Odkiaľ sa vzali mená jednotlivých štátov sveta? Budete prekvapení

Ako prišli štáty k svojim menám? V niektorých prípadoch je vcelku zrejmé, z čoho ich odvodili.

13.06.2018 07:00
cestovanie, mapa, svet, zemeguľa, glóbus,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

No aj ten najvášnivejší milovník zemepisu by mohol mať problém zistiť, aký štát má vo vlastnom jazyku názov odvodený od „krevetej rieky“, alebo „kučeravých mužov“, napísal spravodajský server. V prvom prípade ide o Kamerun, v druhom o Papuu-Novú Guineu.

Niektoré názvy štátov sú pomerne jednoznačné: Turecko je „krajina Turkov“ a India „krajiny na Indu“. V iných prípadoch však mená vyslovene nesedia. To je aj prípad jednej z najväčších krajín sveta – Kanady – čo znamená „dedina“.

Zvláštne, zaujímavé aj podivné prapočiatky názvov krajín zostavil do nového online projektu Credit Card Compare.

Neznámo aj migrácia

Meno Austrália pochádza ako mnoho ďalších z gréčtiny. „Boli to Gréci, ktorí prišli s názvom Terra Aaustralis Incognita, čo znamená ‚neznáma južná krajina‘, keď snívali o neznámych pevninách na južnej pologuli,“ uviedol David Boyd, ktorý na projekte pracoval.

„Niektorí verili, že tieto pevniny na opačnej pologuli sú počiatkom zroden iacelého vesmíru. Názov ostrovného štátu Samoa znamená ‚posvätný stred‘ a podľa legiend práve na tomto mieste samojský boh Tagaloalagi stvoril svet,“ dodal.

Mapy tiež ukazujú, ako európske štáty získali mená podľa migračných trás osadníkov – Francúzsko má napríklad odvodený názov od germánskeho kmeňa Frankov, ktorý sa tam usadil. Nórsko zasa znamená „cesta na sever“, a ide o odkaz na starodávnu vikingskú trasu.

„Ázia zaberá tretinu plochy celej pevniny na svete a ide o najzaľudnenejší kontinent na planéte,“ uviedol Boyd. „V názve krajiny sa odráža jej bohatá rozmanitosť kultúry i histórie.“ Preto sa tu dá nájsť napríklad „krajina hromového draka“ (Bhután), „krajina vychádzajúceho slnka“ (Japonsko), „hornatá krajina“ (Afganistan) či „krajina slobodných“ (Thajsko).

Názvy afrických štátov odkrývajú históriu domorodých kultúr a kolonizácie. Napríklad Malawi znamená „krajina plameňov“, čo zrejme odkazuje na miestny zvyk vypaľovania suchej trávy pri príprave pôdy na kultiváciu.

Pestrá Amerika

Názov Amerika sa odvodzuje od talianskeho moreplavca Ameriga Vespucciho, ktorý ako prvý zistil, že tento kontinent je oddelenou pevninou, a nie východným pobrežím Ázie.

„Objavenie ‚Nového sveta‘ odštartovalo tragické obdobie vojen a konfliktov o územie,“ dodal Boyd. Na názvoch krajín sa tam najviac podpísali španielski kolonizátori. „Mexiko je zjednodušeným španielskym prepisom názvu aztéckeho hlavného mesta z jazyka náhuatl, ktorý znamenal ‚v pupku Mesiaca‘.“

„V Strednej Amerike a Karibiku objavili španielski dobyvatelia také perly, ako ‚krajinu pri vode‘, či ‚miesto granátových jabĺk‘ – teda Nikaraguu a Grenadu.“

A podobne popisné sú aj názvy mnohých juhoamerických krajín, vrátane „krajiny pozdĺž striebristej rieky“ (Argentína) alebo „malých Benátok“ (Venezuela).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #názov #krajiny