Náš tip: Oddychujte v chládku. Čakajú vás otvorené parky a záhrady po celom Slovensku

Víkend otvorených parkov a záhrad nám každý rok pripomína, že aj mesto potrebuje zeleň a že naše parky a záhrady majú nielen prírodné, ale aj kultúrne, historické a spoločenské hodnoty. Oddýchnite si v tieni stromov, pokochajte sa krásnymi kvetmi a dozviete sa veľa nového.

01.06.2018 07:00
Víkend otvorených parkov a záhrad Foto: ,
Pohľad na Františškánsku záhradu počas medzinárodného festivalu záhradnej kultúry na Slovensku - Víkend otvorených parkov a záhrad 2017.
debata

Najstarším verejným parkom v strednej Európe je bratislavský Sad Janka Kráľa, ktorý vznikol na brehu Dunaja v rokoch 1774 – 1776.

Okrem neho sa však Slovensko môže pýšiť mnohými starými historickými záhradami a parkami, ale aj modernými prírodnými záhradami.

Počas Víkendu otvorených parkov a záhrad môžete od piatka 1. júna do nedele 3. júna navštíviť mnohé krásne a zaujímavé miesta.

„Napriek tomu, že stav našich parkov a záhrad nie je ideálny, veríme, že stále sa dá obnoviť ich krása a potešenie, ktoré v minulosti prinášali. Záhrady či parky sú živými pamiatkami, sú dynamické a meniace sa, každý deň máme možnosť zhliadnuť nový originál,“ hovorí Michaela Kubíková, riaditeľka organizátora podujatia – Národný Trust n.o.

Komentované prehliadky mnohých parkov, záhrad či iných významných otvorených plôch pripravili v spolupráci s partnermi a dobrovoľníkmi.

K najstarším záhradným úpravám patria kláštorné záhrady, a Kláštorná záhrada františkánov v Bratislave má históriu siahajúcu do polovice 13. storočia.

Františkáni pestovali zeleninu, ovocie aj liečivé byliny pre chorých. Dnes je to voľne prístupný parčík a v niekdajšom Rajskom dvore stále rastie dvestoročná lipa.

Veľkolepé a rôznorodé boli šľachtické parky a záhrady. Nádherný park kaštieľa vo Svätom Antone voľne prechádza do lesa a pri prechádzke sa potešíte jazierkami, vodopádmi, kaskádami a romantickými zákutiami s lavičkami, mostíkmi a altánmi.

Lektorovanú prehliadku parku môžete absolvovať v piatok, sobotu či v nedeľu o 12. hodine.

Francúzsky park z 18. storočia pri kaštieli v Markušovciach môžete navštíviť v sobotu 2. júna aj v nedeľu 3. júna od 9. do 17. hodiny.

V hunyadyovskom parku v Mojmírovciach (Urmín) nájdete celý komplex historických budov – kaštieľ, letohrádok, žrebčín, kostol, barokovú faru, mohutné lipy, jaseň štíhly aj monumentálne dubové sochy.

V nedeľu 3. júna tam môžete navštíviť koncert a dozviete sa aj o histórii parku.

Len 20 km od Bratislavy, na kraji obce Tomášov, sa nachádza rozľahlý anglický park s kaštieľom, ktorý si môžete prehliadnuť v nedeľu 3. júna o 14. hodine.

Oku ulahodí súťažná prehliadka ruží a parku kaštieľa v Dolnej Krupej, kde SNM pripravilo Slávnosť ruží na počesť bývalej majiteľky kaštieľa a významnej rozaristky grófky Henriety Chotekovej.

Zaujímavá je aj história pálffyovskej záhradnej rezidencie v Bratislave, o ktorej sa dozviete pri lektorovanej prehliadke v sobotu 2. júna od 10. do 18. hodiny, a história bratislavskej kalvárie v sobotu pri Lurdskej jaskyni o 10., 11. a o 14. hodine a v nedeľu na Kalvárskom vrchu.

Lisztova záhrada na Ventúrskej ulici v Bratislave dnes patrí k Univerzitnej knižnici, v čase svojho vzniku bola majetkom správcu kráľovských majetkov kniežaťa Leopolda de Paulia a súčasťou jeho paláca.

V záhrade stojí Hudobný pavilón, v ktorom sa usporadúvali koncerty a záhradné slávnosti. Ako 9-ročný v ňom prvý raz hral aj Franz Liszt.

Lisztovou záhradou bude sprevádzať lektor v sobotu 2. júna aj v nedeľu 3. júna od 10. do 18. hodiny, v nedeľu je na programe aj divadlo pre deti (15. h) a koncert (17. h).

Súkromná záhrada Kotvianka pri Košiciach. Foto: Víkend otvorených parkov a záhrad/Národný trust, n.o.
záhrada, víkend otvorených parkov a záhrad Súkromná záhrada Kotvianka pri Košiciach.

Komunitná záhrada KVP v Košiciach sa nachádza pri výmenníku Wuppertálska. O záhradu na sídlisku sa starajú nadšenci a dobrovoľníci a program pripravili na piatok 1. júna od 13. do 15. hodiny.

Iným typom záhrad sú školské záhrady, z ktorých môžu vzniknúť ukážkové prírodné záhrady ako v Trenčíne či v Liptovskom Hrádku.

