Prešovský kraj sa bude v lete prezentovať ako Kraj kultúrnych pamiatok

Počas letnej turistickej sezóny bude Prešovský kraj prezentovaný verejnosti ako Kraj kultúrnych pamiatok. Cieľom kampane, ktorú pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, je predstaviť bohatstvo tohto územia a podporiť jeho návštevnosť.

18.06.2018 13:00
Kostolík v Bodružali Foto: ,
Drevený kostolík v Bodružali.
debata

„Na svojom území má Prešovský kraj takmer 4000 väčších i menších pamiatok, štyri zo siedmich lokalít UNESCO, najviac obnovovaných hradov, 27 unikátnych drevených kostolíkov, kráľovské mestá, skanzeny, múzeá a galérie s rozmanitými expozíciami,“ informovala marketingová a PR pracovníčka organizácie Barbora Čechová s tým, že práve z toho vychádza aktuálna letná kampaň. Jej súčasťou sú podľa nej pútavé vizuály, ktoré vychádzajú z tvorby známeho fotografa Jána Štovku.

„Marketingové aktivity sú zostavené tak, aby sme oslovili rôzne cieľové skupiny. Dôraz kladieme na pútavé grafiky a zaujímavý obsah. Verejnosti ponúkneme aj rôzne ‚pikošky‘ a nezvyčajné zaujímavosti, ktoré ozvláštnia každý výlet,“ predstavil zámer riaditeľ organizácie Martin Janoško.

Bohatstvo Prešovského kraja postupne predstavia travel blogeri, kampaň bude prebiehať tiež v rôznych magazínoch, printoch a sociálnych sieťach, vrátane využitia krátkych informačných videí a cinemagraphov. V turistických informačných centrách a kultúrnych zariadeniach nájdu záujemcovia tiež brožúru s 50 tipmi na výlety.

Pre rodiny s deťmi a školy je pripravená súťaž Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok pod záštitou spisovateľky Gabriely Futovej.

„Úlohou detí je napísať o svojich zážitkoch z cestovania za pamiatkami v Prešovskom kraji a pripojiť aj svoju kresbu alebo fotografiu z výletu. Každé dielko, ktoré je potrebné zaslať organizácii do 15. októbra 2018, bude zaradené do súťaže o hodnotné ceny,“ priblížila Čechová s tým, že všetky informácie nájde verejnosť na www.severovychod.sk.

K novinkám organizácie patrí podľa jej ďalších slov prvé vydanie Turistických novín Prešovského kraja. V druhej polovici júna ich distribuujú na približne 80 výdajných miest. „Informačné kancelárie dostanú od KOCR aj nové propagačné materiály venované UNESCO pamiatkam a cyklotrasám v kraji,“ spomenula. Novinky pribudli aj na webe organizácie.

Pokračovať bude aj séria zábavno-poznávacích pretekov Cyklopátrania Prešovským krajom. „Počas leta cyklisti objavia okolie Medzilaboriec (30.6.), lokalitu Bardejov Mníchovský potok (21.7.), Levočské vrchy (18.8.) a okolie Prešova (8.9.). Pre fotografov je určený šiesty ročník obľúbenej fotografickej súťaže Choď a foť,“ vymenovala Čechová.

Pokračovala, že podľa údajov Štatistického úradu SR bolo v roku 2017 v Prešovskom kraji zaznamenaných 894.173 návštev­níkov ubytovacích zariadení, ktorí v kraji strávili približne 2,79 milióna nocí. „Návštevnosť kraja medziročne vzrástla o 4,6 %. Priemerná doba pobytu bola tri noci,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský kraj