou a v pomalom tempe života, práve tu najlepšie vypnete.

Malé Kyklady, Grécko Foto: SHUTTERSTOCK
Malé Kyklady, Grécko, zrúcaniny, ruiny, more Malé Kyklady, Grécko

8. Vilnius, Litva

Hlavné mesto Litvy Vilnius má fascinujúcu, ale aj mučivú históriu, ktorá je v meste stále citeľná – od barokového Starého Mesta až po bolestivé spomienky na časy druhej svetovej vojny v židovskom gete. Pritom má mesto mladistvú energiu a prekvitá čoraz viac. Umelci sa sústreďujú v štvrti Užupis, výborné pivo si možno vychutnať v mnohých reštauráciách inšpirovaných tými severskými na pobreží Baltského mora.

Vilnius, Litva Foto: SHUTTERSTOCK
Vilnius, Litva, mesto, ulica Vilnius, Litva

9. Údolie Vipava, Slovinsko

Vďaka terakote v dedinách a vo vinohradoch, ktoré sa rozprestierajú na miernych svahoch, si údolie Vipava ľahko môžete pomýliť s rustikálnou toskánskou idylkou. Ale úrodné vinice – hoci na dohľad od Ľubľany – sú stále ešte neobjavené turistami. Výborné vína ocenia dobrodružní enofilovia. Údolie sa najlepšie dá preskúmať na bicykli a v pauze sa možno zastaviť na pohár vína.

Údolie Vipava, Slovinsko Foto: SHUTTERSTOCK
Údolie Vipava, Slovinsko, vinič, vinohrad, víno Údolie Vipava, Slovinsko

10. Tirana, Albánsko

Živá metropola prešla premenou vďaka svojmu primátorovi, dnešnému albánskemu premiérovi, ktorý dal v meste fádne budovy premaľovať do sýtych farieb, povzbudil ľudí, aby autá vymenili za bicykle, a kladie dôraz na zeleň v meste. Výsledky sú úžasné. Turisti môžu vyskúšať lanovku z centra na vrch Mount Dajti, odkiaľ sa im naskytne panoramatický výhľad. Potom si môžu vychutnať slow–food v lokálnom bistre a večer skočiť na koktail v módnej štvrti Blloku, ktorá bola kedysi teritóriom korupčných komunistických bo­sov.

Tirana, Albánsko Foto: SHUTTERSTOCK
Tirana, Albánsko, socha, jazdec Tirana, Albánsko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Lonely Planet