Počas podujatia otvoria hosťom brány svojich záhrad aj súkromníci, napríklad ukážková prírodná jedlá liečivá záhrada s prvkami permakultúry v Ivanke pri Dunaji či záhrada v chatárskej oblasti Klatovianka pri Košiciach. Podrobný program nájdete na vopz.sk.

Boli ste už v Arboréte Borová hora? Patrí Technickej univerzite vo Zvolene a v európskom meradle je výnimočné tým, že sústreďuje najmä pôvodné, domáce druhy drevín.

Kúsok od centra Prešova zas nájdete Ekopark Holá hora s detskými ihriskami, altánkom s grilom a pecou na pečenie chleba, deti sa môžu dotýkať poníkov, ovečiek, kôz či zajacov a obdivovať naše a cudzokrajné vtáky.

Takmer celú tatranskú prírodu spoznáte na troch hektároch v expozícii v Tatranskej Lomnici a uvidíte aj také druhy rastlín, ktoré pri turistických chodníkoch nerastú.

Lesnícke Arborétum Kysihýbel pri Banskej Štiavnici má vyše sto rokov, obsahuje 260 druhov drevín a slúži ako génová banka na zavádzanie najperspektív­nejších cudzokrajných drevín.

Víkend otvorených parkov a záhrad organizuje nezisková organizácia Národný trust a jubilejný, X., ročník podujatia je súčasťou Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018.

Oslavy budú v sobotu 2. júna v Bratislave v Letnej čitárni u Červeného raka či v Rómerovom dome na Zámočníckej ulici.

Na deti čaká cirkusová škola a na dospelých rozhovory so zaujímavými hosťami.

Kam za zábavou

1. júna, piatok

  • Banská Bystrica: Deň detí v parku pod Pamätníkom SNP, 16. h – 19.30 h
  • Bratislava: Deň detí v Prírodovednom múzeu SNM, poradňa pre začínajúcich chovateľov, 9. h – 12. h
  • Bojnice: Deň detí na zámku, dobové aktivity, súťaže, kostýmy, 9. h – 17. h/Deň detí v zoo, 9. h – 16. h
  • Galanta: Deň detí vo vlastivednom múzeu
  • Krupina: Dni mesta, do 3. 6.
  • Košice: Deň detí vo Východoslovenskej galérii, workshopy, komentovaná prehliadka, 14. h – 16.30 h/Deň detí s filharmóniou, Dom umenia, 16.30 h
  • Martin: Deň detí, Divadelné nám., 15. h – 18. h
  • Nitra: Múzeum patrí deťom, Slovenské poľnohospodárske múzeum, 9.h – 16. h/Športový deň detí, prezentácia športových klubov, 10. h – 18. h, zábavné stanovištia s odmenami, 15. h – 18. h, Svätoplukovo nám. a pešia zóna
  • Prešov: Deň detí, divadlo, hry, zábava, koncerty, pešia zóna, 14. h – 21. h
  • Piešťany: Otvorenie kúpeľnej sezóny, zábavný program pre deti, hudba, sprievod mestom, do 3. 6.
  • Poprad: Mesto deťom, hry, súťaže, tvorivé dielne, Nám. sv. Egídia, ZŠ Ul. mládeže, DK, do 4. 6.
  • Rožňava: Deň detí v Baníckom múzeu, Zážitkové centrum Sentinel, 9. h – 17. h
  • Ružomberok: Jarmok, aj 2. 6.
  • Senec: Deň detí v planetáriu
  • Sliač: Deň detí na letisku, 9. h – 13. h
  • Trenčín: Deň detí na hrade, dobové scénky, sokoliari, hry, modely lietadiel, robotov a 3D tlačiarní, 9. h – 17. h
  • Zvolenská Slatina: Jarmok, do 2. 6.

2. júna, sobota

  • Beckov: Šašo Becko deťom, stredoveký tábor, šermiarske rozprávky, dobové hry, hrad, aj 3. 6.
  • Bratislava: Deň detí v Bibiane/Rytieri na Devíne
  • Červený Kameň: Deň detí na hrade, dobrodružná cesta, divadlo, 9. h – 17. h
  • Čierny Balog: Vydričkin zázračný deň, hry, netradičné športy, poznávanie prírody, jarmok remeselníkov, Vydrovská dolina, 9. h – 14. h
  • Dolná Krupá: Slávnosť ruží v kaštieli, SNM
  • Liptovský Mikuláš: Deň detí, Nám. osloboditeľov, 10. h – 17. h
  • Prešov: Deň detí na dopravnom ihrisku, Sídlisko 3., 9. h
  • Trenčianska Teplá: Deň detí s električkou, jazdy do Trenčianskych Teplíc, 13. h, 15. h, 17. h, 18. h
  • Žilina: Deň detí v Sade SNP, 10. h – 14. h/Bytčický juniáles

3. júna, nedeľa

  • Bratislava: Na palube jednorožca – deň detí v Sade Janka Kráľa, 10. h – 17. h/Devínske povesti na hrade Devín, 15. h, 16. h a 17. h
  • Kežmarok: Deň detí na hrade, 13. h
  • Levoča: Deň detí, Severný park, 13. h
  • Vígľaš: rozprávkový deň detí na zámku
  • Vychylovka – Nová Bystrica: Detská nedeľa v skanzene

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víkend otvorených parkov a záhrad