Až 68 % letušiek zažíva v práci sexuálne obťažovanie

Vyše dve tretiny stewardiek zažili počas svojej kariéry verbálne alebo aj fyzické sexuálne obťažovanie, uviedla štúdia americkej Asociácie leteckých sprievodcov.

08.06.2018 07:00
let, lietadlo, cestovanie, letuška Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Asi 35 percent účastníkov prieskumu uviedlo, že v uplynulom roku zažilo slové obťažovanie vrátane nepríjemných a nevhodných komentárov. Počas rovnakého obdobia zakúsilo 18 percent dotyky, obchytkávanie, tľapkanie a podobne.

Okrem samotného ponižovania letušiek má takého správanie aj bezpečnostné riziká. Podkopáva totiž autoritu sprievodkýň, ktorú v prípade nebezpečenstva, keď musia situáciu riešiť a rozdávať záchranné inštrukcie, nevyhnutne potrebujú.

Na prieskume sa zúčastnilo 3 500 letušiek z 29 amerických leteckých spoločností a z nich až 68 percent uviedlo, že nevidelo snahu svojho zamestnávateľa riešiť sexuálne harašenie na pracovisku. Len 7 percent z nich nevhodné správanie, ktoré zažili, vedeniu nahlásilo.

Tento stav je v súčasnosti, najmä v dobe, keď sa na nevhodné sexuálne správanie poukazuje aj prostredníctvom celosvetovo známej kampane s názvom #MeToo, neblahý.

Zdroj: Fortune.com; Finance.yahoo­.com; Businessinsider­.com

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obťažovanie #letušky