Príroda a atrakcie, ponuka na leto je pestrá

Astronomické leto sa začne až 21. júna, no pre meteorológov a klimatológov je jún už letný mesiac a podľa počasia je leto už od apríla. "Predbežne by mala byť aj prvá polovica júna u nás nadnormálne teplá," vraví klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavel Faško.

11.06.2018 15:00
slovenský raj, turistika Foto:
Spiš láka v lete turistov unikátnou prírodou Slovenského raja, ale aj kultúrnymi a športovými podujatiami.
debata

Rozbieha sa aj letná sezóna v cestovnom ruchu. Najvyššie položený horský hotel na Slovensku Sliezsky dom už v júni po oficiálnom otvorení letnej sezóny v Tatrách očakáva väčší nápor turistov. Vďaka svojej polohe je totiž východiskom pri nenáročných túrach, ale vyraziť odtiaľto možno napríklad aj na najvyšší vrchol Slovenska – Gerlachovský štít alebo na Poľský hrebeň. V Jasnej otvorili športové leto už tento víkend. „Pokiaľ ide o návštevnosť našich stredísk, po úspešnej zime očakávame veľmi dobrú návštevnosť horských stredísk aj v lete,“ vraví hovorkyňa Tatry Mountain Resorts (TMR) Zuzana Fabiánová.

Vďaka priaznivému počasiu sa Slováci vybrali do hôr už v jarných mesiacoch, no mnohé miesta sú v tomto čase ešte uzavreté. Horskí vodcovia upozorňujú, že uzávery v Tatrách trvajú od 1. novembra až do 15. júna. „Príroda si od októbra do júna potrebuje oddýchnuť. Každoročne sú Tatry najmä počas leta mimoriadne navštevované, preto je potrebné aspoň na pár mesiacov nechať prírodu žiť svojím životom,“ hovorí horský vodca Tibor Hromádka z TatraClimb. Turisti, ktorých počas sezónnej uzávery prichytia na uzavretej turistickej trase, musia počítať s pokutou do výšky 66 eur. Mnohé túry sa v tomto období končia tragicky, pretože na uzavretých chodníkoch býva ešte sneh a šmýka sa.

Pre deti aj milovníkov adrenalínu

V uplynulej sezóne sa stal hitom chodník v korunách stromov v Bachledovej doline. „Predpokladáme, že prázdniny a víkendy budú veľmi silné,“ vraví marketingová špecialistka Bachledky Martina Múdra. Záujem o chodník korunami stromov je u slovenských aj poľských turistov stále veľký, hlavne keď je pekné počasie. „Niektorých turistov teraz asi odrádza pešia túra ku chodníku, ktorá nie je vhodná pre malé deti a ľudí s pohybovými problémami, ako aj prebiehajúca výstavba v stredisku a nefunkčnosť viacerých atrakcií. Očakávame preto, že návštevnosť vzrastie po otvorení novej kabínovej lanovky. Chodník sa teraz teší návštevnosti mnohých školákov, pre ktorých tvorí ideálnu učebňu priamo v prírode,“ vraví Múdra.

Našich aj zahraničných turistov každoročne láka jeden z najkrajších národných parkov – Slovenský raj. „Letná turistická sezóna v Slovenskom raji a na južnom Spiši je v posledných rokoch veľmi silná,“ vraví Martin Pižem, marketingový manažér oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj & Spiš. "Vysokú návštevnosť zaznamenávame hlavne v top turistických lokalitách, ako sú Dobšinská ľadová jaskyňa, Hrabušice – Podlesok a priľahlé turistické trasy, Čingov, Dedinky, a, samozrejme, aj Spišský hrad či mesto Spišská Nová Ves. Podobnú situáciu očakávame v prípade priaznivého počasia aj toto leto.

V samotnom Slovenskom raji nám návštevnosť v posledných šiestich rokoch medziročne rastie, zvýšený počet turistov teda očakávame aj tento rok," vraví Pižem. Návštevníci regiónu sa už tradične môžu tešiť aj na kultúrne podujatia, populárny je Spišský trh alebo Festival živých sôch v Spišskej Novej Vsi. Vodné športy si možno užiť na priehrade Palcmanská Maša pri obci Dedinky, pre milovníkov adrenalínu sú pripravené preteky Spišských 333 Extreme, Škoda Bike Open Tour Slovenský raj – Podlesok, Malý horský kvadratlon Slovenský raj, Pekelný beh rajom a ďalšie. "Turisti stále viac vyhľadávajú jedinečnú Ferratu Horskej záchrannej služby v rokline Kyseľ, ktorá bude otvorená od 15. júna do 31. októbra.

