Od karosy k boeingu alebo ako sa menilo cestovanie Slovákov?

Hovoria vám niečo výrazy ako devízový prísľub či výjazdná doložka? Tí skôr narodení majú tieto výrazy určite v živej pamäti.

26.06.2018 06:00
cestovanie, mapa, svet, zemeguľa, glóbus,... Foto:
Uplynulých 25 rokov ukázalo, ako Slováci prešli od konzervy k all inclusive, od stanu k päťhviezdičkovému hotelu alebo od starej karosy k boeingu.
debata
Rovnako, ako aj strach z colníkov pri prechode hraníc, či im neobjavia schované valuty a konzervy, aby na dovolenke prežili vysnívaný týždeň v bývalej Juhoslávii.

Už v prvom „slobodnom“ lete v roku 1990 sa našli prví odvážlivci, ktorí podnikali zájazdy autobusmi aj do letovísk v Taliansku či Španielsku. Cestovky vznikali ako huby po daždi a predbiehali sa v ponuke autobusových zájazdov do kempov a apartmánov, či už na Jadrane, alebo v oblasti španielskeho Costa Brava, prípadne v severných gréckych letoviskách. Bolo to však len ubytovanie v stane, apartmáne či drevenej chatke bez stravy.

Postupne sa však služby cestovných kancelárii zlepšovali. V 90. rokoch zažívali boom autobusové zájazdy na španielske pobrežie Costa Brava, kde už trojhviezdičkové hotely s polpenziou ponúkali pestrý výber stravy a našinec si mohol nabrať, koľko chcel z bufetových stolov, ktoré sme dovtedy poznali len zo západných filmov. To bol ďalší dôležitý krok smerom k vyššej forme turistiky – hotely s polpenziou.

Od roku 1991 sa začali na trhu objavovať prvé letecké zájazdy s chartrovými letmi z Bratislavy. Prvé sa lietali destinácie ako Malorka, grécky ostrov Korfu a olympská riviéra a Chalkidiki. Do ponuky zájazdov sa tak dostala turecká riviéra, prvýkrát dostali okrem hotelov s polpenziou aj hotely so službami all inclusive. Postupne sa tento systém začal rozširovať aj do ďalších destinácií a získaval si veľkú obľubu, ktorú má až dodnes. V súčasnosti je teda skôr výnimkou, aby sa ponúkali špeciálne letecké zájazdy „len“ s polpenziou a dominuje takzvaný all inclusive.

Cestujeme čoraz viac

„Cestovanie je dnes medzi Slovákmi bežné, za posledných päť rokov vzrástol celkový počet uskutočňovaných ciest. Priemerne na jedného aktívneho obyvateľa pripadajú takmer tri cesty za rok, do zahraničia v priemere viac ako jedna. Za posledných päť rokov narástli najmä krátkodobé cesty, či už za účelom dovolenky alebo návštevy priateľov, rodiny, najmä na Slovensku,“ povedal Michal Vyšinský, research director 2muse agentúry.

Podiel populácie Slovenska, ktorá cestuje, je takmer rovnaký, ako je priemer za populáciu v Európskej únii. Podľa prieskumov o letnej dovolenke uvažuje osem z desiatich Slovákov. Ľudia v posledných rokoch začínajú cestovať aj bez využitia cestovných kancelárií. Služby cestovných kancelárií využívajú ľudia najmä na cesty do zahraničia.

Podľa štatistík Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr v roku 2017 vycestovalo prostredníctvom cestovných kancelárií 633 502 ľudí, čo je medziročný nárast o sedem percent. Najvyššiemu záujmu sa tešilo Bulharsko, Chorvátsko, Grécko, Taliansko a Turecko.

Uplynulých 25 rokov teda ukázalo, ako sme my Slováci prešli od konzervy k all inclusive, od stanu k päťhviezdičkovému hotelu alebo od starej karosy k boeingu.

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #kempy #apartmán #all inclusive #cestsovanie