Zoznam svetového dedičstva UNESCO sa rozrástol o ďalšie ohromné lokality

UNESCO pred niekoľkými dňami zaradilo do svojho registra toho najcennejšieho na planéte nové miesta – saudskoarabskú oázu Ah-Ahsa a ománske staroveké mesto Qalhat.

08.07.2018 07:00
debata

Rijád rovnako ako Maskat tento krok veľmi privítali, keďže obe krajiny sa usilujú lákať čím ďalej, tým viac turistov, aby tak rastúcim cestovným ruchom diverzifikovali svoje príjmy, významne sa spoliehajúce predaj ropy.

Zelená a svieža oáza Al-Ahsa nesie stopy ľudskej činnosti siahajúce až do neolitu a dodnes je posiata archeologickými miestami, ktoré ešte len čakajú na svoje odkrytie. Oblasť bola kedysi rušným obchodným centrom, vymieňal sa tu tovar z celého Arabského polostrova.

Aj vznik mesta Qalhat na pobreží Indického oceánu sa odohral ešte v predislamskom období. V tomto kľúčovom komerčnom centre sa obchodovalo s najrôznejším tovarom, vrátane arabských koní a čínskeho porcelánu.

Mesto svedčí aj o moci, ktorú mali vtedy ženy v arabskom svete. V 13. storočí nechával guvernér Ayaz počas neprítomnosti správu Qalhatu v rukách svojej ženy Bibi Maryam. Tá konca pokračovala v riadení územia aj po jeho smrti, asi do roku 1319, a na mieste mu postavila mauzóleum a pod jej vedením sa vystavala aj Veľká piatková mešita.

Qalhat, ktorý leží 20 kilometrov severne od mesta Sur, získal v roku 1988 od UNESCA status miesta kultúrneho dedičstva, teraz ho ocenili aj v ďalšej kategórii.

Zápis na zoznam UNESCO znamená pre štáty Perzského zálivu prestíž a priradzuje im značku kultúrne bohatých a bezpečných turistických destinácií.

Zdroj: Wikipedia.org; Unesco.org; Roughguides.com; Alaraby.co.uk

debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Omán #Zoznam svetového dedičstva UNESCO