V prípade priaznivých podmienok bude možnosť splavovať Hornád v úseku Prielomu Hornádu," vraví Pižem. Teraz sa sústreďujú na prípravu turistickej karty Slovenský raj & Spiš. „Kartu môžu získať zadarmo všetci turisti ubytovaní u našich partnerských ubytovateľov a ponuka zliav bude obohatená napríklad o zľavu zo vstupného na Spišský hrad, do Ferraty Kyseľ, do zoo Spišská Nová Ves a pre adrenalínuchtivých aj o zľavu na videozáznam z parašutistického zoskoku v Požičovni oblohy – Compact Skydive v Spišskej Novej Vsi,“ vraví Pižem.

Letná sezóna sa začala už aj na Liptove. „Sezónu oficiálne začneme 15. júna, aj keď teploty už navrávajú, že leto je tu,“ vraví Katarína Šarafínová, manažérka pre komunikáciu a PR Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov. „Naše očakávania vyplývajú z dlhodobých trendov u nás na Liptove. Veríme, že opäť budeme mať viac návštevníkov ako pred rokom,“ vraví. Toto leto sa zameriavajú najmä na rodiny s deťmi, ktoré sú v lete dlhodobo na Liptove najvýznamnejším klientom. Od 15. júna štartuje projekt Liptoviedky, vďaka ktorému deti cez rozprávky spoznajú krásy Liptova.

Medzi novinkami sú Medvedia cesta a premávka historického vláčika a tiež zľavová karta Liptov Region Card. „Jej aktuálna ponuka je veľmi zaujímavá. Pri nabitom pobytovom balíku získate napríklad poistenie na hory zadarmo a až 66 atraktívnych zliav,“ vraví Šarafínová. Okrem toho sa bude čoskoro otvárať nový Dom UNESCO vo Vlkolínci, od júla pripravujú víkendové cyklovýlety so sprievodcom a atraktívne programy v mestách. „Budeme mať nové rodinné podujatie Za 7 horami, ktoré opäť napĺňa náš hlavný koncept leta – rozprávkový Liptov,“ vymenúva PR manažérka a spomenie tiež nové tobogany, ktoré v Tatralandii pribudnú v júli. „Podobné sú až v Dubaji,“ podotýka a dodáva, že v Kúpeľoch Lúčky pribudol nový hotel pre rodiny s deťmi, rekonštruuje sa hotel Balneoterapia, ktorý v rozšírenej podobe čoskoro sprístupnia.

Nemci chodia do Tatier, na Spiš a do Bratislavy

Naše cestovné kancelárie a agentúry zabezpečili minulý rok služby pre 387 061 zahra­ničných turistov a turisti u nás strávili 551 773 dní. V porovnaní s rokom 2016 je to nárast o 24 percent v počte návštevníkov a nárast o 19 percent v počte pobytových dní. Na prvom mieste sú Nemci, ktorí k nám chodia najmä do regiónov Vysoké Tatry a Spiš, ale aj do Bratislavy. Na druhom mieste sú návštevníci z USA a Rakúska a nasleduje Austrália.

Väčšinou však ide iba o jednodňových turistov prichádzajúcich do Bratislavy loďami. „Tento druh návštevnosti má stále stúpajúcu tendenciu, plavby po Dunaji sú veľmi populárne,“ povedala predsedníčka klubu incomingových cestovných kancelárií Slovenskej agentúry cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Jitka Spollerová. Výrazne stúpol počet návštevníkov z Veľkej Británie, aj zásluhou nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair. „Najdlhšie u nás zvyknú pobudnúť turisti z Čiech, v minulom roku ich však začali predbiehať Izraelčania, takisto s priemernou dĺžkou pobytu štyri dni,“ vraví Spillerová. Aj prebiehajúca sezóna je rušná a hotely v Bratislave sa na neobsadenosť nemôžu sťažovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Tatry #Turistika #Slovenský raj #Liptov #ferrata #Sliezsky dom