Náš tip: K susedom z domu do domu. Rusíni a Ukrajinci odhalia svoje tradície vo Svidníku

Rusíni a Ukrajinci si svoje zvyky a tradície udržiavajú aj na Slovensku, kde žijú po stáročia. Spoznáte ich túto nedeľu vo Svidníku.

15.06.2018 07:00
Svidník, Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Foto: ,
Rusínsko-ukrajinské tradície stále žijú vo folklóre, v piesňach, tancoch, remeslách - napríklad v čipkárstve či výrobe kraslíc, ale aj v starých zvykoch východného obradu.
debata

Rusíni a Ukrajinci po stáročia obývajú najmä severovýchodnú časť Slovenska, asi 250 lokalít. Najstaršie zmienky o ich osídlení sú z 11. a 12. storočia a dodnes pretrvali v názvoch mnohých dedín ako Ruskov či Ruské na východnom Slovensku. Od piatka 15. júna do nedele 17. júna sa mnohí zídu vo Svidníku na Slávnostiach kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska.

Videli a počuli ste už hrať banduru? Tento tradičný ľudový hudobný nástroj zo starej Ukrajiny pripomína balalajku či gitaru, no aj lutnu a znie ako lutna. Viete, ako deti učili kedysi, ako si mladí vyznávali lásku či ako sa nevesta chystala na sobáš podľa rusínsko-ukrajinských zvykov? V bohatom programe sa predstavia domáci, ale aj zahraniční interpreti z Ukrajiny, Litvy či Srbska, ľudoví umeleckí výrobcovia, ľudoví aj moderní hudobníci, výtvarníci aj spisovatelia.

„Bude to už 64. ročník slávností a naším cieľom je podporiť zachovanie ľudovej kultúry Rusínov a Ukrajincov na Slovensku. Časť programu bude na pešej zóne a amfiteáter prepojíme so skanzenom, kde sa budú pri každom dome prezentovať remeslá. Oslavy tradičnej kultúry tak prebehnú v autentickom prostredí,“ pozýva Jaroslav Džoganík, riaditeľ SNM – Múzea ukrajinskej kultúry, ktoré podujatie spoluorganizuje.

Ako vyzerá svet v ukrajinsko-slovenských farbách, uvidíte na rovnomennej výstave výtvarných diel v SNM – Múzeu ukrajinskej kultúry. „Je to úspešná výstava, ktorou predstavujeme diela významných umelcov tzv. Zakarpatskej školy z depozitára nášho múzea, vlani mala veľký úspech medzi divákmi v Košiciach. Teraz bude otvorená v priestoroch múzea vo Svidníku až do októbra,“ hovorí Jaroslav Džoganík. Z ukrajinskej strany sú na nej zastúpení výtvarníci ako Erdélyi, Bokšaj, Kassay, Šoltés, Kocka, Borecký a Manajlo a zo slovenskej strany Hapák, Bissová, Dubay, Čabala, Milly, Dic, Šafranko, Kresila a Gaj.

Svoje výtvarné diela budú tvoriť aj deti na pešej zóne v piatok 15. júna. Od 10.30 h sa začne škola ľudového tanca a o 16. h dostanete živú pozvánku na ďalší program v podaní domácich súborov. Medzitým v Podduklianskej knižnici privítajú na besede ukrajinských spisovateľov a otvoria výstavu ukrajinskej literatúry.

V sobotu večer od 19. hodiny sa predstavia zahraničné súbory a hudobno-zábavný program s koncertom. Nedeľa sa začne svätou liturgiou v drevenom Chráme sv. Paraskievy v skanzene a pokračuje kladením vencov k pamätníkom čs. armády na Dukle a sovietskej armády vo Svidníku. Od 13. hodiny spoznáte staré zvyky vo folklórno-etnografickom programe Z domu do domu, ale aj diela súčasných výtvarníkov, ktoré vytvorili na plenéri vo Svidníku. V amfiteátri o 14. hodine vystúpia s programom domáce folklórne súbory a na záver sa na pódiu pripomenú domáci aj zahraniční hostia.

„Celý program je koncipovaný ako časť života človeka od detstva po vohľady a sobáš. Účinkujúci priblížia divákom časy "starej školy“ priamo v jednom z objektov skanzenu, stavanie májov, chystanie výbavy pre nevestu aj čepčenie nevesty podľa starých zvykov," pripomína kultúrno-propagačná manažérka múzea Ľudmila Ražina. Z remeselníkov sa predstavia košikári, čipkári, kováči či rezbári.

„Rusínsko-ukrajinské tradície stále žijú vo folklóre, v piesňach, tancoch, remeslách – napríklad v čipkárstve či výrobe kraslíc, ale aj v starých zvykoch východného obradu, najmä na Veľkú noc. Aj medzi mladými je veľmi populárna napríklad súťaž interpretov ľudovej piesne Makovická struna,“ dodáva manažérka.

Kam za zábavou

15. júna, piatok

  • Banská Bystrica: Dni mesta, program na Nám. SNP, aj 16. 6.
  • Holíč: Tereziánske dni na zámku, aj 16. 6.
  • Trnava: Lumen, festival gospelovej hudby, Trojičné nám., aj 16. 6.
  • Turčianske Teplice: Dni mesta, do 17. 6.

16. júna, sobota

  • Bratislava: Deň Dunaja, interaktívne hry, spoznávanie rastlín a živočíchov Dunaja, Dunajské rozprávky, Vodárenská múzeum
  • Bratislava: Rendez – zraz historických železničných vozidiel, Železničné múzeum Bratislava-východ, aj 17. 6.
  • Bratislava: Stredovek v Sade Janka Kráľa, stanový tábor, rekonštrukcia bitky, remeslá, 10. h – 20. h
  • Čachtice: Hradné slávnosti
  • Fiľakovo: Hradné hry: Turci na Fiľakovskom hrade! – bojové ukážky a hry, sufijská hudba, divadlo, interaktívne stanovištia predstavujúce východnú kultúru, remeslá a umenie, gastronomické ochutnávky, vodná fajka, sultánov palác, protiturecký tábor, od 15. h
  • Chtelnica: Svätoplukov šíp, turnaj lukostrelcov, remeslá, verejná strelnica, stanový tábor, nočné streľby, kaštieľ
  • Kežmarok: Stredoveký deň na hrade, hry, súťaže, sokoliari
  • Modra: Modranský piknik, lúka Otčenáška – Harmónia
  • Trnava: Letná zóna bez peňazí, Kalokagatia, 9. h – 14. h, preberanie vecí 15. 6. 16. h – 20. h
  • Zvolen: Deň ruží v arboréte Borová Hora, aj 17. 6.
  • Žilina: Piknik v meste, Budatínsky hrad

17. júna, nedeľa

  • Bratislava: Devínske povesti na hrade, predstavenia o 15. h, 16. h a o 17. h
  • Nitra: Nedeľný piknik v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu, hudba, divadlo, tvorivé dielne, jazda na koni, jazdy poľnou železnicou., 14. h – 18. h
  • Rozhanovce: Abovské folklórne slávnosti, 13.30 h
  • Smižany: Včelárska nedeľa, Národopisné múzeum
  • Svidník: Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov na Slovensku
  • Zlaté Moravce: Zaspievaj si ľudovku naživo v parku
  • Zvolen: Nedeľné korzo, program

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajinci #tradície #Rusíni