Zemplínska šírava je na letnú sezónu pripravená, oficiálne ju otvoria 17. júna

Zemplínska šírava je na letnú sezónu pripravená. Oficiálne ju otvoria 17. júna o 18.00 hodine na amfiteátri Lúč v rekreačnom stredisku Hôrka. Vzorky vôd už odobrali, čaká sa na ich výsledky.

11.06.2018 11:00
debata

Oficiálne otvorenie letnej sezóny v tomto roku zabezpečuje obec Vinné. „Sezóna sa nesie v znamení Šírava na kolesách, tomu sme chceli prispôsobiť aj scenár,“ informoval na piatkovej tlačovej konferencii starosta Marián Makeľ.

Chýbať teda nebudú cyklisti a historické vozidlá. Program je orientovaný vo folklórnom štýle, pre deti pripravili zaujímavé aktivity. Jednotlivé strediská, ktoré má obec v správe, sú podľa neho na turistov pripravené. Rovnako tak aj oblasti, ktoré spravujú obce Kaluža a Klokočov. Tie informovali, že počas 17. júna budú bazény v ich prevádzke pre návštevníkov zdarma.

Makeľ poznamenal, že vyhliadková loď, ktorá je vo vlastníctve obce a momentálne ju prenajíma súkromnému prevádzkovateľovi, brehy Šíravy brázdiť bude. Jeden zo súkromných prevádzkovateľov požičovne člnov a vyhliadkových lodí, ktorý tam pôsobí niekoľko rokov, však podľa jeho slov povolenie na túto činnosť nezískal.

„Čomu sa vôbec neteším,“ zdôraznil s tým, že v tejto súvislosti vzniká možné riziko zníženia počtu návštevníkov. O situáciu sa bude v rámci svojich kompetencií zaujímať.

Regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach Janka Stašková informovala, že prvé predsezónne odbery vzoriek vôd zo Zemplínskej šíravy a Vinianskeho jazera realizovali vo štvrtok (7.6.). Laboratórne výsledky budú známe na budúci týždeň. Podľa jej ďalších slov budú v tomto roku na Šírave oficiálne prevádzkovať iba rekreačné oblasti Hôrka a Medvedia hora.

„Na ostatných strediskách Biela hora, Paľkov a Kamenec bude kúpanie iba na vlastnú zodpovednosť,“ poznamenala s tým, že starostovia jednotlivých obcí sú povinní v tejto súvislosti vyvesiť informačné tabule.

„Napriek tomu RÚVZ bude pravidelne v dvojtýždňových intervaloch monitorovať situáciu na Zemplínskej šírave, čo sa týka vôd, takže kúpajúci sa nemusia obávať,“ doplnila s tým, že všetky informácie budú zverejňovať prostredníctvom ich internetovej stránky.

Primátor Michaloviec Viliam Zahorčák v rámci absolvovaného stretnutia súvisiaceho s pripravenosťou Zemplínskej šíravy na letnú sezónu aj s ďalšími organizáciami informoval napr. o príprave nového asfaltového povrchu južnej hrádze vodnej nádrže.

Spomenul okrem iného aj pokračovanie osvedčenej jazdeckej polície či realizáciu povrchovej úpravy, najmä odstraňovanie výtlkov, na ceste v smere od Michaloviec.

Poznamenal, že v rámci stretnutia boli zo strany hasičov požiadaní o zabezpečenie vytvorenia koridorov, osobitne pri podujatí motozraz, aby tak predišli problémom pri prípadnom zásahu záchranných zložiek.

Výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková uviedla, že sledujú zvyšujúci sa záujem o toto letovisko. „V roku 2016 štatistický úrad zaznamenal 46.000 návštev­níkov, v roku 2017 to už bolo 48.000 a tento rok atakujeme hranicu 50.000 návštev­níkov, čo je aj náš krátkodobý cieľ,“ priblížila s tým, že pri počte prenocovaní plánujú dosiahnuť číslo 130.000.

debata chyba