Macedónsko sa premenuje a prepisovať bude musieť aj učebnice dejepisu

Antickí Macedónčana, ktorí jedli posediačky, keď si Gréci k jedlu ľahali, Alexander Veľký, ktorý si podrobil Helénov. V Macedónsku vytvorili učebnice dejepisu národný obraz, ktorý sa bude meniť ťažšie než meno krajiny, píše agentúra AFP.

19.06.2018 11:00
Skopje, Macedónsko, Foto: ,
Kamenný most zo 6. storočia v Skopje.
debata

Štvrť storočia upierajú Atény svojmu malému susedovi právo nazývať sa Macedónsko, lebo to je podľa ich názoru meno ich severnej provincie. Vidia v tom nárokovanie si historického dedičstva starovekých panovníkov Alexandra Veľkého a Filipa Macedónskeho, za ktorým sa údajne skrývajú ambície územných expanzií.

Obe strany zrejme dosiahli riešenie sporu okolo názvu a krajina by sa mohla čoskoro stať Republikou Severné Macedónsko.

V Macedónsku však bude zmierenie znamenať revíziu národných dejín. Pri štátnych sviatkoch sa deti s obľubou obliekajú do dobových kostýmov. Pre niektorých z ich rodičov dokonca Macedónci nie sú Slovania, ale pochádzajú v priamej línii od Filipa a Alexandra.

Z haldy hračiek na pôjde rodinného domu neďaleko Skopje vyťahuje šesťdesiatpäťročný dôchodca Nikola Cvetovski Legendu o antickom Macedónsku. Touto veľkou knihou, ktorú publikoval dva roky po vyhlásení nezávislosti v roku 1991 miestny politik Vasil Tupurkovski, nám spoločnosť hovorí, že všetko to, čo sme sa predtým učili, nie je pravda, konštatuje.

„Školy náhle požadovali, aby si deti túto knihu kúpili,“ pohoršuje sa bývalý mechanik, ktorý vyrástol za Titovho komunistického režimu. Ten hlásal spoločnú juhoslovanskú identitu. Alexander Veľký a jeho otec Filip Macedónsky sa vtedy z učebných programov vynechali.

Podľa historika Todora Cepreganova posvätil koniec Juhoslávie obrodu národného romantizmu v Macedónsku, ktoré zostalo mimo konfliktov v bývalej Juhoslávii. To posilnila aj vláda nacionalistickej pravice Nikolu Gruevského v rokoch 2006 až 2016.

Podľa učebnice z roku 2011 sa deti vo veku jedenástich až dvanástich rokov učili v kapitole venovanej „macedónskemu štátu za Filipa“, ako si tento vládca podrobil Ilýrov, Panónov a Thrákov a potom „helénske osady“. Jeho syn, podľa príručky „Alexander Macedónsky“, porazil Grékov a prinútil ich, aby uznali jeho vládu.

A autori tohto diela testujú znalosti žiakov: „Viete, že Macedónci jedli posediačky, zatiaľ čo Rimania a Gréci pri jedle ležali?“, „Viete, že macedónske ženy mali rovnaké práva ako muži a len vládcovia mohli mať niekoľko manželiek?“

Bokom nezostalo ani vyššie vzdelanie. Archeologická príručka z roku 2010 univerzity Štip opisuje antické Macedónsko ako región Balkánu, kde vládli Macedónci, nie ako súčasť Grécka.

Podľa učiteľa Damjana Todorovského sú „všetky školské učebnice z obdobia po roku 2006 systematickým vymývaním mozgov, nie vzdelávaním“.

„Až do roku 1945 nebol žiadny macedónsky štát. O čom sa to tu hovorí? Nenechám svoje dieťa ovplyvniť nacionalizmom a pokrivenou históriou,“ vyhlasuje Sonja Trajanovská.

Sociálni demokrati premiéra Zorana Zaeva, ktorí nastúpil k moci vlani v septembri, sľúbili úplnú revíziu učebníc. „Nemôžeme deťom vštepovať nenávisť, navyše k susedom,“ hovorí Petar Atanasov, ktorý má v strane na starosti školstvo.

Zmenu postoja však predovšetkým musia akceptovať učitelia, najmä tí najmladší. „Bude trvať večnosť, kým sa škody napravia,“ hovorí osemdesiatsedem­ročná profesorka dejepisu v dôchodku Marija Vesková.

Jej dvadsaťosemročná kolegyňa Natasa je však pobúrená: „Nechápem, prečo by sme sa mali hanbiť za to, čo sme. Alexander bol Macedónčan. A my to nesmieme hovoriť, pretože to poburuje Grékov?“

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Macedónsko