Oravský hrad. Strážca cesty do Poľska

Jeden z najznámejších hradov na Slovensku je veľkolepý už svojou polohou. Stojí na brale vo výške 112 metrov, odkiaľ akoby dozeral na obec Oravský Podzámok a rieku Orava.

03.07.2018 12:20
Oravský hrad Foto:
Oravský hrad
debata

Videli ste historické filmy Adam Šangala a Železná päsť alebo rozprávky Kráľ Drozdia brada, Dračie srdce 2, Princezná a žobrák, Sokoliar Tomáš či Láska na vlásku? Prípadne legendárny nemecký horor Upír Nosferatu z roku 1922?

Všetky tieto snímky sa nakrúcali práve na Oravskom hrade, ktorý svojím majestátnym vzhľadom poskytuje ideálne podmienky na umelecké stvárnenie tajomného sveta dávnych čias.

Kedy hrad vznikol, nie je známe, ale počiatky osídlenia na jeho brale siahajú až do praveku. Prvá písomná zmienka o Oravskom hrade pochádza z listiny, ktorú v roku 1267 vydal uhorský kráľ Belo IV.

Ten Oravský zámok z brala k nebu týči. Hniezdi si v ňom, sladko hovie, ako ten na jeho krove, párik holubičí.
Pavol Országh Hviezdoslav

Hrad vtedy slúžil ako správne centrum v kraji a zároveň ako pevnosť na stráženie obchodných ciest. Celých tristo rokov patril kráľovi, ktorého moc tu zastupoval kastelán. Jedným z nich bol napríklad známy veľmož, „pán Váhu a Tatier“ Matúš Čák Trenčiansky.

Za panovania Mateja Korvína koncom 15. storočia prešiel hrad rozsiahlymi stavebnými úpravami a v rekonštrukcii pokračoval i jeho nový majiteľ Ján z Dubovca, ktorý hrad získal v roku 1534 ako záloh od cisára.

O 22 rokov neskôr vykúpil hrad za veľké peniaze (vyše 18-tisíc zlatých) významný uhorský šľachtic František Thurzo. Keďže dovtedy nemal potomka, snažil sa to napraviť a hrad prestaval tak, aby bol vhodný nielen na obranu, ale aj na pohodlné bývanie.

O ďalšiu prestavbu sa postaral jeho syn Juraj Thurzo, ktorý tu dal vybudovať i palác a Kaplnku sv. Michala, kde sa dnes nachádzajú dve rodinné hrobky. V roku 1606 získal Thurzo od kráľa grófsky titul a s ním aj Oravský hrad a panstvo ako rodový majetok.

Cesta na Oravský hrad vedie do strmého kopca. Foto: Ivan Majerský, Pravda
turista, turistika, dovolenka, Oravsky hrad, Orava, Cesta na Oravský hrad vedie do strmého kopca.

V roku 1800 postihla Oravský hrad najväčšia katastrofa v jeho dejinách. Zachvátil ho požiar, ktorý trval až dva týždne a zničil všetky drevené časti. Rod Thurzovcov už medzitým vymrel, ale nový správca panstva – oravský komposesorát – sa postaral o najnutnejšie opravy a v roku 1868 založili na hrade múzeum – jedno z najstarších na Slovensku. Hrad potom niekoľkokrát zrekonštruovali a stavebné práce sa tam robia dodnes.

Návštevníci miestneho múzea majú na výber tri okruhy: základný (prehliadka trvá asi 1,5 hodiny a je vhodná pre deti), malý (45 minút, vynechávajú sa vyššie položené časti hradu) a veľký (prehliadka zaberie zhruba dve hodiny a zahŕňa všetky priestory hradu).

Múzeum počas roka organizuje viacero zaujímavých podujatí. V piatok 6. júla sa tu napríklad koná prvá nočná prehliadka počas letných prázdnin venovaná príbehu „krvavej grófky“ Alžbety Báthoryovej.

Jej zločiny sa síce spájajú s Čachtickým hradom, no s tým Oravským ju spája postava palatína Juraja Thurza, ktorý grófku obvinil a uväznil. Na návštevníkov okrem ponurej historky čakajú aj divadelné, hudobné či šermiarske vystúpenia a chýbať nebude ani ohňová šou.

Užitočné informácie

  • Vstupné: základný okruh stojí 7, malý 5 a veľký 10 eur, pre deti do šesť rokov je zadarmo, staršie deti, študenti, dôchodcovia a ŤZP majú zľavu. Za fotografovanie a filmovanie kamerou sa dopláca.
  • Parkovanie: hrad nemá vlastné parkovisko, k dispozícii je len obecné a súkromné parkovisko, ktoré sú spoplatnené
  • Cesta na hrad: z parkoviska sa návštevníci presunú pešo cez park pod hradom priamo k hradnej pokladnici (informačnému centru), kde sa dajú kúpiť aj suveníry, táto cesta trvá asi dve-tri minúty
  • Prehliadky: sú možné iba so sprievodcom a počet osôb v skupinách je obmedzený (20 až 50 osôb). V lete treba rátať s čakaním, počas ktorého sa možno osviežiť v reštauráciách a kaviarňach pod hradom.

Atrakcie v okolí

Oravská lesná železnica

Oravská železnica

Nachádza sa v najsevernejšej obci na Slovensku, v Oravskej Lesnej. Okrem jazdy vláčikom ponúka aj expozíciu venovanú histórii úzkorozchodnej železnice, jazdu cez „rozprávkový les“, kde vidno množstvo rozprávkových postavičiek, návštevu goralskej drevenice v Sedle Beskyd a vyhliadkovej veže.

Splav na pltiach

Splav na pltiach.

Plavba po rieke Orava sa začína v obci Horná Lehota, no turistov, ktorí sú pod hradom v obci Oravský Podzámok, vedia prevádzkovatelia autom previezť na miesto štartu. Splavovanie trvá hodinu a jeho súčasťou je výklad o histórii miestneho pltníctva. Plť je dlhá sedem metrov a previezť môže až 12 turistov.

Slanický ostrov

Slanický ostrov

Volajú ho aj Ostrov umenia. Nachádza sa v Oravskej priehrade, je to pozostatok zaplavenej osady Slanica so zachovaným kostolom, kde je dnes galéria ľudového umenia. Na ostrove zostalo tiež torzo pôvodného cintorína, v bývalej hrobke možno navštíviť expozíciu o histórii zatopených obcí a budovaní Oravskej priehrady.

Skanzen v Zuberci

Skanzen v Zuberci

V Zuberci si návštevníci môžu prezrieť Múzeum oravskej dediny a novootvorenú Brestovskú jaskyňu. Stavby v múzeu sú väčšinou originály, ktoré však pôvodne stáli v rôznych lokalitách na Orave. Potom ich od pôvodných majiteľov odkúpili, rozobrali, previezli a znova poskladali v múzeu, ktoré vzniklo v 60. rokoch minulého storočia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravský hrad #Leto s Pravdou